A világ legjobb fasírtja? Ez a recept tényleg mindent visz
2025. december 3. 12:45
A fasírt az a klasszikus, amit mindenki ismer, mégis minden családban másképp készül. Lehet meleg vagy hideg, szendvicsben, krumplipürével vagy magában – de csak akkor az igazi, ha kívül ropog, belül szaftos. Mutatjuk a receptet, amiért mindenki repetázni fog!
Készülj: ez lesz A fasírt, ami után megkérdezik a vendégeid, hogy maradhatnak-e vacsorára is.
Hozzávalók
- 500 g darált hús (marha, sertés, bárány, vad, baromfi vagy akár hal – mind jó)
- 1 szikkadt zsemle vagy 2 szelet kenyér (200 g)
- 100 ml tej
- 1 hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 chili
- 2 ek vaj
- 3–4 szál petrezselyem
- 4 szem szegfűbors
- 4 szem borókabogyó
- ½ tk egész bors
- ½ tk kömény
- 1 púpozott ek erős mustár
- só, bors
- 1 tk édesnemes paprika
- 1 tojás
- olívaolaj a sütéshez
Elkészítése
- Dobd a húst egy tálba, és hagyd pihenni, amíg jön a többi hozzávaló. A zsemlét vagy kenyeret kockázd fel, locsold meg langyos tejjel, és hagyd teljesen megszívódni. Ettől lesz a fasírt olyan puha, mint a felhő.
- Finomra vágva vajon párold üvegesre – ez a lépés kötelező, mert így eltűnik a nyers hagyma nyersessége, cserébe kap egy mély, édes ízt. A végén mehet hozzá a petrezselyem is.
- A szegfűborsot, borókabogyót, borsot és köményt mozsárban törd össze. Nem kell porrá – a rusztikus fűszermorzsa adja a varázst.
- A darált húshoz add: a párolt hagymát, a fűszereket, a mustárt, a tojást, a paprikát, sót, borsot és az áztatott zsemlét A keverést ne kapkodd el – a tökéletes fasírt titka a türelem és a jó állag.
- Vizezd be a tenyered, és formázz pogácsákat vagy kisebb golyókat. Ha extrán ropogós kéregre vágysz: forgasd meg panko morzsában, bulgurban vagy akár kuszkuszban.
- Forró olívaolaj, erős lángon kérgesítsd, aztán vedd vissza a hőt. A külseje legyen aranybarna, a belseje szaftos.
Extra tipp: így nem esik szét sütés közben
Hűtsd le! Formázás után tedd a fasírtokat a hűtőbe 20–30 percre. Sokkal jobban tartják majd a formát.
Mit készíthetsz még a fasírtból?
- Klasszikus főételként - Burgonyapüré, krumplisaláta, borsó, saláta – bármihez illik.
- Szendvicsben vagy burgerben - Két zsemle között is zseniális, salátával, sajttal, hagymával.
- Levesben - Erőlevesben, zöldséglevesben vagy borsólevesben: plusz íz és plusz fehérje.
- Tésztával - Karikákra vágva szószokba keverve meglepően jó.
- Pizzán - Igen, komolyan: morzsold szét és szórd a tetejére – nagyon menő.
Ez a recept tökéletesen megmutatja, miért lett a fasírt a magyar konyha egyik ikonja: egyszerű, laktató, elképesztően ízes. Ha fasírton nőttél fel, azért fogod szeretni.
Fotók: Pexels
Ez is érdekelhet
Kövess minket, és értesülj a friss hírekről a Facebookon is!
Követem