Belföld

Megsemmisült ellenzék, vastag biankó csekk a Tisza Pártnak – a nagy ráébredések napja

rtl.hurtl.hu

2024. június 10. 7:12

Sok budapesti azzal feküdt le, hogy Vitézy Dávid lesz a főpolgármester, reggel viszont már Karácsony Gergellyel ébredtek. A Tisza Párt a fővárosban berobbant, az EP-választáson lenullázta az ellenzéket, a megyékben azonban töretlen a kormánypárti uralom. A Fidesz EP-választási eredményére azért nem lehet büszke, a 2000-es évek közepe óta nem volt ilyen gyenge eredménye. Nyugat-Európa számos országában pedig előretört a szélsőjobb: Franciaországban annyira, hogy Macron feloszlatja a parlamentet. A választás másnapjának összes eseménye egy helyen!

Ami eddig történt: a vasárnapi önkormányzati és európai parlamenti rekord részvételt (57 százalék), a Tisza Párt áttörését (30 százalék), és minden idők legszorosabb főpolgármester-választását hozta.

Bár a Fidesz rengeteg pénzt áldozott a háborús kampányra és a mozgósításra, a kétezres éve közepe óta nem szerepelt ilyen rosszul választáson. A párt az előző, 2019-es EP-választáshoz képest 9 százalékponttal rosszabb eredményt ért el, és két mandátumot veszítve 11 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

A Magyar Péter nevével fémjelzett Tisza Párt csaknem 30 százalékot ért el legelső választásán, és 7 képviselőt küldhet Brüsszelbe, illetve Strasbourgba. Ennek legnagyobb vesztese az ellenzék: a DK az eddigi négy helyett két képviselőt küldhet az EP-be, a Mi Hazánk egyet, a többi párt nem jutott be.

Az önkormányzati választáson – ahol kevésbé kellett számolnia a Tiszával – a Fidesz már jobban szerepelt, elvesztettek három, megnyertek négy megyei jogú várost.

Sokáig úgy tűnt, hogy a Fidesz által támogatott Vitézy Dávid nyeri meg Budapestet, de hajnalra kiderült, hogy Karácsony Gergely mindössze 324 szavazattal megőrizheti pozícióját.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 19:57

Erősödött a szélsőjobb Európában, de a nagy áttörés elmaradt

Elmaradt a várt jobboldali fordulat az Európai Parlamentben, továbbra is az Európai Néppárt lesz a domináns erő. Erősödött ugyanakkor a szélsőjobb, különösen Franciaországban, emiatt Emmanuel Macron államfő feloszlatta a nemzetgyűlést, és előrehozott választást írnak ki. Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta, örül annak, hogy Európában jól szerepeltek a szuverenista, békepárti erők.

Kék fényben úszott az Európai Parlament előtti tér vasárnap este. Brüsszel nem csak az európai parlamenti szavazás miatt égett választási lázban, a belgák szövetségi és regionális választást is tartottak. Bent a legtöbben mégis az új európai parlament összetételére voltak kíváncsiak.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 19:05

Megtévesztésnek nevezték Szentkirályi visszalépését a nemzetközi választási megfigyelők

Az ENEMO jelentése szerint „aggodalomra adott okot a kampányban a lázító retorika, az árnyékfinanszírozás, a médiaelfogultság és a részt vevő pártok egyenlőtlen lehetőségei.”.

Bemutatta a magyar önkormányzati választásról szóló előzetes jelentését a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózatának (ENEMO) a 2024-es magyar önkormányzati választásokat megfigyelő nemzetközi missziója – számol be a Telex. Az ENEMO jelentésében megállapította:

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 18:50

Pokorni gratulált Kovács Gergelynek

Gratulált Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere az MKKP-s Kovács Gergely hegyvidéki győzelméhez. A majdani polgármesteri munkájához sok sikert kívánunk – írták a Telexnek.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 18:49

Az önkormányzati választás legnagyobb túlélői

Az önkormányzati választáson elindult a nyírmártonfalvai lombkoronasétányról hírhedtté vált Filemon Mihály, a vak komondorjáról és felesége monoklijáról ismert Balogh József, és a korrupcióval vádolt Simonka György is, de kinek sikerült nyerni, és meddig terjed a politikai emlékezet? 

4 hónappal ezelőttRédli Balázs2024. június 10. - 18:40

Kovács Gergely: Vicces lesz egy kutyapártos önkormányzat a kerületben, ahol Orbán, Csányi és Tiborcz is él

Meglepetések és papírformaszerű győzelmek is akadtak Budapesten, a Híradóban a legérdekesebb kerületi eredményeket vizsgáltuk meg.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 18:32

Magyar Péter egyszerre lehet EP-képviselő és a fővárosi közgyűlés tagja

Magyar Péter nem tartja kizártnak, hogy a nap végén az Európai Parlamentbe és a fővárosi közgyűlésbe is be kell majd ülnie. 

A szavazások másnapján interjút adott a Telexnek Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője, aki pártjával 30 százalékot szerzett a vasárnapi európai parlamenti választáson. Ezzel ők lettek a legnagyobb ellenzéki formáció Magyarországon, eddig egy párt sem közelítette még meg ennyire a NER-ben a Fideszt, mint a Tisza.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 18:31

Orbán szerint náluk nem szokás nőket beáldozni

A választás másnapján, hétfőn parlamenti ülést hívtak össze, ahol az azonnali kérdések órájában Orbán Viktort kérdezik az ellenzéki képviselők. A Telex tudósítása szerint Szabó Tímea arról beszélt, hogy a Fidesz-KDNP már a harmadik nőt áldozta be Novák Katalin és Varga Judit után, utalva ezzel Szentkirályi Alexandra visszalépésére.

Orbán Viktor erre úgy felelt, náluk „nem szokás nőket beáldozni”. Megjegyezte, a tegnapi EP-választáson a kormánykoalíció több mint 2 millió szavazatot kapott, soha korábban ennyit nem kaptak.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 18:28

Felrótta a csepelieknek Németh Szilárd, hogy nem kellett nekik a Fidesz jelöltje

Német Szilárd felsorolta, mennyi mindent kapott szerinte Csepel a kormánytól, de ennek ellenére, a kerületieknek mégis Borbély Lénárd és Magyar Péter kellett.

Németh Szilárd, Csepel fideszes választókerületi elnöke megköszönte a kerület lakóinak, hogy sokan elmentek szavazni, ugyanakkor a csalódottságát is kifejezte a posztjában.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 18:16

Magyar Péter az RTL-nek: Orbán már csak előrehozott választással mentheti meg a Fideszt

Egy korszak lezárult – így értékelte Magyar Péter a Tisza Párt választási eredményeit. Az alig két hónapos párt csaknem 30 százalékot szerzett az uniós választáson, a Fővárosi Közgyűlésbe pedig épp ugyanannyi képviselőt küldhet, mint a Fidesz. Magyar Péter szerint ez a Fidesz végének a kezdete, a Tisza azonban még csak most indul el igazán, mert az emberek már érzik, hogy a Fidesz rendszere ledönthető. A Tisza Párt vezetője arról is beszélt az RTL Híradó kérdésére, hogy ha Orbán Viktor már csak előrehozott választásokkal menthet meg bármit a Fideszből.

Most kezdődik a tánc! Köszönjük szépen!

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 18:09

Orbán: Mindig is megvetettem az olyan embereket, akik mások szenvedését politikai célokra használják fel

A választás másnapján, hétfőn parlamenti ülést hívtak össze, ahol az azonnali kérdések órájában Orbán Viktort kérdezik az ellenzéki képviselők. A Telex tudósítása szerint a momentumos Bedő Dávid Karsai Dániel ügyéről kérdezte a miniszterelnököt. Azt mondta, a gyógyíthatatlan beteg, életvégi döntés jogáért küzdő alkotmányjogász meghívását tolmácsolja Orbánnak, hogy beszélgessen vele az örömeiről és a szenvedéseiről. A kormányfő nem finomkodott válaszában.

A szóhasználat, amit most megengedek magamnak, az szándékos: mindig is megvetettem az olyan embereket, akik mások szenvedését politikai célokra használják fel

– fogalmazott Orbán, hozzátéve, a kormány és ő is a hatályos törvények pártján áll. Megvetendő álláspontot képvisel, jegyezte meg a kormányfő, majd azt mondta: „Továbbra is az élet pártján állunk, nem a halál pártján”.

Orbán: Mindig is megvetettem az olyan embereket, akik mások szenvedését politikai célokra használják fel
Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. június 10-én. Mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. MTI / Kovács Attila
4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 17:20

Belebukott a választási kudarcba a DK árnyékkormánya

Dobrev Klára szerint új megoldásokat kell keresniük ahhoz, hogy nagyobb legyen a támogatottságuk.

Az Árnyékkormány munkája a mai nappal eddigi formájában véget ér – jelentette be Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője hétfőn. Dobrev szerint új, a korábbiaktól eltérő módszereket kell keresniük az Orbán-rendszerrel szembenálló szavazók megszólítására.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 16:39

Honnan jött ez a rengeteg, 1,3 millió Tisza-szavazó?

A baloldali pártok 600 ezer szavazót veszíthettek a 2019-es EP-választás óta, a Momentum és a Jobbik további 170-170 ezret, de még a kiábrándult fideszesekkel sem jönne ki az 1,3 millió. Mi állhat a háttérben?

A vasárnapi európai parlamenti választás győztese ugyan a Fidesz-KDNP lett 44,62 százalékkal, kicsivel több mint kétmillió szavazóval, de az igazi áttörést a Tisza Párt érte el. Két hónappal ezelőtt még szinte senki sem ismerte őket, ehhez képest Magyar Péterék mozgalma 1 341 499 szavazatot kapott.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 15:48

Vitézy: rendszerszintű problémák merültek fel a szavazatok érvénytelenné nyilvánításánál

Vitézy Dávid azt írta: beszélni szeretett volna Karácsony Gergellyel a sok nyitott kérdésről, de a főpolgármester nem fogadja a hívását.

„Egy dolgot szeretnék előre leszögezni: ha minden nyitott kérdést tisztáztunk, ha minden beérkező gyanút megvizsgáltunk, és az a végeredmény születik, hogy Karácsony Gergely nyerte ezt a választást akár csak egy szavazattal is, akkor természetesen gratulálok neki, és a programom mentén, konstruktívan fogjuk képviselni a budapestieket a Fővárosi Közgyűlésben” – közölte Vitézy Dávid hétfőn.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 15:04

Tarlós gratulált Karácsonynak és Vitézynek is

Tarlós István azt mondta, ha így marad az eredmény, ő mind a két versenyzőnek gratulál.

Jogi értelemben nem tekinthető véglegesnek a főpolgármester-választás végeredménye – mondta az ATV-nek Tarlós István, miután Vitézy Dávid azt mondta, a szavazatok újraszámlálását fogja kérni a sok érvénytelen voks miatt.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 15:02

Lemond a Momentum elnöksége is

Követi a Momentum elnöksége a pártelnök, Donáth Anna példáját és lemond – írja a 444.hu. Az elnökség jelenleg így néz ki: Az elnökség tagjai: Donáth Anna, Tompos Márton, Bedő Dávid, Cseh Katalin, Hajnal Miklós, Orosz Anna és Soproni Tamás.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#választás#ma#ep-választás#Európa

Címlapról ajánljuk