Híradó

Erősödött a szélsőjobb Európában, de a nagy áttörés elmaradt

rtl.hurtl.hu

2024. június 10. 19:57

Elmaradt a várt jobboldali fordulat az Európai Parlamentben, továbbra is az Európai Néppárt lesz a domináns erő. Erősödött ugyanakkor a szélsőjobb, különösen Franciaországban, emiatt Emmanuel Macron államfő feloszlatta a nemzetgyűlést, és előrehozott választást írnak ki. Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta, örül annak, hogy Európában jól szerepeltek a szuverenista, békepárti erők.

Kék fényben úszott az Európai Parlament előtti tér vasárnap este. Brüsszel nem csak az európai parlamenti szavazás miatt égett választási lázban, a belgák szövetségi és regionális választást is tartottak. Bent a legtöbben mégis az új európai parlament összetételére voltak kíváncsiak.

A legfrissebb adatok alapján

  • az Európai Néppártnak 185 mandátuma lesz, korábban 182 volt,
  • a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége 137 helyet kap, ők 17 helyet veszítettek;
  • a liberális Renew Frakcióba 79 politikus ülhet, 29-cel kevesebb, mint az előző ciklusban;
  • a zöldek 52 képviselővel kezdhetik meg a munkát, ők 22-vel lesznek kevesebben;
  • az euroszkeptikus pártok közül az Európai Konzervatívok és Reformerek 73 helyet kapnak, 12-vel többet, mint korábban;
  • az Identitás és Demokrácia frakciója 15 fővel csökken, 58 képviselőjük lesz.

A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint a szélsőjobboldali fordulat várhatóan elmarad.

„Ahogy eddig is, most talán még inkább töredezettek ezek a politikai csoportok, tehát nem fognak egymással teljeskörűen együttműködni. Az is lehet, hogy a jelenlegi két szélsőjobboldali frakció helyett három lesz, az igazi nagy kérdés pedig az, hogy ezekből a politikai erőkből lesznek-e olyanok, akiket az Európai Néppárt esetleg szövetségesnek meg tud nyerni – magyarázta Arató László, az Eurológus brüsszeli tudósítója.

Manfred Weber, a néppárt elnök-frakcióvezetője mindenesetre a választás estéjén mondott beszédében elsősorban korábbi partnereihez, a szocialistákhoz és demokratákhoz, illetve a liberálisokhoz fordult szövetségi ajánlattal. Beszélt a Tisza Pártról is.

Beszéltem már Magyar Péterrel, és a következő napokban folytatjuk az egyeztetést, a Néppárt ajtaja nyitva áll előttük

– mondta Manfred Weber. Hozzátette, jó üzenete van annak, hogy ennyien demonstráltak Budapesten egy európai Magyarországért, a jogállamiságért, és a korrupció ellen.

Ursula von der Leyen, az Európai Néppárt csúcsjelöltje azt mondta, két üzenete volt a választásnak: a középen álló pártok továbbra is többségben vannak, ami elengedhetetlen egy stabil, erős Európához. Ugyanakkor a szélsőséges pártok is megerősödtek, de nem hagyják, hogy destabilizálják a társadalmakat és gyengítsék Európát.

Az uniós választás eredményét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is értékelte. Azt mondta, a 11 fideszes képviselő bármelyik szuverenista, békepárti képviselőcsoportban meghatározó szerepet játszhat majd.

„Örülünk annak, hogy az Európai Unió számos országában a szuverenista, patrióta, háborúellenes pártok nagyon sikeresen tudtak szerepelni, ennek láthatóan Európa nyugati felében már vannak politikai következményei is” – állapította meg Szijjártó.

Franciaországban Marine Le Pen szélsőjobboldali pártja, a Nemzeti Tömörülés több mint kétszer annyi szavazatot szerzett, mint Emmanuel Macron francia elnök pártja, a Reneszánsz. Az államfő még este bejelentette, előrehozott választásokat írnak ki.

A kormánypártok Németországban sem szerepeltek jól. 30 százalékot szereztek az ellenzéki konzervatívok, míg a kormánykoalíció 3 pártja összesen 31-et. Megerősödött a szélsőjobboldali AfD is, 10 százalékkal javítottak az 5 évvel ezelőtti eredményükön, és másodikak lettek a választáson.

A választások után először június 17-én találkoznak az uniós állam- és kormányfők egy informális csúcson Brüsszelben, itt már valószínűleg szóba kerül, hogy ki vezetheti az Európai Bizottságot. A hivatalos javaslatot a hónap végi rendes csúcson teszik meg, és döntenek arról is, hogy mely tagállam milyen portfóliót kaphat az új bizottságban. A végső döntést az új parlament mondja ki, aminek július 16-án lesz az alakuló ülése Strasbourgban, de a szavazás a bizottságról valószínűleg később várható.

#Híradó#Videó#Európa#top hírek#ep-választás#németország#franciaország#emmanuel macron#marine le pen#AFD#ursula von der leyen#manfred weber#tisza#néppárt#európai parlament

Címlapról ajánljuk