A Konyhafőnök

Megúsznád a karácsonyi bejgli-köröket? – Fördős Zé segít, íme egy pofonegyszerű krémes recept!

rtl.hurtl.hu

2024. december 19. 11:00

Ha eleged van, hogy minden évben kireped a bejgli, unod a diót és a mákot, akkor jó helyen jársz! Fördős Zé elhozta ugyanis az egyik kedvenc karácsonyi krémes receptjét – ahogy tőle megszokhattuk, nem lesz nagy energiabefektetés elkészíteni ezt az egyszerű, de mégis nagyszerű süteményt, ami fűszerezésében hordozza az igazi karácsonyi hangulatot.  

Hozzávalók (egy 20x30 centis tepsihez)

A piskótához

  • 160 g rétesliszt
  • 1 ek holland kakaópor
  • 2 tk sütőpor
  • 2 tk fahéj
  • 1 tk szerecsendió
  • 2 tk mézeskalács-fűszerkeverék
  • 5 db tojás
  • 200 g kristálycukor
  • 50 g porcukor
  • 5 ek víz

A vaníliás krémhez

  • 4 ek finomliszt  
  • 5 db tojássárgája  
  • 1 csomag vaníliás cukor (8 g-os kiszerelés)  
  • 2 tk vaníliaaroma  
  • 500 ml tej
  • 250 g vaj
  • 100 g porcukor

A mascarponés habhoz

  • 150 ml habtejszín
  • 250 g mascarpone
  • 20 g expressz zselatin
  • 50 g porcukor
  • A tetejére
  • 1 ek holland kakaópor
  • 1 tk mézeskalács-fűszerkeverék

Elkészítés:

A karácsonyi krémes szelet elkészítéséhez a sütőt 180 fokra melegítjük. A lisztet elkeverjük a kakaóporral, sütőporral, fahéjjal, szerecsendióval, mézeskalácsfűszerrel. A tojást habosra verjük a kristálycukorral és a porcukorral, majd hozzáadjuk a vizet, elkeverjük, és végül apránként hozzáadagolva a lisztes keveréket, alaposan elkeverjük a piskótánk alapját.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és beletöltjük a piskótaalapot, majd mehet az előmelegített sütőbe, és 25 perc alatt készre sütjük. Fa hurkapálcával ellenőrizzük a végén, hogy rendesen átsült-e a piskótánk, úgy, hogy a közepébe szúrjuk. Amennyiben a hurkapálcát tisztán húzzuk ki a piskótából, a süteményünk alapja tökéletesre készült. A piskótát kihűtjük.

A vaníliás krémhez a lisztet, tojássárgáját, vaníliás cukrot, vaníliaaromát és tejet elkeverjük habverővel. Közepes lángon egy lábasban sűrű pudingot főzünk belőle. Lefedjük a tetejét folpackkal, és kihűtjük, amennyire csak lehet. A vajat és a porcukrot habosra verjük egy robotgép segítségével, majd kanalanként beledolgozzuk a kihűlt vaníliás pudingunkba. Egy nagyon krémes, szépen kenhető krémet kell hogy kapjunk végeredményül, ami mehet a mézeskalácsos piskótaalapunkra, majd a hűtőbe pihenni minimum 50 percre, de minél tovább pihen, annál jobb.

Elkészítjük a habunkat, amihez az összes szükséges alapanyagot habosra verjük egy robotgéppel, majd amikor egy szép kemény habot kaptunk, elkenjük a krémesünk tetején. Majd ismét száműzzük a hűtőbe pihenni. Lennék én is ez a sütemény, ahányszor pihent ilyen rövid időn belül. 😀  

Amikor a süteményünk elég időt töltött a hűtőben, óvatosan egy deszkára csúsztatjuk a tepsiből, és egy meleg vízbe mártott kés segítségével leszélezzük, majd hosszában félbevágjuk, és kétujjnyi vastagságú szeleteket vágunk belőle. Széthúzzuk egymástól a szeleteket, ezután elkeverünk egy evőkanál kakaóport és egy teáskanál mézeskalácsfűszert, majd egy szita segítségével megszórjuk a krémes szeletek tetejét.  

Végül próbáljuk nem egyszerre megenni az egész tepsit! 

#A Konyhafőnök#bejgli#fördős zé#krémes#recept#karácsony