EUEurópa

Publicus: A Fidesz 43, a Tisza 25, a DK-MSZP-Párbeszéd 15 százalékon áll

rtl.hurtl.hu

2024. június 7. 7:06

Ez 11 európai parlamenti mandátumot jelentene a Fidesz-KDNP-nek, 6-ot a Tisza Pártnak, 3-at a baloldali összefogás pártjainak és egyet a Mi Hazánknak.

A biztos szavazók 43 százaléka mondta, hogy a Fidesz-KDNP listájára fog szavazni a vasárnapi választásokon, a Tisza Pártot 25, a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség listáját pedig 15 százalék választaná – derült ki a Publicus Intézet Népszava számára, június 3-5. között készült készült reprezentatív felméréséből.

A friss felmérés szerint utánuk a Mi Hazánk következik 5 százalékkal, míg Momentum listáját és a Kétfarkú Kutya Párt listáját 4-4 százalék választaná. A Jobbik-lista 2, az Ungár Péter vezette LMP pedig 1 százalékon áll.

Amennyiben ez az eredmény születne vasárnap, az 11 európai parlamenti mandátumot jelentene a Fidesz-KDNP-nek, 6-ot a Tisza Pártnak, 3-at a baloldali összefogás pártjainak és egyet a Mi Hazánknak.

A párt nélküli bizonytalanok csoportjának 35 százaléka – ha mégis választani kell – a válaszadás pillanatában a DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek szövetsége mellett döntött volna, 26 százalék a Tisza Pártot, 11 százalék a Momentumot, 9 pedig a Fideszt jelölte volna meg az EP-választáson, írja a lap. Közülük 6 százalék a Mi Hazánk, 5 százalék az MKKP, 4 pedig a Jobbik listáját nevezte meg a választásaként. 

Ugyanakkor a részvételüket ígérő, de egyelőre párt nélküli bizonytalanok körében a legmagasabb, összesen 44 százalék azoknak az aránya, akik az adatfelvétel után, az utolsó napokban, vagy éppen a szavazófülke magányában fogják meghozni a végső döntést.

A magukat a Tisza Párt híveinek mondók körében is sokan, 25 százaléknyian vannak, akik az utolsó napokig halogatják a pártválasztást. Összességében a részvételüket biztosra ígérők körében ez az arány 22 százalék, vagyis ennyien döntenek az utolsó pillanatokban, áll a Publicus felmérésében.

Nyitókép: MTI/Lehoczky Péter

#Európa#tisza párt#dk#fidesz#Publicus Intézet#felmérés#ep-választás#európai parlament#választás 2024

Címlapról ajánljuk