Tóth Szilárd
Tóth Szilárd a Michelin-csillagos budapesti SALT étterem séfje és társtulajdonosa. 2022-ben az étterem etikus és fenntartható gasztronómiai törekvéseit jutalmazták a csillag mellett Michelin Green Star-ral is, Szilárd pedig a világ 100 legjobb séfje között szerepel a The Best Chef listáján.
A legtöbb inspirációt szülőföldjének, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyének regionális konyhájából meríti, ahol egész gyerekkorát töltötte. Ételei ezért ismerős ízeket hoznak, sokszor gyerekkori nosztalgiát ébresztenek a vendégekben, mégis tökéletesen illeszkednek egy mai fine dining élménybe. Szilárd már kisgyerekként elkezdett érdeklődni a gasztronómia iránt, sok idő töltött a természetben, ahol sok ehető gyógynövényt és termést megismert. Kíváncsisága az évek során csak egyre nőtt ezen a téren, manapság pedig a SALT csapatával együtt tesznek gyűjtő-körutakat a közeli erdőkön és mezőkön, hogy az étterem kamrája mindig teli lehessen ilyen alapanyagokkal is. Két dolog kiemelten fontos számára: a természet és a hagyomány - ezt a kettőt ötvözi az étterem konyháján is. Hisz abban, hogy a magyar fine dining nem is létezhet és működhet a magyar hagyományok nélkül. Szerinte a szakmának nem szabad figyelmen kívül hagynia azokat az ízeket, recepteket, összetevőket, amik mindig is léteztek az ősök regionális konyhájában. Ezeket felhasználva és a modern technológiákkal ötvözve lehet a magyar gasztronómiát igazán megújítani.