Egészség kalauz: minden, amit a C-vitaminról tudnod kell!
2025. február 11. 8:00
Valószínűleg hallottad már, hogy a C-vitamin jó neked. De azt is tudod, hogy pontosan miért? A C-vitamin körül rengeteg a tévhit, pedig ez az egyik legfontosabb tápanyag, amit a szervezeted megkövetel. Lássuk, mit érdemes tudni róla!
A C-vitamin története
A C-vitamint (más néven aszkorbinsav) 1928-ban egy magyar biokémikus, Szent-Györgyi Albert izolálta először. Érdekesség, hogy először állati mellékvesékből vonta ki, majd később rájött, hogy a paprika is bővelkedik benne. Így lett a magyar kutató egy világhírű felfedezés atyja! Exkluzív interjút adott a Fókusznak Szent-Györgyi Albert özvegye: Csak pár szót tud magyarul, ami nem csoda, hiszen Amerikában született és a férjével is ott élt, Marcia Houston Szent-Györgyi Albert felesége volt. A köztük levő korkülönbség 50 év volt, de az özvegy a mai napig őrzi Nobel-díjas tudósunk emlékét, nézd meg videónkat:
Miért olyan fontos a C-vitamin?
Ez a vitamin rengeteg létfontosságú szerepet tölt be a szervezetedben:
- Kollagéntermelés: Nélküle a bőr, csontok, inak és porcok nem lennének olyan erősek és rugalmasak.
- Erős antioxidáns: Segít leküzdeni az oxidatív stresszt, ami öregedéshez és betegségekhez vezethet.
- Agyserkentő hatás: Szerepet játszik a norepinefrin nevű neurotranszmitter szintézisében.
- Energia és anyagcsere: Szükséges a karnitin termeléséhez, amely a zsírt energiává alakítja.
- Vasfelszívódás: A C-vitamin javítja a szervezet vasfelszívó képességét, amely létfontosságú a vér oxigénellátásához.
Érdekes biológiai tények a C-vitaminról
- Az emberek (és néhány más emlős, például a tengerimalacok és a denevérek) nem tudják maguk előállítani, míg sok állat igen!
- A C-vitamin érzékeny a hőre: már 30°C felett elkezd lebomlani.
- Ha a főzés során a zöldségek levét kiöntöd, a benne lévő C-vitamin is megy a lefolyóba.
- A szervezeted a kisebb dózisokat jobban hasznosítja: 30-180 mg között 70-90%-át felszívja, 1000 mg felett viszont már kevesebb mint 50%-át hasznosítja.
Miben van a legtöbb C-vitamin?
A legtöbben azt gondolják, hogy a narancs a legjobb C-vitamin-forrás, pedig ennél vannak ütősebb alternatívák is! Íme néhány kiemelkedően magas C-vitamin-tartalmú élelmiszer:
- Kivi
- Citrusfélék (narancs, citrom, lime, grapefruit, stb.)
- Kaliforniai paprika (főleg a piros!)
- Petrezselyem
- Brokkoli
- Burgonya
- Banán
- Répa
- Csirkemáj és osztriga (bizony, állati eredetű ételekben is van!)
Mennyi C-vitaminra van szükséged?
A napi ajánlott bevitel nem mindenhol egységes, de általánosan elfogadott értékek:
- Férfiak: 90 mg/nap (felső határ: 2000 mg)
- Nők: 75 mg/nap (felső határ: 2000 mg)
- Terhes nők: 85 mg/nap
- Dohányosok: +35 mg extra kell naponta!
Mi történik, ha túl sok C-vitamint fogyasztasz?
Bár a C-vitamin vízben oldódó, és a felesleget a vizelettel kiüríted, túlzott bevitele kellemetlen tüneteket okozhat:
- Hasmenés
- Hányinger
- Álmatlanság
- Fejfájás
Ezért a napi 2000 mg feletti dózisokat jobb kerülni!
Egészségügyi előnyök
A C-vitamin rengeteg előnnyel járhat, többek között:
- Csökkenti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát
- Segít a koleszterinszint szabályozásában
- Erősíti az immunrendszert
- Javítja a vércukorszint szabályozását
- Csökkenti az időskori demencia kockázatát
- Védi a szem egészségét és csökkenti a szürkehályog esélyét
Ezek miatt sok kutatás foglalkozik azzal, hogy akár daganatos betegségek és AIDS kiegészítő terápiájaként is alkalmazható lehet.
Mi történik, ha nem fogyasztasz elég C-vitamint?
A hiánya több problémát is okozhat, például:
- Gyengeség és fáradtság
- Gyakori fertőzések
- Fogínyvérzés és fogak elvesztése
- Bőrvérzések és lassú sebgyógyulás
A legextrémebb esetben skorbut alakulhat ki, amely a 16-17. században a tengerészek rettegett betegsége volt. Ma már ritka, de egyoldalú táplálkozás esetén előfordulhat!
És mi a helyzet a megfázással?
Sokan szednek C-vitamint, amikor érzik, hogy megfáznak. De tényleg segít?
- Nem akadályozza meg a náthát, és nem csökkenti a tünetek erősségét.
- Viszont 10-15%-kal lerövidítheti a betegség időtartamát!
- Sportolóknál és extrém környezetben élőknél csökkentheti a megfázás esélyét.
Tudtad?
- Az angol tengerészeket "limey"-nek hívták, mert lime-ot rágcsáltak a skorbut ellen.
- Az eszkimók étrendje szinte teljesen húsból áll, mégsem lesznek C-vitamin-hiányosak – mert a nyers tengeri állatok bőven tartalmazzák.
- A C-vitamint az élelmiszeriparban is használják, például színek megőrzésére konzervételekben.
A C-vitamin egy szuperfontos tápanyag, amit legjobban friss ételekből tudsz bevinni. Ha kiegészítőket szednél, előtte beszélj orvossal, hogy megtaláld a számodra megfelelő adagot!
Fotók: Pexels