Belföld

Minden településtípusban bukott a Fidesz 2019-hez képest

rtl.hurtl.hu

2024. június 10. 14:23

A Fidesz legnagyobb visszaesését a megyei jogú városokban és a 20 ezres lélekszám feletti egyéb városokban mérte a Választási földrajz.

A Fidesz elérte a 2 milliós szavazatszámot, amit Orbán Viktor előzetesen elvárt, de a magas részvétel miatt ez csak 45 százalék alatti eredményt hozott a kormányzó pártnak. Az EP-választáson a részvétel 58,5 százalék volt, míg az előzőn 43,5 százalék.

A Fidesz országosan 7,5 százalék relatív szavazatvesztést szenvedett el, a legnagyobb visszaesés a megyei jogú városokban és a 20 ezres lélekszám feletti egyéb városokban történt, olvasható a Választási földrajz Telexen megjelent elemzésében. Győrben és Debrecenben több mint 12 százalékponttal csökkent a támogatottságuk. Az ezer főnél kisebb településeken is 6,6 százalékkal esett vissza a Fidesz szavazataránya.

Megyei bontásban a Fidesz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében teljesített a legerősebben (54,5 százalék). Tolna, Nógrád, Vas és Somogy megyékben is elérte az 50 százalékot. A legkevésbé Budapesten és Csongrád megyében volt népszerű a Fidesz-lista.

Győr-Moson-Sopron és Csongrád megyében több mint 11 százalékponttal esett vissza a Fidesz, a Tisza azonban itt jobb eredményt ért el az országos átlagnál. Települési szinten a legnagyobb veszteségeket a biztosnak gondolt törzsterületeken szenvedte el a párt, különösen a Homokhátságon, Hajdú-Bihar északi részén, valamint a Dunántúl északi részén.

Budapesten a Fidesz támogatottsága jelentősen csökkent az öt évvel ezelőttihez képest, különösen a budai oldalon és a XVI. kerületben, akár 10 százalékponttal is. A legkisebb csökkenés a VIII. kerületben volt, de itt is bőven 40 százalék alá esett a támogatottság.

A Tisza szerepéről és arról, hogy Magyar Péter megteheti-e, hogy nem ül be sem a fővárosi közgyűlésbe, sem pedig az Európai Parlamentbe, ebben a cikkünkben írtunk.

Nyitókép: Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#szavazás#fidesz#választás#európai parlament#magyar péter#tisza#orbán viktor

Címlapról ajánljuk