EUEurópa

A belga miniszterelnök sírva mondott le a lesújtó választási eredmények miatt

rtl.hurtl.hu

2024. június 10. 6:49

Alexander De Croo egy hét pártból álló szövetséget vezetett, de így sem tudtak nyerni.

Alexander De Croo belga miniszterelnök könnyek között jelentette be lemondását a csalódást keltő választási eredmények után, De Croo hétpárti koalíciót vezetett, de ennek ellenére sem tudták megőrízni a többségüket, lemondása június 10-én lép érvénybe, írja a BBC.

De Croo nem az EP-választás miatt mondott le, azzal egy időben tartották a szövetségi és regionális választásokat is, ami különösen bonyolult, mivel az ország három különböző régióra oszlik.

Vallóniában a jobboldali Reformista Mozgalom (MR) nyert, megelőzve a Szocialista Pártot, amely így veszített korábbi támogatottságából. A centrista Les Engagés Vallóniában a harmadik helyen végzett. Flandriában az Új Flamand Szövetség (N-VA) megtartotta vezető helyét, míg a szélsőjobboldali Flamand Érdek (Vlaams Belang) kisebb növekedést mutatott, mint amit előre jeleztek.

Az EP-választásokon a jobboldal vezet, magas részvétellel (89,23%). Belgium 22 EP-helyéből 8 helyet kapnak a vallonok, 13-at a flamandok és egyet a németajkúak. Az előrejelzések szerint a Vlaams Belang vezetett, szorosan mögötte a Reformista Mozgalom és az N-VA. A pityergés ennek a videónak a végén látható:


Nyitókép: REUTERS/Johanna Geron

#Európa#alexander de croo#belgium#miniszterelnök#lemond#választás#ep-választás

Címlapról ajánljuk