Karinthy kedvence volt, de nem is létezett 150 éve - 7 érdekesség a lecsóról
2025. július 29. 20:30
A lecsó számunkra ma már igazi nyári klasszikus, de nem is olyan régen még nem szerepelt a magyar étlapokon. Balkáni gyökerek, francia rokonok, és egy tucat variáció – megmutatjuk, hogyan lett a lecsó a nyár sztárja.
Honnan jött a lecsó?
A lecsót ma már a legtöbb hazai háztartásban kolbásszal, tojással vagy épp tarhonyával turbózzák fel, és bográcsos ételként ismerik, azt azonban kevesen tudják, hogy az étel őse nem hazai találmány volt.
A paprika és a paradicsom, a lecsó két alapeleme, amik csak a 19. század végén terjedtek el a magyar konyhában, miután elértek hozzánk Amerikából és a Balkánról a hozzávalók.
Egy kis időutazás
- A paprika és paradicsom a török uralom után, a 18. században kezdett meghonosodni hazánkban
- Az első lecsószerű ételek a 19. század végi balkáni zöldséges fogások voltak
- A magyar nyelvű szakácskönyvek először 1890 körül említenek hasonló egytálételeket
- Karinthy egyik kedvenc étele volt, „Nevető betegek” cmű művében így hivatkozott rá:
„Többször kikukkantam a konyhába, s elragadtatással állapítottam meg, hogy végre kedvenc vacsorám készül, amiért hetek óta harcoltam hiába: lecsós kolbász, belévert tojással és juhtúrós galuska.”
[…] Élénken láttam a lecsó aranypiros levét, az úszkáló kolbászkarikákat s a sárga, ruganyos-kemény galuskán sustorgó csípős juhtúrókupacokat.” (1936)
Miért lett pont nyári kedvenc?
A lecsó története nem választható el a szezonalitástól. A paprika és paradicsom nyáron terem, emelett mindkettő olcsó és bőséges termést hoz. Ezért is vált a lecsóból a háztartások egyik legegyszerűbb, mégis legsokoldalúbb fogása.
Sok vidéki családban a lecsó volt a hétvégi reggeli vagy könnyű vacsora. A gyors, egyfazekas elkészítés és a variálhatóság mind hozzájárult a fogás népszerűségéhez.
Imádod a főzőműsorokat? Akkor nézd az RTL+-on a Lehetsz séfet, amivel garantáltan új szintre emeled majd a főzőtudományodat! Kattints ide a regisztrációért!
Hányféle lecsó létezik?
Ahány ház, annyi szokás, tehát épp annyiféleképpen készítik otthon a lecsót. Mivel mindenki saját ízlésére szabja, ezért találkozhatunk tojásos, rizses, kolbászos, tarhonyás és manapság már vegán lecsóval is.
Ha már meguntuk a magyaros verziót, akkor bátran próbáljuk ki más nemzetek zöldséges egytálételét is, amiben szintén a paradicsom és a paprika dominál. Ilyen például a török shakshuka, vagy a francia ratatouille, ami a Disney L'ecsó című meséjéből is ismerős lehet.
Balkán lecsó, a shakshuka
A shakshuka az egyik legközelebbi „rokona” a lecsónak, és egyre többször bukkan fel a hazai reggelizők étlapján is. Ez az észak-afrikai és közel-keleti eredetű étel szintén paradicsom-hagyma alapú, de fűszeresebb, gyakran római köménnyel, fokhagymával, korianderrel készítik, és a tojást egészben ütve főzik bele.
A különbség leginkább a fűszerezésben és a tálalás módjában van – pitával, kenyérrel mártogatva szokás enni. Ha szereted a lecsót, érdemes a shakshukát is kipróbálni.
Vagy inkább ratatouille?
A ratatouille a francia Riviéráról származik, és ugyanazokat az alapzöldségeket használja, mint a lecsó, vagyis paprikát, a paradicsomot és hagymát, csak kiegészíti padlizsánnal, cukkinivel és rengeteg zöldfűszerrel.
Ráadásul a francia változatot általában nem egy nagy fazékban főzik szét, hanem külön dinsztelik az összetevőket, majd összeérlelik őket. Ezért is tartják a gasztrokritikusok egy „elegánsabb” változatnak.
Arra emlékszel, mikor a Házasodna a gazdában Anna gazdája lecsót készített a nyári konyhájában? Szerinted ő mit tesz az ikonikus fogásba? Lesd meg a videóban:
Kapcsolódó tartalmak
- Herczeg Zoltán tavaly karácsonykor a börtönben vízforralóban főzte a lecsót
- Olivér bevállalta! Így készült a buggyantott tojásos lecsó
- 10+1 apró konyhai trükk, ami forradalmasítja a rutinodat
Képek forrása: Pexels