10+1 apró konyhai trükk, ami forradalmasítja a rutinodat
2025. július 12. 8:34
Sokan évek alatt szedik fel azokat az apró konyhai módszereket, amikkel könnyebb, gyorsabb és élvezetesebb lesz az otthoni főzés. Most összeszedtünk 11 olyan trükköt, amit bármelyik háztartásban azonnal be lehet vetni – akár már a mai vacsoránál is!
1. Vágódeszka alá nedves papírtörlő
A vágódeszka csúszkálása az egyik legidegesítőbb konyhai élmény. Tegyél alá egy nedves papírtörlőt vagy konyharuhát – stabil lesz, és kevesebb az esély arra, hogy megvágod magad.
2. A fokhagyma hámozása üvegpohárral
Tedd a fokhagymagerezdeket egy kis befőttesüvegbe, rázd 15 másodpercig – és már szinte le is jött róla a héj. Gyorsabb és tisztább, mint késsel kapargatni.
Így főztek nagyanyáink olcsón és gyorsan, kattints ide a zseniális megoldásokért!
3. Fakanál a forró víz fölé
Ha egy fakanalat fektetsz keresztbe a fazék tetejére, amikor forr a tészta vagy a rizs, a víz kevésbé fut ki. A fa anyaga megtöri a buborékokat.
4. Jeges víz a roppanós zöldségért
Ha a főtt zöldséget hideg vízbe dobod főzés után, megőrzi színét és roppanósságát. Brokkoli, zöldbab vagy spárga esetén látványos a különbség.
Így olvaszd ki tökéletesen a fagyasztott húst, mutatjuk a trükköt, kattints ide a tartalomért!
5. A citromlé jobban jön, ha előtte megmikrózod
10 másodperc a mikróban, majd egy kis kézi nyomkodás – és a citromból sokkal több levet tudsz kinyerni, mint hűtőhidegen.
6. Konyhai mérleg helyett bögrés mérések
Nincs mérleged? A magyar háztartásokban a "1 bögre liszt" rendszer teljesen működőképes. Egy átlagos bögre kb. 2,5 dl – ha mindig ugyanazt használod, elég pontos lesz.
7. Tejfölös pohár = mértékegység
A tejfölös (175 g) vagy joghurtos poharak tökéletes mérőeszközök lehetnek sütéshez. Egy pohár liszt, fél pohár cukor – így is el lehet sütni egy klassz süteményt.
8. Maradék kenyér újraélesztése sütőben
A megszikkadt kenyeret locsold meg vízzel, tedd be 10 percre a 150 fokos sütőbe – kívül ropogós, belül puha lesz újra.
Mautner Zsófi a haza gasztronómia kiemelkedő arca, aki modern köntösbe öltözteti a nagymamától tanult hagyományos módszereket. A szakácskönyvek nagyasszonya a Reggeliben mesélt hivatásának 20. évfordulójáról, valamint legújabb receptgyűjteményéről:
9. Reszelő alatt sütőpapír
Ha reszelsz sajtot, répát vagy gyömbért, tedd alá sütőpapírt – ha végeztél, egy mozdulattal átöntheted az egészet a lábasba, és nem kell kaparni a deszkát.
10. Mire jó a befőttesgumi?
Ha nem akarod, hogy lecsússzon a kezed a csavaros befőttesüveg kupakjáról, tekerj köré egy befőttesgumit – meglepően hatásos fogást ad.
+1 Ha nincsen otthon sodrófa
A sodrófát egyszerűen lehet helyettesíteni bármilyen hasonló alakú eszközzel, legyen szó boros vagy sörös üvegről. Azonban vigyázzunk, ne nyújtsunk vele túl kemény tésztát, nehogy szétroppanjon a kezünkben, és mindenképp használjunk sütőpapírt, ami még sodrófával is megkönnyíti a tésztával való munkát.
Te is ismersz még pár konyhai trükköt? Tóth Szilárd Az emlékek íze epizódjaiban még szélesebb belátást kínál a praktikus konyha rejtelmeibe. Kövesd a részeket az RTL+ Premiumon!
Képek forrása: Getty Images