Fényvédelem belülről: C-vitaminban gazdag ételek, amik segítenek a bőrödnek

rtl.hurtl.hu

2025. június 23. 6:06

Nemcsak a fényvédőkről érdemes gondoskodni a nyári hónapokban – a bőröd természetes védelmét belülről is támogathatod. A C-vitaminban és antioxidánsokban gazdag zöldségek és gyümölcsök segíthetnek megóvni a sejteket az UV-sugarak káros hatásaitól. Mutatjuk, mely alapanyagokból érdemes többet fogyasztani, hogy bőröd ellenállóbb legyen a napfény okozta kihívásokkal szemben!

A vitaminok és a napvédelem kapcsolata

A bőr egészsége nemcsak a külső ápoláson múlik – az elfogyasztott tápanyagoknak is nagy szerepe van abban, mennyire tudunk természetes védelmet kialakítani az UV-sugárzással szemben. A megfelelő vitaminbevitel hozzájárulhat a sejtek regenerálódásához, a gyulladások csökkentéséhez, valamint a bőr ellenállóbbá tételéhez.

Ha táplálékkiegészítő formájában jutattjuk be a megfelelő vitaminmennyiséget, akkor is érdemes odafigyelni pár fontos tényezőre. Az Élelmiszer-biztonsági Hivatal szerint csak olyan terméket szabad megvásárolni, amin ellenőrizni tudjuk az összetevők pontos listáját:

Miért fontos a C-vitamin?

A C-vitamin különösen erős antioxidáns, amely védi a bőrsejteket az oxidatív stresszel és a szabad gyökökkel szemben – ezek a túlzott napsugárzás következtében alakulnak ki. Emellett a C-vitamin segíti a kollagéntermelést is, ami elengedhetetlen a bőr rugalmasságának fenntartásához. 

A rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a nap okozta bőrpírt, és hozzájárul a bőr gyorsabb regenerációjához is.

Miért fontos, hogy megakadályozzuk a leégést? Mosolygó Éva háziorvos a Reggeliben megosztotta velünk, hogy bizony a bőrünk nem felejt el egyetlen ilyen pillanatot sem:

Más kulcsfontosságú vitaminok

Az A-vitamin előanyagaként ismert béta-karotin és a likopin – mindkettő antioxidáns hatású – szintén jótékonyan hat a bőrre. Ezek a tápanyagok segíthetnek megvédeni a bőrt a káros UVB-sugaraktól, és elősegítik az egészséges sejtműködést. 

Az E-vitamin szintén hasznos lehet: támogatja a bőr természetes védelmi rendszerét, és segíthet csökkenteni a napfény okozta károsodást.

Fényvédelem belülről: C-vitaminban gazdag ételek, amik segítenek a bőrödnek

Ezekből az alapanyagokból vihetsz be természetes módon C-vitamint és más jótékony vitaminokat:

  • Piros kaliforniai paprika – Rendkívül magas a C-vitamin-tartalma, egy közepes darab fedezheti a napi szükséglet többszörösét is.
  • Paradicsom – A benne található likopin nemcsak a szívnek tesz jót, hanem a bőr napvédekezését is erősítheti.
  • Sárgarépa – Béta-karotinban gazdag, ami elősegíti az A-vitamin termelést és a bőr egészséges megújulását.
  • Bogyós gyümölcsök (áfonya, eper, ribizli) – C-vitaminban gazdag, és flavonoidtartalmuk miatt erős gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.
Fényvédelem belülről: C-vitaminban gazdag ételek, amik segítenek a bőrödnek
C-vitaminban gazdag bogyós gyümölcsök
  • Spenót – Tele van antioxidánsokkal, C- és E-vitaminnal, és hozzájárul a bőr természetes védekezéséhez.
  • Édesburgonya – Egy másik kiváló béta-karotin-forrás, amely a napfény okozta sejtkárosodás csökkentésében is szerepet játszhat.
  • Brokkoli – Kiegyensúlyozott forrása a C- és E-vitaminnak, amely mind a bőr, mind az immunrendszer szempontjából hasznos.
  • Görögdinnye – Hűsítő hatása mellett szintén likopint tartalmaz, amely segíthet a nap okozta károsodások mérséklésében.
  • Citrom – Az egyik legismertebb természetes C-vitamin-forrás. Frissen facsart formában vagy vízbe csepegtetve is remekül támogatja az immunrendszert és a bőr természetes védelmét.

A nap elleni védekezés tehát nem csak a fényvédő használatáról szól. Egy vitaminokban gazdag, szezonális étrend természetes módon is támogathatja bőrünk védelmét – különösen a nyári hónapokban. 

Fogyassz minél több friss, színes zöldséget és gyümölcsöt, és támogasd szervezeted belülről is a napfényes hónapokban!

A C-vitamin felfedezése a magyar tudós, Szentgyörgyi Albert nevéhez fűződik, aki úgy kezdte el vizsgálni a paprikát, hogy nem is szerette valójában. Felesége mindennap csomagolt a szendvicse mellé a zöldségből, Szentgyörgyi azonban ahelyett, hogy megette volna, inkább elkezdte megvizsgálni a paprikát. 

Ha kíváncsi vagy a történetére, akkor nézd meg a róla készült XXI. Század riportját:

Olvasd el ezeket a cikkeket is:
Milyen titkokat rejt a melatonin, az alvás természetes segítője?
Tudtad? Csodaszerként hat a nőkre ez az ismert táplálékkiegészítő

Forrásunk volt. 
Képek forrása: Getty Images