Választás 2022

Új frontok nyíltak a választási plakátháborúban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 21. 15:34

Az ellenzék Orbán Viktor Putyin iránti elkötelezettségét támadja, míg a kormánypárti plakátok egész pályás letámadásba kezdtek Márki-Zay és Gyurcsány ellen.

Már csak szűk két hét van az április 3-án tartandó országgyűlési választásokig, és az elmúlt napokban új óriásplakátokkal rukkoltak elő a politikai szereplők. A választási hirdetések csatájába új fordulatot hozott az Ukrajna elleni háború, ami egy héttel ezelőtt azzal kezdődött, hogy elárasztották a hirdetőhelyeket az új kormányzati tájékoztató plakátok, amik elvileg nem választási plakátok, mégis a kormánypárt masszív utcai jelenlétét erősítik a miniszterelnök hatalmas portréjával és a hozzá tartozó üzenettel.

Pár nappal ezelőtt új plakátok kezdtek megjelenni, folytatva a háborús tematikát. A Fidesz Magyar Polgári Szövetség által kiadott (felelős kiadó: Kubatov Gábor) plakáton Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje, valamint Gyurcsány Ferenc volt kormányfő látható, azzal a szöveggel, hogy 

Veszélyesek! Állítsuk meg őket! Csak a Fidesz! Április 3. 

A plakát kreatívja egy az egyben az interneten (pl. a YouTube-on, Facebookon) jelenleg nagy tömegben látható fideszes reklámvideók statikus megfelelője.

Mivel ebből a zsigeri félelemre játszó fideszes plakátból, valamint a Kövess minket 2022 Kft. Márki-Zay Pétert támadó plakátjaiból is óriási mennyiség került ki az utóbbi napokban, és a miniszterelnök korábbi plakátjai, valamint a gyermekvédelminek mondott népszavazás plakátjai is változatlan mennyiségben vannak jelen, óvatos becsléssel azt lehet mondani, hogy a politikai célú óriásplakátok valóban 80-90 százaléka a Fidesz, illetve Orbán Viktor mellett kampányol.

Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu
Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu
Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

A kormányzati/kormánypárti plakátdömping jellegzetes megnyilvánulása ez a pár nappal ezelőtt lefilmezett plakáthely, ahol két Márki-Zayt támadó Ripost és hat Orbán Viktor váltja egymás rotációban éjt nappallá téve:

Putyin a magyar utcákon

A kormánypárti plakátokhoz képest alig észrevehető, de az ellenzék is újított két plakáttal (az egyéni jelöltek plakátjait itt most nem vesszük figyelembe, ezekből változó mennyiségben akad mindkét oldalon, erős fideszes túlsúllyal). Az ellenzéki összefogás új plakátja a háborúra reflektál: „Válaszd a békét! Válaszd Európát!” üzenet és a pártvezetők csoportképe látható rajta. Márki-Zay Péter mögött Dobrev Klára, Jakab Péter, Karácsony Gergely és Fekete-Győr András látható (az utóbbival kapcsolatban továbbra is felvetődik a kérdés, hogy miért nem a Momentum jelenlegi elnöke, Donáth Anna szerepel a képen). 

Az üzenet a március 15-i nagygyűlésen megfogalmazottakat tükrözi: április 3-án az ország fontos választás előtt áll, ami az ellenzék szerint annyit tesz, hogy vagy Orbánt követi az agresszor Oroszország útján, vagy a kormány leváltásával megerősíti az Európához való tartozás vágyát.

Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

A Mindenki Magyarországa ellenzéki pártszövetség másik új plakátja ugyanezt az üzenetet közvetíti, 

A magyar Putyin vagy Európa? 

kérdést feltéve. A plakáton Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök látható, megint csak azt az ellenzéki álláspontot megjelenítve, hogy április 3-án a háborús bűnökkel vádolt orosz elnök utolsó európai csatlósa vagy az egységes Európa közt választ igazából az ország.

Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

Az utcákat járva az tűnhet szembe, hogy e két új ellenzéki plakátból meglehetősen kevés van, számuk szinte elenyésző a fentebb említett kormánypárti dömping mellett. Rajtuk kívül még egy párt plakátját vettük észre a napokban: Gattyán György pártja, a Megoldás Mozgalom van még jelen az utcákon (jellemzően azokon a helyeken, ahol fideszes vagy kormányzati plakátok szoktak leggyakrabban megjelenni). 

Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

Nyitókép: Nagy Attila Károly/rtl.hu

#Választás 2022#Belföld#választás#plakátkampány#óriásplakátok#orbán viktor#orosz-ukrán háború#márki-zay péter#ellenzéki összefogás#mindenki magyarországa mozgalom#gattyán györgy

Címlapról ajánljuk