Ropogós házi tócsni – a magyar konyha aranybarnára sült krumplis csodája
2025. október 28. 16:15
A ropogós, aranybarnára sült tócsni a magyar konyha egyik legkedveltebb krumplis fogása. Egyszerű, mégis ellenállhatatlan: kívül pirult, belül omlós. Kiváló önmagában, tejföllel, sajttal vagy fűszernövényekkel. Fedezd fel, hogyan készíthetsz tökéletes házi tócsnit otthon, néhány alapanyagból!
A magyar konyha egyszerű, mégis fenséges fogása
A tócsni, más néven krumplilángos vagy lapcsánka, a magyar vidéki konyha egyik legkedveltebb, legautentikusabb étele. Ropogós, aranybarnára sült krumplilapocskák, amelyek kívül pirultak, belül pedig lágyak és szaftosak.
Tálalhatjuk tejföllel, reszelt sajttal, vagy akár friss salátával – a siker garantált.
Hozzávalók (2 adaghoz)
- 1 fej hagyma
- 1 db főtt burgonya (nagyobb, kb. 120 g)
- 500 g nyers burgonya
- 1 db tojás
- só ízlés szerint
- 3 evőkanál zsír vagy olaj a sütéshez
Elkészítés lépésről lépésre
- A hagymát hámozzuk meg és aprítsuk finomra. A főtt burgonyát hámozzuk meg, majd reszeljük le finoman.
- A nyers krumplit meghámozzuk, megmossuk, majd finom reszelőn lereszeljük. A reszelt krumplit konyharuhába tesszük, és alaposan kinyomkodjuk, hogy a felesleges nedvesség távozzon – ettől lesz a tócsni ropogós.
- Egy nagy tálban keverjük össze a reszelt nyers és főtt krumplit, a hagymát, a tojást, majd sózzuk meg. Ha szeretnénk, adhatunk hozzá egy kevés borsot is.
- Egy serpenyőben felhevítjük a zsírt vagy olajat. A krumplis masszából evőkanálnyi adagokat teszünk a serpenyőbe, és tenyérnyi korongokká lapítjuk. Arra ügyeljünk, hogy ne érjenek össze.
- A tócsnikat mindkét oldalról aranybarnára sütjük. A kész darabokat papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen. Ha több adagot készítünk, a sütőben (kb. 80 °C-on) melegen tarthatjuk.
Tipp: ízesítsd kedved szerint!
- A klasszikus tócsni önmagában is isteni, de bátran variálható:
- Keverj hozzá reszelt sajtot, ha szaftosabb, gazdagabb ízt szeretnél.
- Adj hozzá pirított szalonnát a rusztikus, füstös ízért.
- Dobd fel friss zöldfűszerekkel – petrezselyemmel, snidlinggel vagy majoránnával.
Tálalási ötletek
A frissen sült tócsnit leggyakrabban tejföllel és reszelt sajttal kínáljuk, de friss salátával, fokhagymás tejföllel vagy akár füstölt lazaccal is remek párost alkot.
A tócsni a magyar konyha egyik legjobb bizonyítéka arra, hogy a legegyszerűbb alapanyagokból is születhet mennyei fogás. Kívül ropogós, belül puha – egy igazi krumplis csoda, amit bármikor érdemes megsütni.
Fotó: Freepik