Belföld

Megteheti Magyar Péter, hogy nem ül be sehova?

Gyömöre MátéGyömöre Máté

2024. június 10. 12:00

Itt a nagy tiszás választási matek. Vajon Magyar Péternek muszáj lesz beülnie az Európai Parlamentbe, vagy a Fővárosi Közgyűlésbe? Vannak elegen a választási listáikon, hogy az összes elnyert képviselői helyet betöltsék? Mintha a Tisza Párt sem számított volna ekkora sikerre, amikor nekivágtak a választásnak, ami most könnyen visszaüthet. Ha pedig Magyar Péter köti az ebet a karóhoz, még nehezebb helyzetben találhatja magát.

Két hónappal ezelőtt még szinte senki sem ismerte a Tisza Pártot Magyarországon, ehhez képest kiemelkedően jól szerepeltek mind az EP-, mind az önkormányzati választáson. A választási listáikat elnézve talán ők sem számítottak ilyen eredményre. Az RTL választási műsorában már az is elhangzott, elképzelhető, hogy nem is lesz elég jelöltjük, hogy az összes megnyert helyet betöltsék. Emiatt talán még Magyar Péternek is be kellene ülnie a Fővárosi Közgyűlésbe, vagy az Európai Parlamentbe, noha korábban mindkettőt kizárta.

Megteheti Magyar Péter, hogy nem ül be sehova?
Magyar Péter a Tisza Párt június 9-i eredményváróján – Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Nos, úgy néz ki, hogy a Tisza Párt alelnöke, ha akarja, távol tarthatja magát a képviselőség jelentette kötöttségektől. Ezzel azonban igencsak ki lesz centizve a fővárosi és az EP-frakció. Ez azt jelenti, hogy nem igazán engedhetik meg maguknak, hogy párton belül bárkivel is összevesszenek. A képviselők politikai súlya, belső zsarolási potenciálja a többi párthoz, pártszövetséghez képest hatalmas lesz.

Tiszás matek: 26-17-5=2

Bár a fenti matekpélda ilyen megoldásáért az iskolában megbuknánk, nagyon úgy néz ki, hogy csak így úszhatja meg Magyar Péter, hogy be kelljen ülnie a Fővárosi Közgyűlésbe vagy az Európai Parlamentbe. De lássuk a részleteket.

A Tisza Párt fővárosi listáján 14-en szerepeltek, közülük 10-en szereztek mandátumot. Az európai parlamenti listán 12-en voltak, közülük 7-en szereztek mandátumot. 

Csakhogy ebből a 7 emberből 5-en a Fővárosi Közgyűlésbe is bejutottak, el kell tehát dönteniük, melyik mandátumot választják.

Az 5 európai parlamenti és fővárosi mandátumot is szerző képviselő közül az egyik Magyar Péter, aki korábban arról beszélt, sem az EP-be, sem a Fővárosi Közgyűlésbe nem szeretne beülni. Ha ez így marad, akkor őt mindkét helyen pótolni kell: az EP-lista 8. helyezettjével és a fővárosi lista 11. helyezettjével.

Ajánló: Az EP-választás részletes eredményei

Igen ám, de még mindig van 4 olyan képviselő, aki EP- és fővárosi mandátumot is nyert. Tegyük fel, hogy az EP-mandátumot nyerők közül mindenki szeretne a jobb fizetéssel kecsegtető Európai Parlamentbe beülni, ami rögtön akadályba ütközik, egyvalakinek ugyanis le kell mondania erről, mivel a fővárosi listáról csak hármukat tudják pótolni. Tehát egy képviselőnek, aki mind EP-, mind fővárosi mandátumot is szerzett, ebben az esetben a fővárosi mandátumot kell választania. Ha ez megtörténik, akkor az ő helyét kell betölteni az európai parlamenti listán soron következő, 9. helyen álló jelölttel. Még mielőtt befejeznénk a számítást, fontos megjegyezni, hogy a fővárosi lista 11. helyezettje Bujdosó Andrea Anna, aki ugye Magyar Péter helyett tudna beülni a Fővárosi Közgyűlésbe a példánk alapján. Ő viszont szerepel a Tisza EP-listáján is, így onnan ő akkor ki is esik, vagyis marad mindössze 2 fel nem használt ember a Tisza európai parlamenti listáján.

Ajánló: Térképen az önkormányzati választás részletes eredményei

Megteheti Magyar Péter, hogy nem ül be sehova?
Magyar Péter a Tisza Párt jelöltjeivel a június 9-i eredményvárón – Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

De vissza a Fővárosi Közgyűléshez. Ott mindenkire szükség lesz, hiszen a példánknál maradva van 3 olyan képviselő, aki az EP-t választja, őket pótolni kell, erre pedig éppen ennyi, vagyis 3 ember van még a listán (a 12., a 13. és a 14. helyen).

Megnő a képviselők súlya

A fenti példa természetesen szabadon variálható, attól függően ki, melyik elnyert mandátumát választja. A lényeg, hogy ha Magyar Péter nem ül be sehova, akkor rettenetesen leszűkül a Tisza Párt mozgástere, hiszen elképzelhető, hogy vagy a Fővárosi Közgyűlésben vagy az EP-ben olyan lesz az összetétel, hogy nem engedhetik meg maguknak, hogy akárcsak egyvalaki is lemondjon a mandátumáról, vagy összeférhetetlenség miatt megfosszák attól, netán egészségügyi ok miatt váljék alkalmatlanná a pozíció betöltésére.

Így viszont egy-egy képviselő súlya nagyon megnő. 

Míg más pártoknál lényegében bárki lecserélhető, hiszen jóval több jelölttel vágnak neki a megmérettetésnek, mint amennyinek esélye van mandátumot szerezni, addig a Tisza Párt esetében nem ez a helyzet. Ott szinte mindenkire szükség lesz, ha tetszik mindenki nélkülözhetetlen lesz, aki mandátumot nyer, amibe egy bármilyen okból történő lemondás egyszerűen nem fér már bele.

Természetesen az sem oldana meg mindent, ha Magyar Péter beülne vagy az EP-be, vagy a Fővárosi Közgyűlésbe, de talán kevésbé lennének kicentizve, és maradhatna még minimális mozgástér adott esetben a belső feszültségek kezelésére.

Mi történik, ha elfogynak a képviselők?

A szabály az, hogy ha már van egy jóváhagyott lista, akkor arra utólag nem lehet már újabb embereket felvenni. Ennek ellenére előfordulhat, hogy egy párt nagyobbat nyer, mint amennyi jelöltje van, erre az esetre is fel vannak készülve a választási jogszabályok.

Az EP-választás esetén, ha elfogynak a jelöltek, akkor a jogszabály szerint megnézik, hogy melyik pártlista kapta volna a következő mandátumot, és annak adják oda a képviselői helyet. Ezt úgy kell elképzelni, hogy bár Magyarország összesen csak 21 képviselőt juttathat az Európai Parlamentbe, megnézik, hogy mi lenne, ha 22-t lehetne, akkor melyik párt kapná az utolsó mandátumot, és odaadják nekik a képviselői helyet.

A Fővárosi Közgyűlés esetében ennél egyszerűbb a helyzet. Ha egy pártnak járna még mandátum, de nincs már több jelöltje, akkor azok a helyek betöltetlenek maradnak.

Nyitókép: Szabó Bernadett / Reuters

#Belföld#tisza párt#választás#ep-választás#önkormányzati választás#lista#Európa#ma

Címlapról ajánljuk