EUEurópa

A csehek legjobb sörkorcsolyája: a bramboráky

rtl.hurtl.hu

2024. május 11. 12:47

Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Recepsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Csehország kedvencét, íme a bramboráky, azaz a cseh tócsni.

A burgonya a káposzta mellett a cseh konyha kedvenc körete. A nálunk tócsniként ismert burgonyalepényt szívesen fogyasztják a kocsmákban sörkorcsolyaként is.

Hozzávalók

  • 500 g burgonya
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 100 g sima liszt
  • 2 db tojás
  • 100 ml tej
  • 2 evőkanál majoránna
  • kb. 250 g zsiradék
  • frissen őrölt bors

Elkészítése

  1. A burgonyát meghámozzuk, reszelőn durvára reszeljük, majd megnyomkodjuk, hogy a felesleges vizet és keményítőt eltávolítsuk. 
  2. Adjuk hozzá a tojásokat, sót, borsot, reszelt fokhagymát, majoránnát, lisztet és tejet. Alaposan keverjük össze, míg tésztává nem áll össze.
  3. Olvasszuk meg a zsírt egy serpenyőben, majd egy merőkanál segítségével öntsük a burgonyatésztát a serpenyőbe, és terítsük el a teljes serpenyőben. Addig süssük, amíg mindkét oldaluk aranybarnára sül. A felesleges zsiradékot papírtörlőn lecsepegtetjük.
  4. Tejföllel, resztelt sajttal tálaljuk.

Jó étvágyat!

A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.

Nyitókép: Visit Czechia

#Európa#ezt eszi európa#csehország#recept#bramboráky#nemzeti étel#cseh#sörkorcsolya#tócsni

Címlapról ajánljuk