Belföld

Vitézy: rendszerszintű problémák merültek fel a szavazatok érvénytelenné nyilvánításánál

rtl.hurtl.hu

2024. június 10. 15:48

Vitézy Dávid azt írta: beszélni szeretett volna Karácsony Gergellyel a sok nyitott kérdésről, de a főpolgármester nem fogadja a hívását.

„Egy dolgot szeretnék előre leszögezni: ha minden nyitott kérdést tisztáztunk, ha minden beérkező gyanút megvizsgáltunk, és az a végeredmény születik, hogy Karácsony Gergely nyerte ezt a választást akár csak egy szavazattal is, akkor természetesen gratulálok neki, és a programom mentén, konstruktívan fogjuk képviselni a budapestieket a Fővárosi Közgyűlésben” – közölte Vitézy Dávid hétfőn.

A vasárnapi önkormányzati választások egyik legszorosabb eredménye született meg hétfőre virradóra: bár a szavazatok összeszámlálása során hosszú ideig az LMP jelöltje, a Fidesz által is támogatott Vitézy Dávid tűnt befutónak, az éjjel Karácsony Gergely átvette a vezetést, és végül 324 szavazattal nyert.

Vitézy szerint 

nyitott kérdésből és gyanúból ugyanis rengeteg van. 24 592 érvénytelen szavazat volt ezen a választáson, ami rekord [...] 76-szor annyi az érvénytelennek nyilvánított szavazat, mint a kettőnk közötti különbség.


A főpolgármester-jelölt a bejegyzésében azt állítja, hogy a birtokukban lévő információk alapján „egyes kerületekben rendszerszintű problémák merültek fel a szavazatok érvénytelenné nyilvánításával kapcsolatban, és pont ezekben a kerületben kiugró is volt az ilyen szavazatok aránya".

Vitézy arra kérte a Fővárosi Választási Irodát, hogy „a jogorvoslatok lezárultáig minden szavazatot, jegyzőkönyvet és urnát őrizzenek meg, minden befolyási kísérletet akadályozzanak meg, és tegyék lehetővé, hogy minden budapesti számára megnyugtató módon tudjon zárulni ez a rendkívül szoros főpolgármester-választás”.

Ezek után azt írta, hogy mindezt Karácsony Gergely főpolgármesternek szerette volna elmondani, de nem fogadja a telefonhívását.

Zárug Péter Farkas politológus az RTL Reggeliben hétfő reggel arról beszélt, hogy a következő napokban egy kis jogászkodás egészen biztosan elindul. A hazai választási törvény ugyanis szigorúbb annál, hogy pusztán az érvénytelen szavazatok magas számára hivatkozva újraszámlálást lehessen kérni, és a magyar választójogban olyan kitétel sincs, hogy kis szavazatkülönbség esetén újra kellene számolni a szavazatokat – ezért az újraszámolást kérő félnek valamilyen jogsértést meg kell jelölnie: hol, melyik szavazókörben, ki, miben tévedett. 

A szavazatok újraszámlálásáról, illetve annak jogi hátteréről és lehetőségéről a cikkünket itt találja.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

#Belföld#választás#vitézy dávid#önkormányzati választás 2024#karácsony gergely#szavazat#újraszámlálás#érvénytelen

Címlapról ajánljuk