Gyors és ínycsiklandó: Rakott gombás gnocchi
2025. január 29. 14:00
Nincs időd órákig főzni, de mégis szeretnél valami különlegeset az asztalra varázsolni? A gombás-gnocchis rakottas tökéletes választás, ha gyorsan szeretnéd elkészíteni a vacsorát, de nem akarsz lemondani az ízek harmóniájáról. Csak néhány alapanyag, pár perc előkészítés, és már kész is a forró, sajttal borított finomság, ami garantáltan leveszi a családot a lábáról!
Ez a gyorsan elkészíthető gnocchis rakott étel a krémes gombaszósz és az olvadt sajt találkozásával egy igazán laktató és ínycsiklandó fogás. Tökéletes választás a rohanós napokon!
Villámgyors rakott gombás gnocchi
Hozzávalók (4 személyre):
- 200 g csiperkegomba
- 250 g laskagomba
- 1 fej vöröshagyma
- 150 g szalámi (egész darab)
- 2 evőkanál vaj
- Só, bors, szerecsendió ízlés szerint
- 1 evőkanál liszt
- 150 ml tejszín
- 300 ml víz
- ½ csokor petrezselyem
- 500 g gnocchi (hűtött, kész termék)
- 75 g reszelt sajt (például gouda)
Elkészítés lépésről lépésre:
- A gombákat tisztítsd meg, szükség esetén öblítsd le, majd vágd kisebb darabokra. A vöröshagymát hámozd meg, és kockázd fel. A szalámit is vágd kis kockákra. Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel a vajat, és a gombát, hagymát és szalámit folyamatos keverés mellett pirítsd meg. Ízesítsd sóval, borssal és egy csipetnyi szerecsendióval.
- 2. Szórd meg a pirított alapot liszttel, majd keverd alaposan össze. Öntsd hozzá a vizet és a tejszínt, majd forrald fel. Lassú tűzön főzd kb. 5 percig, amíg a szósz besűrűsödik. Végül keverd hozzá a fagyasztott petrezselymet.
- 3. A gombás szószt keverd össze a gnocchival, és az egészet öntsd egy sütőálló formába. Szórd meg reszelt gouda sajttal.
- 4. Tedd az előmelegített sütő grill fokozatára, és süsd 5–10 percig, amíg a sajt aranybarnára pirul.
Tápértékek (adagonként):
- Kalória: 500 kcal
- Fehérje: 21 g
- Zsír: 36 g
- Szénhidrát: 20 g
Tipp: Ha extra ízt szeretnél, adj a szószhoz egy kevés reszelt parmezánt vagy fokhagymát. Tálald friss salátával, és már kész is a tökéletes ebéd vagy vacsora!
Ha pedig gomba helyett paradicsommal készítenél gnocchit, ismerd meg Fördős Zé kedvenc paradicsomos nudli receptjét!
Fotó: Nico Tondini, haoliang/Getty Images