Híradó

800 venezuelai menekült szerepel az I. kerület választói jegyzékében, egy 77 férőhelyes idősek otthonába vannak bejelentve

Heer OrsolyaHeer Orsolya

2024. május 29. 17:57

Több mint 800 ember van bejelentve a Máltai Szeretetszolgálat 77 férőhelyes Idősek otthonába az I. kerületben. Többségük venezuelai menekült. Ezt a választási névjegyzékben vette észre a Párbeszéd, akik szerint mindez a választások eredményét is befolyásolhatja. A kerület fideszes polgármesterjelöltje szerint csak a menekültek elleni uszításról van szó.

Bár a kapun nem jelzi semmi, az I. kerületi Fő utcában működik a Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Idősek Otthona. A 77 férőhelyes intézményben elsősorban beteg, önellátásra képtelen idősek laknak. Csakhogy a választási névjegyzék május 7-i adatai szerint több mint tízszer ennyi ember van ide bejelentve. Az adatokat a Párbeszéd kérte ki.

840 ember van bejelentkeztetve, ami elképesztően nagy szám, hiszen abban a körzetben 2650 választásra jogosult lakik. De azt is pontosan tudjuk, hogy milyen szoros volt itt a polgármesterjelöltek közötti verseny 2019-ben, V. Naszály Márta mindössze 121 szavazattal előzte meg a Fideszes riválisát

– mondta a híradónak Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldek frakcióvezetője.

A Párbeszéd szerint tömeges betelepítésről van szó. Úgy tudják, az idősek otthonába bejelentettek jelentős része venezuelai menekült.

„Kiszolgáltatott helyzetben vannak, ahogy bejelentkeztették őket, azért felmerül a gyanú, hogy le is tudják szavaztatni őket egy önkormányzati választáson” – tette hozzá.

A kerület fideszes polgármesterjelöltje, Böröcz László erre úgy reagált: 

Elítéljük, V. Naszályi Márta szinvonaltalan uszítását a diktatúrából menekült honfitársainkkal szemben.

A Máltai Szeretetszolgálattól pedig azt írták, itt működik a menekülteket segítő központjuk. Így „hajléktalanokat, valamint több országból érkezett – például ukrán és venezuelai – menekülteket is bejelentettek ide.” Számukra a cím „lakcímbiztosításként szolgál”, amire az ügyintézés miatt van szükségük. Hozzátették: „a menekültek nem laknak itt”. „Egyéves integrációs programban vesznek részt”, és rövid időn belül kijelentik őket.

Az önkormányzati választásokon azonban így is szavazhatnak. Ha van magyar lakcímük, akkor ehhez regisztrálniuk sem kell a menekülteknek.

A kerületben máshol is gyarapodott a lakók száma. A 3-as választó körzetben például május végén 30-cal, a 4-es körzetben pedig 36-tal többen szerepeltek a névjegyzékben mint március elején. A Momentum önkormányzati képviselője szerint ez nem véletlen.

„Valószínűleg ezt a két körzetet így tervezi megnyerni a Fidesz, hogy bejelentkeztet olyan lakókat, akiknek amúgy máshol van az életvitelszerű tartózkodásuk” – mondta Molnárka Gábor, momentumos kerületi önkormányzati képviselő.

2022-ben az időközi önkormányzati választáson a Fidesz jelöltje 60 szavazattal nyert a 4-es körzetben. Később kiderült, több fidelitasos és családtagjaik éppen a választás idejére jelentkeztek be egy Ostrom utcai magánklinika címére. 

#Híradó#Videó#önkormányzati választás#top hírek#venezuela#menekült#idősek otthona#választói névjegyzék#i. kerület#budapest

Címlapról ajánljuk