Belföld

Egy hónap van a választásig, tombol a plakátkampány

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 3. 14:49

Az ellenzék Orbán felelősségét hangsúlyozza a járványkezelés kudarcában, a kormánypárti plakátok belehúztak Márki-Zay lejáratásába.

Április 3-án lesznek az országgyűlési választások, és bár az utóbbi hónapokban már bőven láthattunk az utcákon politikai plakátokat (főleg kormányhirdetésnek álcázott üzeneteket), a most kikerült óriásplakátok jelzik, hogy mire számíthatunk a hátra lévő egy hónapban. A héten négy olyan plakát is megjelent, ami meghatározhatja a szavazásig hátra lévő hetek hangnemét: konkrétan két ellenzéki és két kormánypárti hirdetésről lehet e tekintetben szót ejteni.

Az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás plakátja pozitív üzenettel, az pártvezetők csoportképével jelent meg. Márki-Zay Péter mögött Dobrev Klára, Jakab Péter, Karácsony Gergely és Fekete-Győr András látható (az utóbbival kapcsolatban felvetődik a kérdés, hogy miért nem a Momentum jelenlegi elnöke, Donáth Anna szerepel a képen). Tőlük jobbra az egyszerű üzenet: „Áremelés helyett béremelést!”

Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

A másik ellenzéki plakát, ami a héten jelent meg Orbán Viktort támadja (ilyenből az elmúlt hetekben láttunk már, „Hazudik, ezért fél vitázni!” üzenettel), az új plakát üzenete velős: „43 ezer halott, mert a járványból is loptak”. A plakát összeköti a járványkezelés magyar életek tízezreiben mérhető kudarcát az egyes járványügyi intézkedések és beszerzések korrupciógyanús vonásaival.

Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

A Fideszhez és Orbán Viktorhoz lojális Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) tulajdonában álló Kövess minket 2022 Kft. a miniferis plakátok után új alkotásokkal folytatják Márki-Zay Péter elleni negatív kampányt. Az új plakátokon „100% Gyurcsány” pecséttel olyan üzeneteket hirdetnek, amik szerint az ellenzéki összefogás pártjai Márki-Zay Péter vezetésével „eltörölnék a rezsicsökkentést”, „elvennék a 13. havi nyugdíjat” és „privatizálnák a kórházakat”.

Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu
Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

Rövid képes helyzetjelentésünket a jelenlegi miniszterelnök ringbe szállásával zárjuk. A múlt héten azt láthattuk, hogy a fideszes képviselőjelöltek egyenplakátjai – „Előre menjünk, ne hátra!” – elárasztották az utcai hirdetőhelyeket, a héten pedig megérkezett hozzájuk maga Orbán Viktor is. 

Gyakori a rongálás is – Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

Az üzenet majdnem ugyanaz: „Ne hátra, előre menjünk”. Ez erősen emlékeztet a pár héttel ezelőtti kormányzati plakátkampány szlogenjére, miszerint „Magyarország előre megy, nem hátra”, így utólag is felvetve a tiltott kampányfinanszírozás lehetőségét gyanúját.

Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

Érdekesség, hogy Orbán Viktor plakátjain a korábbi évektől eltérően nem egymaga szerepel, tőle balra, fekete-fehérben ugyanis Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc látható. Ezzel úgy tűnik, hogy a magát utcai harcosnak nevező Orbán kijelölte és maga mellé emelte fő ellenfeleit a plakátkampányban is.

Végezetül hasonlítsuk össze Orbán Viktor 2014-es európai parlamenti választási plakátját és a mostani plakátot:

A Fidesz európai parlamenti választási plakátja Budapesten, a III. kerületi Lajos utcában 2014. május 15-én – Fotó: Mohai Balázs/MTI
Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

A miniszterelnököt ábrázoló két fotó szemmel láthatóan nem teljesen egyforma, de a póz, fejtartás, tekintet szinte teljesen egyezik. Az tűnhet szembe legfeljebb, hogy némileg változott a frizura, nem vonja fel annyira a szemöldökét és 2014-ben mintha több ránc lett volna a kormányfő arcán. Mindez animálva igazán szembetűnő:

Nyitókép: Nagy Attila Károly/rtl.hu

#Belföld#választás#Választás 2022#orbán viktor#márki-zay péter#óriásplakát#kampány

Címlapról ajánljuk