Ropogós házi tócsni – a magyar konyha aranybarnára sült krumplis csodája

rtl.hurtl.hu

2025. október 28. 16:15

A ropogós, aranybarnára sült tócsni a magyar konyha egyik legkedveltebb krumplis fogása. Egyszerű, mégis ellenállhatatlan: kívül pirult, belül omlós. Kiváló önmagában, tejföllel, sajttal vagy fűszernövényekkel. Fedezd fel, hogyan készíthetsz tökéletes házi tócsnit otthon, néhány alapanyagból!

A magyar konyha egyszerű, mégis fenséges fogása

A tócsni, más néven krumplilángos vagy lapcsánka, a magyar vidéki konyha egyik legkedveltebb, legautentikusabb étele. Ropogós, aranybarnára sült krumplilapocskák, amelyek kívül pirultak, belül pedig lágyak és szaftosak.

Tálalhatjuk tejföllel, reszelt sajttal, vagy akár friss salátával – a siker garantált.

Hozzávalók (2 adaghoz)

  • 1 fej hagyma
  • 1 db főtt burgonya (nagyobb, kb. 120 g)
  • 500 g nyers burgonya
  • 1 db tojás
  • só ízlés szerint
  • 3 evőkanál zsír vagy olaj a sütéshez

Elkészítés lépésről lépésre

  1. A hagymát hámozzuk meg és aprítsuk finomra. A főtt burgonyát hámozzuk meg, majd reszeljük le finoman.
  2. A nyers krumplit meghámozzuk, megmossuk, majd finom reszelőn lereszeljük. A reszelt krumplit konyharuhába tesszük, és alaposan kinyomkodjuk, hogy a felesleges nedvesség távozzon – ettől lesz a tócsni ropogós.
  3. Egy nagy tálban keverjük össze a reszelt nyers és főtt krumplit, a hagymát, a tojást, majd sózzuk meg. Ha szeretnénk, adhatunk hozzá egy kevés borsot is.
  4. Egy serpenyőben felhevítjük a zsírt vagy olajat. A krumplis masszából evőkanálnyi adagokat teszünk a serpenyőbe, és tenyérnyi korongokká lapítjuk. Arra ügyeljünk, hogy ne érjenek össze.
  5. A tócsnikat mindkét oldalról aranybarnára sütjük. A kész darabokat papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen. Ha több adagot készítünk, a sütőben (kb. 80 °C-on) melegen tarthatjuk.

Tipp: ízesítsd kedved szerint!

  • A klasszikus tócsni önmagában is isteni, de bátran variálható:
  • Keverj hozzá reszelt sajtot, ha szaftosabb, gazdagabb ízt szeretnél.
  • Adj hozzá pirított szalonnát a rusztikus, füstös ízért.
  • Dobd fel friss zöldfűszerekkel – petrezselyemmel, snidlinggel vagy majoránnával.

Tálalási ötletek

A frissen sült tócsnit leggyakrabban tejföllel és reszelt sajttal kínáljuk, de friss salátával, fokhagymás tejföllel vagy akár füstölt lazaccal is remek párost alkot.

A tócsni a magyar konyha egyik legjobb bizonyítéka arra, hogy a legegyszerűbb alapanyagokból is születhet mennyei fogás. Kívül ropogós, belül puha – egy igazi krumplis csoda, amit bármikor érdemes megsütni.

Fotó: Freepik

Kapcsolódó tartalom