A legkrémesebb gombaleves, amit valaha kóstoltál – egyszerűen zseniális!

rtl.hurtl.hu

2025. november 12. 11:15

Ha gyorsan szeretnél valami melengetőt, krémeset és elegánsat az asztalra tenni, ez a villámgyors gombaleves lesz a kedvenced! Csak néhány hozzávaló, egy botmixer – és máris kész a selymes, illatos leves, ami akár egy ünnepi vacsorán is megállja a helyét. Vegetáriánus, mégis igazi ízbomba!

Van az a leves, ami már az illatával elvarázsol – ez pont olyan. A krémes gombaleves minden kanálja selymes, mélyen aromás és megnyugtató, mint egy meleg ölelés egy hűvös estén.

Egyszerű hozzávalókból készül, mégis luxuséttermi íze van. Ráadásul vegetáriánus, és garantáltan mindenkit levesz a lábáról – szó szerint.

Hozzávalók:

  • 20 g szárított gomba (pl. vargánya)
  • 2 hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 150 g burgonya
  • 500 g vegyes friss gomba (pl. csiperke, shiitake, laskagomba)
  • 4 ek olívaolaj
  • 100 ml sherry vagy almalé
  • 800 ml zöldségalaplé
  • 1 ek vaj
  • 250 ml tejszín
  • 1 ek citromlé
  • 1 ek szójaszósz
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. A szárított gombát 200 ml forró vízbe áztatjuk 10 percre. Közben a hagymát, fokhagymát, burgonyát aprítjuk, a friss gombákat megtisztítjuk és daraboljuk.
  2. 2 evőkanál olajat felforrósítunk, megdinszteljük benne a hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a krumplit és a friss gombát, majd 2 percig pirítjuk. Meglocsoljuk a sherryvel (vagy almalével), és 1–2 percig hagyjuk elpárologni az alkoholt.
  3. Hozzáadjuk az áztatott gombát, az áztatólevet és az alaplevet. Fedő alatt, közepes lángon kb. 20 percig főzzük.
  4. A tejszínt hozzáöntjük, majd botmixerrel simára pürésítjük. Citromlével, szójaszósszal, sóval és borssal ízesítjük.
  5. A maradék friss gombát vajon aranybarnára pirítjuk, a tálalt levest ezzel díszítjük, és frissen őrölt borssal megszórjuk.

Tipp: Ha ropogós burgonyarösztit kínálsz mellé, akár 8 személyre is elegendő. Önmagában pedig tökéletes őszi előétel vagy gyors vacsora.

Fotó: Freepik