Belföld

Hirtelen új, háborúellenes kormányzati plakátok jelentek meg az utcákon

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 9. 9:55

Szerdára virradóra lepték el az utcákat az új óriásposzterek. 

Ukrajnában lassan két hete háború dúl, az orosz hadsereg a civil lakosságot bombázza, tüzérséggel pusztítja az ostromgyűrűbe vont ukrán városokat, több mint kétmillió menekült hagyta el az országot, és közülük csaknem kétszázezer érkezett Magyarországra. A humanitárius válság, és a büntetőszankciók következtében begyűrűző gazdasági válság mellett a kormány a kommunikációra is figyel.

Szerdára szinte egyszerre jelentek meg óriásplakátokon, hirdetőoszlopokon, city light hirdetőhelyeken az új kormányzati tájékoztató plakátok, amelyek a jelek szerint az ukrajnai háborúra, illetve annak következményeire reagálnak.

3+1 kombó hatósági áras benzinnel – Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu 

 

A plakátokon ez áll:

KORMÁNY INFORMÁCIÓ

ŐRIZZÜK MEG
MAGYARORSZÁG
BÉKÉJÉT ÉS
BIZTONSÁGÁT!

Készült Magyarország Kormánya megbízásából

A politikai üzenettel már lehetett találkozni korábban: konkrétan ez volt a címe az Orbán Viktor Facebook-oldalára március 1-jén, kedden föltöltött videónak.

A plakátokon Orbán Viktor látható, a fotó nagy valószínűséggel akkor készült, amikor február 26-án meglátogatta a beregsurányi határátkelőhelyet, legalábbis erre enged következtetni, hogy a kép kültéren készült és ugyanolyan fekete, cipzáras kabát van rajta, mint amilyet február 26-án is viselt:

Orbán Viktor Beregsurányban, 20212. február 26-án – Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu 

 

Az utcákon mindeközben zajlik a közelgő országgyűlési választás plakátkampánya is, így az új kormányzati plakátoknak köszönhetően már két változatban is találkozni lehet a kormánypártok miniszterelnök-jelöltjével.

Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu 

 

Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu 

 

Mint arról egy hete írtunk, célegyenesbe fordult a választási plakátkampány, négy olyan óriásposzter is megjelent, ami meghatározhatja a szavazásig hátra lévő hetek hangnemét: az ellenzék Orbán felelősségét hangsúlyozza a járványkezelés kudarcában, a kormánypárti plakátok Márki-Zay Péterrel kapcsolatban fogalmaznak meg alapvetően negatív hangnemű üzeneteket.

Az ellenzéki pártok egyelőre nem reagáltak még óriásplakátokon a Vlagyimir Putyin által Ukrajna ellen indított háború belpolitikai, gazdasági vonatkozásaira, valamint a magyar kormányfő és az orosz elnök mostanra megromlott kapcsolatára. Mindössze a közösségi oldalakon utalnak erre azzal, hogy április 3-án arról is szavaz az ország, hogy Európához vagy Oroszországhoz tartozzon-e.


Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu 

#Belföld#orosz-ukrán háború#propaganda#orbán viktor#plakátkampány#választás#Választás 2022

Címlapról ajánljuk