Őzgerinc gombapürével és gombanyárssal – karácsonyi recept Kaszás Kornéltól
2024. december 12. 11:25
Ez a recept tökéletes választás a 2024-es karácsonyi ünnepi asztalra! Egy ínycsiklandó őzgerincet tálalunk, amelyet finom gombapürével és gombanyárssal egészítünk ki.
Most elhoztuk Kaszás Kornél őzgerinc receptjét, amivel A Konyhafőnök versenyzői is találkozhattak a műsor során. Elő a kötényekkel, és kövesd lépésről lépésre a klasszikus receptet!
Hozzávalók:
Őzgerinc:
• 1 db őzgerinc
• 70 dkg tisztított vaj (68°C-ra melegítve)
• Fűszerezés (Kornél így készíti, de ha egyszerűsítenéd, só és bors is megfelelő):
- 10g kömény
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 teáskanál szárított majoranna
- 8 db boróka bogyó
- 3 db fekete bors
- fél teáskanál szerecsendió
- 5g só
Gombanyárs:
• 6 db rókagomba
• 6 db laskagomba
• Nyársak
Gomba glaze:
• 100 g bacon
• 2 gerezd fokhagyma
• 100 g csiperkegomba
• 100 ml fehérbor
• 10 g szárított shiitake gomba
• 1 db vöröshagyma
• 1 teáskanál friss gyömbér
• 1 teáskanál katsoubushi (szárított tonhalpelyhek)
• 1 teáskanál boróka bogyó
• 500 ml csirke alaplé
Gombapüré:
• 1 db shalotta hagyma
• 150 g csiperkegomba
• 50 ml sherry
• 300 ml alaplé
• 200 ml tejszín
Elkészítés:
1. Őzgerinc előkészítése:
• Tisztítsuk meg az őzgerincet: távolítsuk el az inakat, majd formázzuk szép henger alakúra.
• Adagoljuk a kívánt szeletekre az őzgerincet, majd melegítsük 68°C-ra a tisztított vajat.
• Tegyük bele az őzgerincet a vajba, és pároljuk, amíg a hús maghőmérséklete el nem éri a 50°C-ot. Ha elérte a kívánt hőmérsékletet, pirítsuk le a hús minden oldalát, majd fűszerezzük sóval és borssal.
• Helyezzük a húst 60°C-ra előmelegített sütőbe, és pihentessük, amíg elkészül.
2. Gombanyárs készítése:
• Szúrjunk fel egy nyársra felváltva 6-6 db rókagombát és laskagombát.
• Kend meg a gombákat egy kevés olajjal, majd kezdjük el grillezni őket.
• 1-2 perc után, amikor a gombák elkezdenek pirulni, kenegessük meg őket a gomba glaze-szel, hogy szép pirult kérget kapjanak.
3. Gomba glaze elkészítése:
• Pirítsuk meg a bacont és a fokhagymát egy fazékban.
• Adjunk hozzá 100 g csiperkegombát, és pirítsuk aranybarnára.
• Öntsük hozzá a fehérbort, majd adjuk hozzá a szárított shiitake gombát, a vöröshagymát, a gyömbért, a katsoubushit, a boróka bogyót, és a csirke alaplevet.
• Főzzük össze, amíg a szósz sűrűsödik és ízekben gazdag lesz.
4. Gombapüré elkészítése:
• Dinszteljük meg a shalotta hagymát egy fazékban.
• Adjuk hozzá a felvágott csiperkegombát, és pirítsuk meg.
• Öntsük hozzá a sherryt és az alaplevet, majd forraljuk fel.
• Adjunk hozzá tejszínt, és főzzük további 15-20 percig, hogy a püré sűrűsödjön.
• Ha kész, turmixoljuk le a gombapürét simára egy thermomixer segítségével.
5. Tálalás:
• Tálaljuk a gombapürét egy tányérra, majd helyezzük rá a grillezett gombanyársat.
• Szeleteljük fel az őzgerincet, és öntsük mellé a maradék gomba glaze-t.
További receptekre vagy kiváncsi? Mutatjuk a kedvenceinket a Konyhafőnök zsűrieitől:
- Ezek Tóth Szilárd, Michelin-csillagos séf kedvelt alapanyagai
- Készítsd el te is Kaszás Kornél ázsiai ihletésű palacsintáját
- Így készíti el Tóth Szilárd, a világ egyik legjobb séfje a köménymag levest
- Hogyan készül a vérpuding? - Tóth Szilárd bemutatja a tuti receptet!