Hogyan főztek nagyanyáink olcsón és gyorsan? Íme 5 zseniális trükk!
2025. július 5. 15:21
A régiek még tudtak valamit. Lehet, hogy ma már mindenki TikTok videókból tanul főzni, de a nagyszüleink korában ezek a trükkök alapnak számítottak. Volt benne spórolás, furfang és sokszor olyan egyszerű megoldások, amik ma is aranyat érnek. Mutatunk 5 tuti tippet!
1. A száraz kenyér nem szemét – hanem alapanyag
A nagyi sose dobott ki kenyeret. A kicsit szikkadt darabokat ledarálta prézlinek (zsemlemorzsa), ami később panírhoz vagy rakott ételek tetejére került. De készülhetett belőle bundás kenyér vagy fokhagymás pirítós is. Tedd el a száraz kenyeret egy tárolóba vagy daráld le azonnal és tárold napfénytől elzárva, hűvös helyen!
2. Sóval dörzsold be: így nem ázik el a vágódeszka
A fa vágódeszka sokáig tart, ha vigyázol rá. Nagyanyáink rendszeresen sóval átdörzsölték, így fertőtlenítették és kiszívatták belőle a nedvességet. Ez megölte a baktériumokat is, és nem lett „szagos” a deszka.
3. Hideg víz a tojásfőzés végén? Kötelező!
A főtt tojás héja sokkal könnyebben lejön, ha főzés után jeges vagy hideg vízbe teszed. A hőmérséklet-különbség összehúzza a tojás belsejét, így a héj szinte lepattan róla. Még jobb, ha jeges vízbe rakod!
4. Főzővíz, amiben több az íz
A nagymamák sose csak sima vízben főztek. Került bele egy kis hagyma, babérlevél, só, akár zellerzöld is, így a tészta vagy a krumpli sokkal zamatosabb lett. Ez filléres plusz, mégis sokat számít.
5. Ne félj a maradékoktól!
A régi háztartásokban nem volt pazarlás. A vasárnapi húsleves maradékából hétfőn még húsos tészta, kedden rakott krumpli készült. Ma „meal prepnek” hívjuk, a nagyi meg úgy mondta: „amit ma megfőzöl, abból holnap is eszel”.
Te melyik nagymama-trükköt használod ma is? Oszd meg kommentben, vagy nézd meg, hogyan elevenítik fel ezeket Tóth Szilárd „Az emlékek íze” epizódjaiban az RTL+ Premiumon!