Belföld

Megsemmisült ellenzék, vastag biankó csekk a Tisza Pártnak – a nagy ráébredések napja

rtl.hurtl.hu

2024. június 10. 7:12

Sok budapesti azzal feküdt le, hogy Vitézy Dávid lesz a főpolgármester, reggel viszont már Karácsony Gergellyel ébredtek. A Tisza Párt a fővárosban berobbant, az EP-választáson lenullázta az ellenzéket, a megyékben azonban töretlen a kormánypárti uralom. A Fidesz EP-választási eredményére azért nem lehet büszke, a 2000-es évek közepe óta nem volt ilyen gyenge eredménye. Nyugat-Európa számos országában pedig előretört a szélsőjobb: Franciaországban annyira, hogy Macron feloszlatja a parlamentet. A választás másnapjának összes eseménye egy helyen!

Ami eddig történt: a vasárnapi önkormányzati és európai parlamenti rekord részvételt (57 százalék), a Tisza Párt áttörését (30 százalék), és minden idők legszorosabb főpolgármester-választását hozta.

Bár a Fidesz rengeteg pénzt áldozott a háborús kampányra és a mozgósításra, a kétezres éve közepe óta nem szerepelt ilyen rosszul választáson. A párt az előző, 2019-es EP-választáshoz képest 9 százalékponttal rosszabb eredményt ért el, és két mandátumot veszítve 11 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

A Magyar Péter nevével fémjelzett Tisza Párt csaknem 30 százalékot ért el legelső választásán, és 7 képviselőt küldhet Brüsszelbe, illetve Strasbourgba. Ennek legnagyobb vesztese az ellenzék: a DK az eddigi négy helyett két képviselőt küldhet az EP-be, a Mi Hazánk egyet, a többi párt nem jutott be.

Az önkormányzati választáson – ahol kevésbé kellett számolnia a Tiszával – a Fidesz már jobban szerepelt, elvesztettek három, megnyertek négy megyei jogú várost.

Sokáig úgy tűnt, hogy a Fidesz által támogatott Vitézy Dávid nyeri meg Budapestet, de hajnalra kiderült, hogy Karácsony Gergely mindössze 324 szavazattal megőrizheti pozícióját.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 14:31

Polgármester lett Alföldi Róbert 25 éves unokaöccse, Alföldi Albert

Nagyapja pedig az MSZP parlamenti képviselője volt.

25 évesen lett Hajós polgármestere a független Alföldi Albert, akinek a nagybátyja nem más, mint Alföldi Róbert, írta a 444. Mint írják, Alföldi a szavazatok közel 52 százalékát szerezte meg a 2700 lakosú, Baja közelében található, jelentős sváb kisebbséggel rendelkező kisvárosban. 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 14:30

Magyar Péter már az országgyűlési választásról beszélt

Magyar Péter, a Tisza párt alelnöke szerint hatalmas bizalmat és felhatalmazást kaptak.

„Az első szó a köszöneté. Köszönöm, hogy mellém álltatok, köszönöm, hogy a legnehezebb pillanatokban is támogattatok” – kezdte Facebook-posztját Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke. 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 14:23

Minden településtípusban bukott a Fidesz 2019-hez képest

A Fidesz legnagyobb visszaesését a megyei jogú városokban és a 20 ezres lélekszám feletti egyéb városokban mérte a Választási földrajz.

A Fidesz elérte a 2 milliós szavazatszámot, amit Orbán Viktor előzetesen elvárt, de a magas részvétel miatt ez csak 45 százalék alatti eredményt hozott a kormányzó pártnak. Az EP-választáson a részvétel 58,5 százalék volt, míg az előzőn 43,5 százalék.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 14:22

Török Gábor szerint az egész Fidesz-világra komoly következményei lesznek a választásnak

Hiába a sikerpropaganda, a rendszer inkább kudarcnak látja a történteket.

„Teljesen normálisnak tartom, hogy akiknek ez a feladatuk a rendszerben, azok a Fidesz nagy sikeréről, újabb kétharmadáról beszélnek a nyilvánosságban a tegnapi választás után. Arról nem is beszélve, hogy tényleg van az a nézőpont, ahonnan felfedezhető több pozitívum is a kormánypárt számára” – kezdi friss Facebook-posztját Török Gábor.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 14:17

Kovács Gergő: Magyar Pétert a független sajtó építette fel

A XII. kerületben polgármesterré választott MKKP-s politikus reméli, Magyar Péterrel nem olyan lóra tett a független sajtó, „amelyet aztán majd rugdosni kell, meg szégyenkezni miatta”.

Az látszott az elmúlt három hónapban, hogy az Orbán-kormánytól független sajtó végtelenül boldog lett attól, hogy van még annyi ereje, hogy fel tud építeni egy új szereplőt – jelentette ki a Népszavának Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) társelnöke.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 14:14

A Corvinusról kirúgott docens nem jutott be az újlipótvárosi közgyűlésbe

Ádám Zoltán, aki a Budapesti Corvinus Egyetemről lett kirúgva, április végén bejelentette, hogy indul a XIII. kerületi önkormányzati választásokon képviselőjelöltként.

Közleményében kifejtette, hogy hosszas gondolkodás után döntött így, mert úgy érzi, hogy változásra van szükség a kerületben, ahol 2008 óta lakik, és ahol a jelenlegi képviselővel, aki már 22 éve van hivatalban, soha nem találkozott.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 14:06

Pikó András: A józsefvárosiak azt üzenték, hogy otthon vannak

„Régóta mondjuk, hogy kerületből otthont teremtünk. A józsefvárosiak tegnap azt üzenték, hogy otthon vannak. Ez az otthon pedig valóban mindenkié. Olyan otthon, amely barátságos, amelyben figyelünk egymásra, amelyben a gyengét segítjük, amely valóban szolidáris, amely tisztelettudó, amely szolgál, amely becsületes” – írta hétfői Facebook-posztjában Pikó András, akit újraválasztottak Józsefváros polgármesterének.


Pikó, akit az egységes ellenzék támogatott, ismét legyőzte a fideszes Sára Botondot.

„Minél jobban szeretjük, annál jobban dolgozunk érte, és minél jobban dolgozunk érte, annál jobban fogjuk szeretni. Ezt ígérem a következő öt évre” – írta a második ciklusát kezdő VIII. kerületi polgármester.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 13:54

„A korrupt autokraták elleni harc folytatódik” – Orbán mumusát újraválasztották az EP-be

Daniel Freund korábban arról beszélt, hogy Orbán köre lenyúlja az uniós pénzeket.

„Újabb öt év! Örömmel jelenthetem, hogy újraválasztottak – írja a Twitteren Daniel Freund  német zöldpárti EP-képviselő.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 13:50

Karsai Dániel Magyar Péterről és a Momentumról írt

A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, az életvégi döntésért küzdő Karsai Dániel értékelte a választás eredményét. 

Karsai Dániel alkotmányjogász gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenved, a tágabb közvélemény azért ismeri, mert az aktív eutanázia lehetőségéért küzd. Karsai Dániel néhány nappal a választások előtt megosztotta a Facebookon követőivel, hogy az európai parlamenti választáson a Momentumot támogatja, mert egyrészt liberálisnak tartja magát, másrészt pedig leginkább ennek a pártnak a szakmai programjával tud azonosulni. 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 13:37

Lemondott Donáth Anna

Az EP-eredményünk kudarc, a lelkiismeretem pedig úgy marad tiszta, ha vállalom a felelősséget, és lemondok a pártelnöki pozícióról – közölte.

Donáth Anna, a Momentum elnöke lemondott pozíciójáról az EP- és budapesti választásokon való rossz teljesítmény miatt, közölte a politikus a Facebook-oldalán. A Momentum egy hónapon belül tisztújítást tart, ahol új elnökséget választanak.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 13:22

Hann Endre szerint Karácsonynak béklyót jelentett a hárompárti lista

A Medián vezetője szerint már az is siker, hogy Karácsony Gergely nem került a romok alá.

Hann Endre, a Medián vezetője hétfőn egy rövid posztban osztotta meg gondolatait Karácsony Gergely választási eredményéről.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 13:03

Ungváry Krisztián sajnálta Karácsonyt, hogy Dobrevvel kellett egy plakáton szerepelnie

Ungváry Krisztián történész szerint Gyurcsány Ferenc pedig egy hasznos idióta.

Ungváry Krisztián történész a Népszavának adott interjújában elmondta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester-választási eredménye azért lett ilyen szoros, mert egy plakáton kellett szerepelnie Dobrev Klárával.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 12:57

Soproni Tamás terézvárosi polgármester: Szörnyű lesz a Fővárosi Közgyűlés

Soproni Tamás, a Momentum győztes terézvárosi polgármestere pártja túlélési esélyeiről beszélt azután, hogy kiestek az EP-ből.

Gyors videóinterjút készített a Népszava Soproni Tamással, a Momentum újraválasztott terézvárosi polgármesterével.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 12:52

Nem lett kévpiselő a Redditen mémmé vált hajdúböszörményi fideszes

Czeglédi János hosszú, jellegzetes haja rengeteg fórumozó figyelmét felkeltette a választások előtt a Redditen. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint Czeglédinek nem sikerült elég szavazatot összegyűjtenie, így a következő öt évben nem lesz a hajdúböszörményi képviselőtestület tagja.

A legtöbb szavazatot Hajdúböszörmény 05. számú egyéni választókerületében Mádiné Uzonyi Anett gyűjtötte be, rá 43,45 százalék szavazott, Czeglédi János ezzel szemben csak 30,28 százalékot ért el.

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 12:26

A leköszönő Dézsi Csaba úgy gratulált az ellenzéki győztesnek, hogy teljesen alkalmatlannak nevezte

Bár a posztban elismeri vereségét és gratulál Pintérnek, nem rejti véka alá csalódottságát sem, amiért sok győri nem rá szavazott.

Dézsi Csaba András, Győr korábbi polgármestere választási vereségét elegánsan és méltósággal viselte. A szoros verseny után Facebook-posztban gratulált legyőzőjének, az új ellenzéki polgármesternek, Pintér Bencének.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#választás#ma#ep-választás#Európa

Címlapról ajánljuk