Életmód

TikTok-praktikák, amikről nem is gondoltuk volna, mennyire megkönnyítik az életünket

Jenei BrigittaJenei Brigitta

2023. július 4. 15:30

Fogalmad sincs, hogyan pucolj meg hulladékmentesen egy csirkemellet? Hadilábon állsz a hagymavágással? Állóháborút folytatsz a zöldségek és a gyümölcsök frissen tartásával, vagy éppen sosem lehet elég érett neked egy banán? Hihetetlen, de ezekre a problémákra olyan helyen is megoldást találhatunk, mint a TikTok. Aki nem hiszi, kérdezze meg anyukámat, aki emiatt vált lelkes tiktokerré.

„A TikTokon csak a táncikáló és tátogó tinik találhatnak maguknak videókat. Minek kellene regisztrálnom?” Valószínűleg nagyon sokan ezt gondolják, mielőtt egy pillantást is vetnének erre a platformra, és így voltam ezzel én is. Még akkor is, amikor már a barátaim is állandóan TikTok-videókkal bombáztak, sőt amikor kikényszerítették, hogy tényleg indítsam el őket, és tetszett, amit láttam. 

Ez az ellenállás egy pontig tartható, aztán a végén a legtöbb embert magával rántja az őrület, és elkerülhetetlen, hogy ezzel párhuzamosan maga után húzzon másokat is. Esetemben ez az egész családot jelentette, azóta ugyanis már a szüleim is nagy tiktokerré váltak. Leginkább anyukám, aki hamar rájött, hogy rengeteg olyan tartalom készül, amelyek a mindennapi feladatokban segítenek. 

Háztartási tippek, receptek, életmódtanácsok, edzéstervek, sminkötletek várnak azokra, akik tanulni szeretnének a többi felhasználótól. 

Anyukám erre vágyott, és megkapta, amit akart, azóta pedig egyszer sem vehetett a család mosógélt, mert Anya megtanulta, hogyan kell házilag elkészíteni sokkal olcsóbban. Úgyhogy kicsit sem szomorú búcsút vettünk a bolti áruktól, és felültünk a mosódaravonatra.

Ezen a családi reformáción felbuzdulva összegyűjtöttem pár izgalmas tippet a TikTokról, amiket érdemes lehet kipróbálni, hátha beválnak, és megkönnyítik az életünket. Mert a TikTok nem csak a bolondozásra, a mémek nézegetésére és hajnalig tartó nevetgélésekre való.

Csirkemelltisztítás kontra mindenki, aki mócsing nélküli csirkére vágyik

Valószínűleg életében egyszer vagy többször szinte minden húst fogyasztó ember megküzdött már a csirkemell közepén húzódó fehér ínnal. Kést ragadunk, kaszabolunk vagy végtelen türelmet gyakorolva műtéti beavatkozást kísérlünk meg, pedig egyszerűbb is lehetne az életünk. A Reggeli műsorvezetője, Tihanyi Peti – aki kifejezetten sokat főz, és ezt social platformjain sem fél megmutatni – bemutatott egy pofonegyszerű tippet erre:

@tihanyi.peter

Ismerted ezt a trükköt? K**vára meggyorsítja a csirkemellel való munkát 🙏🏼 #csirkemell #foryou #lifehack #chickenbreast #nekedbe

♬ Funny Song - Cavendish Music

Szeretjük a hagymát, csak ne kényszerítene mindig arra, hogy zokogjunk

Búvárszemüveg vagy éppen víz a szájba? Sokféle tippet kaptunk már életünk során a hagymakönnyek megelőzésére, és valószínűleg mindenkinek megvan a bevált módszere. Esetemben a következő: elfogadtam a sorsomat, hogy semmi sem segít, ezért egy dologra figyelek, hogy sose vágjak fel hagymát, amikor ki vagyok sminkelve. A TikTok viszont most egy ennél is sokkal jobb ötletet dobott elém, ami végre kitárta előttem a sminkben főzés kapuját. Nem kell mást csinálni, csak nedves törlőkendőt tenni a vágódeszkára a hagyma közelébe:

Szeretném én a gránátalmát, ha pucolás közben nem repülne szanaszét a konyhában

Sokféle gyümölcs vagy zöldség okozhat fejtörést, ha a pucolásukra kerül sor. Egy mangó vagy éppen avokádó is elgondolkodtató a közepükön terpeszkedő mag miatt, de ezeknél talán még idegőrlőbb egy gránátalma, aminek a belseje másból sem áll, csak magokból. Finom kis magocskák, amiket megennénk, csak ugye szétkaszaboljuk őket, mindent beszíneznek a nedvükkel, és ráadásként szanaszét repülnek a lakásban. Nem kell félni, erre is van megoldás (az előre megpucolt, mirelit verzión túl is). Egyszerűen vágd le a tetejét, hogy szemmel láthatóvá váljanak a fehér elválasztó hártyák, amik mentén újabb vágásokat ejthetsz, ezzel ügyesen cikkekre szeletelve a gyümölcsöt.


Ami még profibb megoldást keres, annak érdemes a kommentszekcióban is körülnézni a hasonló videóknál, mivel a hozzászólók sokszor még jobb ötleteket adnak.

Hogyan tartsuk életben a gyümölcsöket és a zöldségeket?

Leértékelték a banánt, de még teljesen zöld? Nem kell félni, csak elő kell kapni egy almát, amit lefedve a banánok mellé teszünk 24 órára és az idő (valamint a kémia) ügyesen elvégzi a dolgát. Elfonnyadt a salátánk, amiből még szerettünk volna valami egészséges vacsit csinálni? Nem kell elindulni a boltba, elég, ha csak enyhén sós vízben megfürdetjük a zöldséget, ami így új életre kel. Ugyanez a technika arra is jó, hogy kicsalogassuk például az eperből a benne éldegélő egészen apró kukacokat. De hogyan térítsük el a muslicákat a gyümölcsös táltól? Ez is kiderül az alábbi videóból:

Állandó ellenségünk az olaj és a csomagolás

Az előre bezacskózott kenyér sokszor megviccelheti az embert, pláne ha az első pillanatban elveszítjük a műanyag darabkát, amivel összeköthetnénk a csomagolását. Ilyenkor mindenki hajgumik, csatok és a befőttes gumik után kutat a lakásban, pedig erre létezik egy egyszerűbb megoldás is. Jól meg kell csavarni a zacskó végét és utána visszahúzni a kenyérre. Nem érthető? Segít a videó, amiből az is kiderül, hogyan léphetünk fel a „zsíros maradt a műanyagedény, és még lángszóróval sem tudom belőle kiszedni” probléma ellen.

Ha több időnk van a kísérletezésre, akkor a zsíros pacák ellen bevethetjük az idő és a napfény kombinációját is. Állítólag ha több órára kitesszük napozni az edényt, akkor egyszerűen eltűnnek róla a zsírfoltok.

Nincs pénzed drága vegyszerekre, de ellepte a lakást a vízkő? Erre is van megoldás (elvileg)

Valószínűleg a vízkőoldó illatánál kevés jobb dolog létezik a világon (igen, tudom, hogy egyedül vagyok ezzel a véleményemmel), de hiába szeretem, megesik, hogy elfogy. De mit tegyünk, amikor hirtelen ránk tör a vágy, hogy megszabaduljunk a vízkőtől? Nem kell pánikolni, hiszen ha sokat sütünk otthon, és emiatt mindig be van tárazva egy doboz sütőpapír, akkor ez is a segítségünkre lehet. Ez a papír állítólag simán leszedi a vízkövet mindenről.

Hogyan csinálhatunk kevés édességből sokat?

Erre nagyjából mindenki rávághatná, hogy sehogy, hiszen nem vagyunk varázslók. Pedig itt az ideje beismerni, igenis azok vagyunk. Vegyük például a kellemetlen helyzetet, amikor elfogy otthon a mogyorókrém. Ezt általában elsőre senki sem akarja elfogadni, és egy kanál segítségével mindent megteszünk, hogy a belsejéből kikapargassuk a finomságot. De teljesen sosem járhatunk sikerrel… vagy mégis? Két tippem is van erre: meleg tejet öntünk az üvegbe, felrázzuk, és kész is a fancy kakaó. Ennél is nagyobbat szeretnétek álmodni? Sima ügy! Öntsünk bele tejszínt, tegyük be pár órára a fagyasztóba és máris van egy home made fagylaltunk.

@the_cooklyn

Here's how to make chocolate ice cream from your empty Nutella bottle.🍦🍫 This is a life-saving hack.😋 #chocolatehacks #chocolatetrick #nutellahack #foodhacks #lifehacks #easychocolaterecipe

♬ Get Low - Dillon Francis & DJ Snake

Így tudod kicselezni a boltban felragasztott matricákat

Hányszor megesik az emberrel, hogy boldogan megy haza az áruházból, mert talált magának valami hasznos vagy éppen szép, de haszontalan tárgyat, de a rajta lévő cetlik mindent tönkretesznek? Én az az ember vagyok, aki órákon át molyol, hogy leszedegesse ezeket a cafatokat, pedig mennyi időt spórolhattam volna, ha előveszek egy hajszárítót…

@home_reimagined

The best home hacks of 2022! Thank you all for making this year so incredibly amazing I am thrilled to share my favorite home hacks that were posted this year! Follow along fore more ❤️✨ #homehacks #lifehacks #organizationhacks #cleaninghacks #cleantok

♬ Luxury fashion (no vocals) - TimTaj


Kiemelt kép: Associated Press

#Életmód#tiktok#tippek#háztartás#praktikák#tanulás#social média#ma

Címlapról ajánljuk