Belföld

Magyar Péter egyszerre lehet EP-képviselő és a fővárosi közgyűlés tagja

rtl.hurtl.hu

2024. június 10. 18:32

Magyar Péter nem tartja kizártnak, hogy a nap végén az Európai Parlamentbe és a fővárosi közgyűlésbe is be kell majd ülnie. 

A szavazások másnapján interjút adott a Telexnek Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője, aki pártjával 30 százalékot szerzett a vasárnapi európai parlamenti választáson. Ezzel ők lettek a legnagyobb ellenzéki formáció Magyarországon, eddig egy párt sem közelítette még meg ennyire a NER-ben a Fideszt, mint a Tisza.

Hosszú éjszakája volt, reggel hatig ünnepeltek – kezdte Magyar Péter az interjút. Az első újságírói kérdés az volt, hogy ő személy szerint milyen eredményre számított. Mint mondta, ő kicsit pesszimistább volt, de a kollégái nagyjából ilyen eredményt vártak. Nagyon örül ezeknek a számoknak, „egészen elképesztőnek” tartja, hogy több mint 1,3 millióan szavaztak a listájukra. „Azt hiszem, ilyenre nem volt még példa a magyar politika történetében, legalábbis a rendszerváltás óta” – fogalmazott. 

Két hónappal ezelőtt még szinte senki sem ismerte a Tisza Pártot Magyarországon, ehhez képest kiemelkedően jól szerepeltek mind az EP-, mind az önkormányzati választáson. A választási listáikat elnézve talán ők sem számítottak ilyen eredményre. Az RTL választási műsorában már az is elhangzott, elképzelhető, hogy nem is lesz elég jelöltjük, hogy az összes megnyert helyet betöltsék. Emiatt talán még Magyar Péternek is be kellene ülnie a Fővárosi Közgyűlésbe, vagy az Európai Parlamentbe, noha korábban mindkettőt kizárta. Magyar Péter szerint azért volt ilyen kevés jelöltjük, mert nem volt idejük arra, hogy ellenőrizzék a múltjukat és döntsenek róluk. 

Most egy kicsit gondban vagyunk, de meg fogjuk oldani. Az is lehet, hogy mind a két helyre be kell ülnöm

 – fogalmazott Magyar Péter. 

Hozzátette, megnézte jogszabályt, és azt találta, hogy nem állna fenn összeférhetetlenség, ha kimenne Brüsszelbe EP-képviselőnek, és közben a Fővárosi Közgyűlésbe is beülne.

Megjegyezte, holnap fognak egyeztetni arról, hogy ki hova fog beülni. Elárulta, az is lehet, hogy az EP-listájukról szükség lesz nevekre, akiknek a nap végén be a fővárosi közgyűlésbe kell menniük. De utóbbival még ráérnek egyeztetni, hiszen csak októberben lesz esedékes. Az is szóba került, hogy a Tiszának a Fideszével azonos méretű frakciója lesz Budapesten, és önmagában sem Vitézy Dávid, sem Karácsony Gergely nem fog tudni többséget kiharcolni, bármelyikük is lesz végül a befutó.

Magyar Péter a Telex kérdésére nyomatékosította, sem a Karácsony, sem a Vitézy frakciójával nem fognak szorosabb együttműködést vagy koalíciót kötni. Azt ígérte, hogy ügyek mentén fognak együttműködni. Arra is emlékeztetett, hogy noha a Fidesz megnyerte a szavazást, Magyarország uniós csatlakozása óta a legrosszabb eredményt érte el EP-választáson, miközben rengeteg pénzt égettek el a lejáratásukra. 

A budapesti választásokra visszatérve elmondta, végül nem érvénytelenül szavazott, hanem nem vette fel a szavazólapot. Azt is mondta, hogy nincs preferenciája a két jelölt közt, nem ápol személyes viszonyt egyikükkel sem. Szentkirályi Alexandra visszalépésével kapcsolatban Magyar Péter nem hiszi el, hogy az a politikus saját döntése volt, szerinte a miniszterelnök hazudik, amikor ezt mondja. Hogy miért nem léptették vissza hamarabb, azt Magyar azzal magyarázta, hogy így talán kevésbé lehetett „összefideszesezni” Vitézyt. 

Arról is beszélt, hogy az idő nekik dolgozik, most pedig a pártépítésen és a program kidolgozásán lesz a hangsúly. Lesz pártszervezetük, ifjúsági tagozatuk, elindult a közösségi finanszírozásuk is, aminél az átláthatóságra törekednek majd. Az is szóba került, hogy miután az ellenzék egy része a mostani választáson megsemmisült, sok ellenzéki politikus bennük láthatja meg a fantáziát, és csatlakozni akarna hozzájuk. „Nem szeretnénk ilyen politikai kalandorokat” – jelentette ki. 

A választás estélyén kapott meglepő telefonokat, próbálták megkeresni gazdasági szereplők, a bankszektorból is jött megkeresés, de erről többet nem akart elárulni. Varga Judittal nem beszélt a választások óta. Arról, hogy csatlakoznak-e az Európai Néppárthoz, folynak az egyeztetések, és folytatódnak is a héten, de erről sem árult el többet. 

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#magyar péter#választás#ep-választás#interjú#fővárosi közgyűlés

Címlapról ajánljuk