Belföld

Megsemmisült ellenzék, vastag biankó csekk a Tisza Pártnak – a nagy ráébredések napja

rtl.hurtl.hu

2024. június 10. 7:12

Sok budapesti azzal feküdt le, hogy Vitézy Dávid lesz a főpolgármester, reggel viszont már Karácsony Gergellyel ébredtek. A Tisza Párt a fővárosban berobbant, az EP-választáson lenullázta az ellenzéket, a megyékben azonban töretlen a kormánypárti uralom. A Fidesz EP-választási eredményére azért nem lehet büszke, a 2000-es évek közepe óta nem volt ilyen gyenge eredménye. Nyugat-Európa számos országában pedig előretört a szélsőjobb: Franciaországban annyira, hogy Macron feloszlatja a parlamentet. A választás másnapjának összes eseménye egy helyen!

Ami eddig történt: a vasárnapi önkormányzati és európai parlamenti rekord részvételt (57 százalék), a Tisza Párt áttörését (30 százalék), és minden idők legszorosabb főpolgármester-választását hozta.

Bár a Fidesz rengeteg pénzt áldozott a háborús kampányra és a mozgósításra, a kétezres éve közepe óta nem szerepelt ilyen rosszul választáson. A párt az előző, 2019-es EP-választáshoz képest 9 százalékponttal rosszabb eredményt ért el, és két mandátumot veszítve 11 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

A Magyar Péter nevével fémjelzett Tisza Párt csaknem 30 százalékot ért el legelső választásán, és 7 képviselőt küldhet Brüsszelbe, illetve Strasbourgba. Ennek legnagyobb vesztese az ellenzék: a DK az eddigi négy helyett két képviselőt küldhet az EP-be, a Mi Hazánk egyet, a többi párt nem jutott be.

Az önkormányzati választáson – ahol kevésbé kellett számolnia a Tiszával – a Fidesz már jobban szerepelt, elvesztettek három, megnyertek négy megyei jogú várost.

Sokáig úgy tűnt, hogy a Fidesz által támogatott Vitézy Dávid nyeri meg Budapestet, de hajnalra kiderült, hogy Karácsony Gergely mindössze 324 szavazattal megőrizheti pozícióját.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 7:31

Piedone csak a harmadik helyen futott be a bukaresti főpolgármesterválasztáson

A CURS-Avantgarde exit poll közvélemény-kutatása szerint a vasárnapi bukaresti főpolgármester-választáson az Egyesült Jobboldal Szövetség jelöltje, Nicuşor Dan a szavaztok 45 százalékát szerezte meg, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje, Gabriela Firea pedig a 24 százalékát. A harmadik helyre Cristian Popescu-Piedone került 13 százalékkal, írja a Maszol.

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 7:30

Bernáth Odett a Tiszára szavazott

A Redditen rögzítették a fitneszversenyző és influenszer, Bernáth Odett eltűnő Insta-sztoriját, amin a látványos hasizmokkal rendelkező szavazó a Tiszára ikszel.

Bernáth Odett-tel májusban az rtl.hu készített interjút. Elmondta, hogy a versenyekre való felkészülés több hónapot vesz igénybe, ilyenkor nagyon leszűkül a szociális élete. Arról is beszélt, hogy miért veszélyes, ha egy átlagember a fitneszmodellek versenydiétájával próbál meg fogyni.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 7:12

A volt tévés Szebeni István kikapott Ráckevén

A tévésből lett politikus nem tudta legyőzni a függetlenként induló exfideszes Deák Tibort.

A volt fideszes Deák Tibor függetlenként indulva nyerte el a polgármesteri címet Ráckevén, a szavazatok 51,73 százalékát szerezte meg. Szebeni Istvánra, a Fidesz színeiben induló volt tévésre 39,39 százalék szavazott.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 6:49

A belga miniszterelnök sírva mondott le a lesújtó választási eredmények miatt

Alexander De Croo egy hét pártból álló szövetséget vezetett, de így sem tudtak nyerni.

Alexander De Croo belga miniszterelnök könnyek között jelentette be lemondását a csalódást keltő választási eredmények után, De Croo hétpárti koalíciót vezetett, de ennek ellenére sem tudták megőrízni a többségüket, lemondása június 10-én lép érvénybe, írja a BBC.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#választás#ma#ep-választás#Európa

Címlapról ajánljuk