Fókusz

Fördős Zé paradicsomos nudli receptje

rtl.hurtl.hu

2019. május 8. 19:40

Fördős Zé stábunknak elárulta papája kedvenc paradicsomos nudli receptjét. Sőt, Yvettnek, A Konyhafőnök kiesett versenyzőjének még meg is tanította. Ha kíváncsi vagy, hogy kell csinálni, kattints, itt a recept! A Fókusz riportját itt láthatod! Ha meg akarod nézni, hogy csinálta együtt végig a főzést Zé és Yvett, kattints ide!

Zé féle paradicsomos nudli

A nudlihoz:

500 g krumpli
120-130 g liszt
2 tojássárgája
frissen reszelt szerecsendió
só, bors

A paradicsomszószhoz:

1 ek fenyőmag
3 db szardella
Fél tucat kapribogyó
1 gerezd fokhagyma
250 g koktélparadicsom
1 levél zsálya
1 ág friss rozmaring
1 ág friss oregánó
1 ek balzsamecet
2 cl grappa (vagy jóféle törkölypálinka)
só, bors
olívaolaj

Tetejére:

reszelt parmezán

A nudlihoz a krumplit héjastul megfőzzük mikróban (legmagasabb fokozaton, kb. 10-12 perc, amíg teljesen megpuhul). A főtt krumplinak lehúzzuk a héját és egy krumplinyomóval egy nyújtódeszkára terítjük és megvárjuk, míg kézmelegre hűl. A lisztet és a tojássárgáját egyenletesen eloszlatjuk a krumplin. Sózzuk-borsozzuk, reszelünk rá egy kevés szerecsendiót és lazán, minél kevesebb mozdulattal összedolgozzuk épp csak addig, míg egyenletesen összekeveredik a krumpli a liszttel és a tojással. A deszkát alaposan belisztezzük, a tésztából ügyesen nudli formákat hengerelünk a tenyerünkkel és átgörgetjük úgy, hogy finoman lisztes legyen a felülete. Éppen csak gyöngyözőre melegítünk egy fazéknyi sós vizet, ebbe jöhetnek bele a gnocchik szépen egyszerre. Az első 2 percben tilos kevergetni, és utána is csak óvatosan egyszer-egyszer. Összesen 8 percig főzzük, majd leszűrjük.

A fenyőmagot száraz serpenyőben lepirítjuk, hozzáadunk 4 evőkanál olívaolajat, beledobjuk a zsályát és egy perc múlva a szardellát is. A szardella az olajban gyakorlatilag fel fog olvadni, ekkor adjuk hozzá a paradicsomokat, a kaprit, a zöldfűszereket és a balzsamecetet. Sózzuk-borsozzuk és magas hőmérsékleten addig rotyogtatjuk, míg a parik kezdenek összeesni (az egész parikat akár egy villával össze is nyomhatjátok, hogy gyorsabb legyen a folyamat), és egy darabos mártássá áll össze az egész. Ekkor ráöntjük a grappát és egy öngyújtóval begyújtva flambírozzuk.

Ha mindennel megvagyunk, a nudlikat összeforgatjuk a paradicsomszósszal, megszórjuk reszelt parmezánnal és 180 fokos sütőben, 10 percig sütjük.

#Fókusz#recept#fördős zé#A Konyhafőnök#guba yvett

Címlapról ajánljuk