Híradó

Magyar Péter az RTL-nek: Orbán már csak előrehozott választással mentheti meg a Fideszt

rtl.hurtl.hu

2024. június 10. 18:16

Egy korszak lezárult – így értékelte Magyar Péter a Tisza Párt választási eredményeit. Az alig két hónapos párt csaknem 30 százalékot szerzett az uniós választáson, a Fővárosi Közgyűlésbe pedig épp ugyanannyi képviselőt küldhet, mint a Fidesz. Magyar Péter szerint ez a Fidesz végének a kezdete, a Tisza azonban még csak most indul el igazán, mert az emberek már érzik, hogy a Fidesz rendszere ledönthető. A Tisza Párt vezetője arról is beszélt az RTL Híradó kérdésére, hogy ha Orbán Viktor már csak előrehozott választásokkal menthet meg bármit a Fideszből.

Most kezdődik a tánc! Köszönjük szépen!

A támogatóknak és a politikusoknak is ezt üzente Magyar Péter a Tisza Párt – ahogy ő fogalmazott – földindulás szerű sikere után, vasárnap hajnalban.

Bár az eredeti tervek szerint Magyar Péter csak az uniós eredmények után beszélt volna a támogatóihoz, kilenc óra körül váratlanul elindult a felső rakparton várakozó szimpatizánsokhoz.

„Nincsenek még eredmények, de szeretném ha mindenki tudná, hogy nemsokára, 20-30 perc múlva, lehet csak 20 perc múlva ideér egy vihar” – figyelmeztette az ünnepelni összegyűlt embereket.

Végül a vihar csak hajnalban érkezett, de a politikai széljárás éjfélre már megváltozott. A Tisza Párt az uniós választáson több szavazatot kapott, mint az összes többi ellenzéki párt együtt, a voksok 29,63 százalékét szerezte meg, ami 7 mandátumot jelent. A Fővárosi Közgyűlésben még ennél is jobban szerepeltek, kevesebb mint másfél százalékkal maradtak le a Fidesztől és ugyanúgy 10 képviselőt delegálhatnak a testületbe, mint a kormánypárt.

Örömmámorban úszva fogadták a híreket és a párt vezetőjét is a Tisza szimpatizánsai hajnali egykor. Magyar Péter szerint egyértelmű, hogy ezzel az eredménnyel lezárult egy korszak, és a jövő elkezdődött Magyarországon.

Ami látszik, hogy ez az orbáni hatalomgyárnak a Waterlooja, a vég kezdete, tisztelt hölgyeim és uraim!

Szerinte a Tisza sikere nemcsak a Fidesznek kudarc, hanem az eddigi ellenzéki pártoknak is.

Az is kiderült a mostani választásokon, hogy a következő választásokon egy, de igen potens kihívója van a NER-nek, az pedig a Tisza Párt.

Az uniós eredményeken túl különösen nagy jelentőséget tulajdonít annak is, hogy a fővárosban is megkerülhetetlen politikai tényezővé váltak.

Az RTL Híradó kérdésére azt mondta: arra számít, hogy a két év múlva esedékes országgyűlési választásokig még tovább nő a támogatottságuk, mert az emberek megérezték, hogy nem kell félniük.

„Azt fogják látni, hogy ez a rendszer ledönthető. És higgyék el, most jönnek majd a potyautasok, mert nem csak az egyszerű emberek fogják látni ezt az eredményt. Hanem a Fidesz háza táján a gazdasági háttéremberek, az oligarchák, a polgármesterek. De nem fogjuk őket átvenni, nem vagyunk rájuk kíváncsiak” – mondta Magyar az ünneplő híveknek..

Orbán Viktornak pedig azt üzente, hogy inkább az unokáival játsszon politizálás helyett, mert ez a választási eredmény – szerinte – a Fidesz számára felért egy őszödi beszéddel.

A Fidesz előtt két út áll: vagy elég bátor és tartanak egy előrehozott választást, akkor lehet esélyük legalább az írmagjait megmenteni a Fidesznek, vagy rálépnek a gyurcsányi útra és megsemmisülnek.

Az RTL Híradónak nyilatkozó politológus szerint erre kevés az esély.

Nem látom megtörténni, hogy előrehozott választás legyen Magyarországon, soha nem is volt egyébként. De már önmagában az, hogy ez lehetőségként felmerül, már jól jelzi Magyar Péter erejét a korábbi ellenzéki pártokhoz képest

– hívta fel a figyelmet László Róbert, a Political Capital választási szakértője.

Magyar Péter azt is mondta: ezután sem dől hátra. Először kialussza magát, de már hétfőn hozzálátnak a pártépítéshez.

#Híradó#Videó#magyar péter#tisza párt#választás#önkormányzati választás#ep-választás#eredmény

Címlapról ajánljuk