Így készül a tökéletes steak – Egyszerű lépések, amivel bárki mesterré válhat
2025. január 16. 18:00
Hogyan lehet a steak sütést profin kivitelezni? Nem kell séfnek lenned ahhoz, hogy éttermi minőségű húst tálalj otthon. Kövesd Kaszás Kornél egyszerű lépéseit, és készítsd el a tökéletes steak-et, ami kívül ropogós, belül pedig szaftos marad.
1. Kezdjük az alapokkal: A steak előkészítése
Mielőtt nekilátnánk a steak sütésének, fontos, hogy megfelelően előkészítsük a húst. Használjunk szobahőmérsékletű steak-et, és sózzuk meg alaposan, hogy kiemeljük az ízeket, valamint elősegítsük a szaftosság megőrzését.
2. A tökéletes kéreg titka
Melegítsünk fel egy serpenyőt magas hőfokra, vagy kapcsoljuk be a grillt, majd helyezzük bele a steak-et. Ne mozgassuk, amíg a hús el nem éri az aranybarna kérget – ez általában oldalanként 3-4 percet vesz igénybe. A kéreg nemcsak ízt, hanem textúrát is ad a húsnak.
Egy ínycsiklandó steak mellé remekül illik egy egyszerű, friss saláta. Ha inspirációra van szükséged, itt találsz szuper ötleteket!
3. Sütés a sütőben
Amikor mindkét oldal megfelelően megsült, helyezzük át a steak-et egy előmelegített, 100 fokos sütőbe. Itt 10-12 percig hagyjuk pihenni, hogy a hús belseje tökéletesen medium rare legyen.
4. Pihentetés és tálalás
A sütést követően mindig hagyjuk a steak-et 5-7 percig pihenni. Ez segít, hogy a hús nedvei egyenletesen oszoljanak el, így minden falat szaftos és ízletes lesz. Végül vágjuk fel vékony szeletekre, és élvezzük a tökéletes steak-et!
Érdekelnek más otthoni praktikák is? Nézd meg hogyan kell tökéletes irdalni a pontyot! Vagy inkább egy sertéstarját készítenél? Rácz Jenő segít!