A legkrémesebb gombaleves, amit valaha kóstoltál – egyszerűen zseniális!
2025. november 12. 11:15
Ha gyorsan szeretnél valami melengetőt, krémeset és elegánsat az asztalra tenni, ez a villámgyors gombaleves lesz a kedvenced! Csak néhány hozzávaló, egy botmixer – és máris kész a selymes, illatos leves, ami akár egy ünnepi vacsorán is megállja a helyét. Vegetáriánus, mégis igazi ízbomba!
Van az a leves, ami már az illatával elvarázsol – ez pont olyan. A krémes gombaleves minden kanálja selymes, mélyen aromás és megnyugtató, mint egy meleg ölelés egy hűvös estén.
Egyszerű hozzávalókból készül, mégis luxuséttermi íze van. Ráadásul vegetáriánus, és garantáltan mindenkit levesz a lábáról – szó szerint.
Hozzávalók:
- 20 g szárított gomba (pl. vargánya)
- 2 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 150 g burgonya
- 500 g vegyes friss gomba (pl. csiperke, shiitake, laskagomba)
- 4 ek olívaolaj
- 100 ml sherry vagy almalé
- 800 ml zöldségalaplé
- 1 ek vaj
- 250 ml tejszín
- 1 ek citromlé
- 1 ek szójaszósz
- só, frissen őrölt bors
Elkészítés lépésről lépésre:
- A szárított gombát 200 ml forró vízbe áztatjuk 10 percre. Közben a hagymát, fokhagymát, burgonyát aprítjuk, a friss gombákat megtisztítjuk és daraboljuk.
- 2 evőkanál olajat felforrósítunk, megdinszteljük benne a hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a krumplit és a friss gombát, majd 2 percig pirítjuk. Meglocsoljuk a sherryvel (vagy almalével), és 1–2 percig hagyjuk elpárologni az alkoholt.
- Hozzáadjuk az áztatott gombát, az áztatólevet és az alaplevet. Fedő alatt, közepes lángon kb. 20 percig főzzük.
- A tejszínt hozzáöntjük, majd botmixerrel simára pürésítjük. Citromlével, szójaszósszal, sóval és borssal ízesítjük.
- A maradék friss gombát vajon aranybarnára pirítjuk, a tálalt levest ezzel díszítjük, és frissen őrölt borssal megszórjuk.
Tipp: Ha ropogós burgonyarösztit kínálsz mellé, akár 8 személyre is elegendő. Önmagában pedig tökéletes őszi előétel vagy gyors vacsora.
Fotó: Freepik