Belföld

Így lehet Magyar Péter miniszterelnök 2026-ban az elemzők szerint

rtl.hurtl.hu

2024. június 12. 7:30

Most kezdődik csak az igazán nagy munka Magyar Péter számára, a legnagyobb kérdés, együttműködik-e a „régi ellenzékkel”.

Milyen jövő vár Magyar Péterre, és képes lesz-e a kormányváltásra a Tisza Párt 2026-ra, egyebek közt erről beszélt Mráz Ágoston Sámuel, a kormányközeli Nézőpont Intézet igazgatója, és Závecz Tibor szociológus, a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító ügyvezetője két nappal a választás után a Scruton kávézóban. Az eseményről a Telex számolt be.

Závecz Tibor közölte, hogy nagy dolog a nulláról 1,34 millió szavazatot összeszedni, de a Tiszának most össze kell raknia saját magát, hogy 2026-ra meglegyen neki a 106 egyéni képviselőjelölt, és az országos lista. Programot kell alkotnia, szervezetet kell építenie, politikustársakat kell találnia Magyarnak, aki Mráz szerint „már június végén miniszterelnök-önjelölt lesz”, és komolyan gondolja a célt, hogy 2026-ban kormányfő legyen – írta a Telex.

Magyar Péter így ünnepelte pártja választási eredményét:


Magyar Péternek Závecz szerint fel kell építenie egy szakmai csapatot, „egy idő után a kormányzati kompetencia lesz a kérdés”, és nem tudja megkerülni a gazdasági, szociális, egészségügyi témákat, a nagy rendszerek ügyeit, ha – ahogy azt a Hősök terén tartott nagygyűlésen mondta – az ország égető kérdéseire próbál választ találni. Závecz szerint Magyar Péter a közmédiás vitán megmutatta, hogy tud váltani, fegyelmezetten mindig az adott témáról beszélt, másképp, mint amit tőle megszoktak a teherautó platóján állva, és bizonyította, hogy ért bizonyos témákhoz, tud higgadt lenni.

Mráz szerint ugyanakkor kérdőjeles már az is, hogy egy év múlva egyben lesz-e még a Tisza Párt, a mozgalmi jellegű, egy ember köré épülő pártokat ugyanis szétrobbanthatják a konkrét ügyek – írta a Telex. A pártra ráadásul az együttműködési kényszer is rossz hatással lehet.

Hogy mire várnak Magyar Péter hívei, az alábbi videóból megtudhatja:


Mráz 2026-ra előre tekintve azt mondta, 50 választókerület biztos fideszes lesz, a maradékban pedig kérdés, koordinál-e a Tisza a régi baloldallal – és ha nem, akkor még Angyalföldön is nyerhet a Fidesz. Az elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy a hárompólusú politikai rendszerben, ahol van a Fidesz, és két ellenzéki párt, a két nem fideszes pólus mindig azon gondolkodik, összefogjanak-e, ami hitelességi válságot okoz, vagy külön induljanak, amit viszont büntet a választási rendszer.

Závecz szerint Magyar Péter „nem akar senkivel közösködni”, a Fidesz utolérését most egyedül akarja megvalósítani, és nem az együttműködést keresi a politikai térben, de másfél év múlva lehet megegyezési kényszer az ellenzéki formációk között, és „a rendszerváltás óta sok olyan szövetség volt, amire nem tettünk volna tétet”.

Nyitókép: Magyar Péter a választási eredményeket ünnepli támogatóival Budapesten, 2024 június 10-én. Fotó: REUTERS/Bernadett Szabo

#Belföld#magyar péter#választás 2026#választás#kormányváltás#fidesz#dk#együttműködés

Címlapról ajánljuk