Életmód

Egészség kalauz: minden, amit a C-vitaminról tudnod kell!

rtl.hurtl.hu

2025. február 11. 8:00

Valószínűleg hallottad már, hogy a C-vitamin jó neked. De azt is tudod, hogy pontosan miért? A C-vitamin körül rengeteg a tévhit, pedig ez az egyik legfontosabb tápanyag, amit a szervezeted megkövetel. Lássuk, mit érdemes tudni róla!

A C-vitamin története

A C-vitamint (más néven aszkorbinsav) 1928-ban egy magyar biokémikus, Szent-Györgyi Albert izolálta először. Érdekesség, hogy először állati mellékvesékből vonta ki, majd később rájött, hogy a paprika is bővelkedik benne. Így lett a magyar kutató egy világhírű felfedezés atyja! Exkluzív interjút adott a Fókusznak Szent-Györgyi Albert özvegye: Csak pár szót tud magyarul, ami nem csoda, hiszen Amerikában született és a férjével is ott élt, Marcia Houston Szent-Györgyi Albert felesége volt. A köztük levő korkülönbség 50 év volt, de az özvegy a mai napig őrzi Nobel-díjas tudósunk emlékét, nézd meg videónkat:

Miért olyan fontos a C-vitamin?

Ez a vitamin rengeteg létfontosságú szerepet tölt be a szervezetedben:

  • Kollagéntermelés: Nélküle a bőr, csontok, inak és porcok nem lennének olyan erősek és rugalmasak.
  • Erős antioxidáns: Segít leküzdeni az oxidatív stresszt, ami öregedéshez és betegségekhez vezethet.
  • Agyserkentő hatás: Szerepet játszik a norepinefrin nevű neurotranszmitter szintézisében.
  • Energia és anyagcsere: Szükséges a karnitin termeléséhez, amely a zsírt energiává alakítja.
  • Vasfelszívódás: A C-vitamin javítja a szervezet vasfelszívó képességét, amely létfontosságú a vér oxigénellátásához.

Egészség kalauz: minden, amit a C-vitaminról tudnod kell!

Érdekes biológiai tények a C-vitaminról

  • Az emberek (és néhány más emlős, például a tengerimalacok és a denevérek) nem tudják maguk előállítani, míg sok állat igen!
  • A C-vitamin érzékeny a hőre: már 30°C felett elkezd lebomlani.
  • Ha a főzés során a zöldségek levét kiöntöd, a benne lévő C-vitamin is megy a lefolyóba.
  • A szervezeted a kisebb dózisokat jobban hasznosítja: 30-180 mg között 70-90%-át felszívja, 1000 mg felett viszont már kevesebb mint 50%-át hasznosítja.

Miben van a legtöbb C-vitamin?

A legtöbben azt gondolják, hogy a narancs a legjobb C-vitamin-forrás, pedig ennél vannak ütősebb alternatívák is! Íme néhány kiemelkedően magas C-vitamin-tartalmú élelmiszer:

  • Kivi
  • Citrusfélék (narancs, citrom, lime, grapefruit, stb.)
  • Kaliforniai paprika (főleg a piros!)
  • Petrezselyem
  • Brokkoli
  • Burgonya
  • Banán
  • Répa
  • Csirkemáj és osztriga (bizony, állati eredetű ételekben is van!)

Egészség kalauz: minden, amit a C-vitaminról tudnod kell!

Mennyi C-vitaminra van szükséged?

A napi ajánlott bevitel nem mindenhol egységes, de általánosan elfogadott értékek:

  • Férfiak: 90 mg/nap (felső határ: 2000 mg)
  • Nők: 75 mg/nap (felső határ: 2000 mg)
  • Terhes nők: 85 mg/nap
  • Dohányosok: +35 mg extra kell naponta!

Mi történik, ha túl sok C-vitamint fogyasztasz?

Bár a C-vitamin vízben oldódó, és a felesleget a vizelettel kiüríted, túlzott bevitele kellemetlen tüneteket okozhat:

  • Hasmenés
  • Hányinger
  • Álmatlanság
  • Fejfájás

Ezért a napi 2000 mg feletti dózisokat jobb kerülni!

Egészség kalauz: minden, amit a C-vitaminról tudnod kell!

Egészségügyi előnyök

A C-vitamin rengeteg előnnyel járhat, többek között:

  • Csökkenti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát
  • Segít a koleszterinszint szabályozásában
  • Erősíti az immunrendszert
  • Javítja a vércukorszint szabályozását
  • Csökkenti az időskori demencia kockázatát
  • Védi a szem egészségét és csökkenti a szürkehályog esélyét

Ezek miatt sok kutatás foglalkozik azzal, hogy akár daganatos betegségek és AIDS kiegészítő terápiájaként is alkalmazható lehet.

Mi történik, ha nem fogyasztasz elég C-vitamint?

A hiánya több problémát is okozhat, például:

  • Gyengeség és fáradtság
  • Gyakori fertőzések
  • Fogínyvérzés és fogak elvesztése
  • Bőrvérzések és lassú sebgyógyulás

A legextrémebb esetben skorbut alakulhat ki, amely a 16-17. században a tengerészek rettegett betegsége volt. Ma már ritka, de egyoldalú táplálkozás esetén előfordulhat!

Egészség kalauz: minden, amit a C-vitaminról tudnod kell!

És mi a helyzet a megfázással?

Sokan szednek C-vitamint, amikor érzik, hogy megfáznak. De tényleg segít?

  • Nem akadályozza meg a náthát, és nem csökkenti a tünetek erősségét.
  • Viszont 10-15%-kal lerövidítheti a betegség időtartamát!
  • Sportolóknál és extrém környezetben élőknél csökkentheti a megfázás esélyét.

Tudtad?

  • Az angol tengerészeket "limey"-nek hívták, mert lime-ot rágcsáltak a skorbut ellen.
  • Az eszkimók étrendje szinte teljesen húsból áll, mégsem lesznek C-vitamin-hiányosak – mert a nyers tengeri állatok bőven tartalmazzák.
  • A C-vitamint az élelmiszeriparban is használják, például színek megőrzésére konzervételekben.

A C-vitamin egy szuperfontos tápanyag, amit legjobban friss ételekből tudsz bevinni. Ha kiegészítőket szednél, előtte beszélj orvossal, hogy megtaláld a számodra megfelelő adagot!

Fotók: Pexels

 

#Életmód#egészség#vitaminok#c-vitamin#fitt#táplálkozás#wellness