A Konyhafőnök

Főzz úgy, mint egy Michelin-csillagos séf! – Készítsd el te is Kaszás Kornél ázsiai ihletésű palacsintáját

rtl.hurtl.hu

2024. december 6. 12:24

Bár a palacsintáról sokunknak van konkrét elképzelése és a hagyományok fontosak, különösen a főzés során, újítani azonban mindig érdemes. Kaszás Kornél, A Konyhafőnök zsűrije is ebben hisz. Az alábbiakban egy különleges, ázsiai ízvilágú palacsinta receptjét hozta el nektek: a kurkumás palacsintába gyöngytyúk kerül, mellé friss salátát tálalunk.

Bátrabbaknak ajánljuk, nem lesz azért egyszerű menet!

Hozzávalók

A gyöngytyúkhoz:

  • 4 gyöngytyúkcomb
  •  1 fej vöröshagyma (apróra vágva)
  •  3 gerezd fokhagyma (aprítva)
  • 2 evőkanál olaj (szezám- vagy semleges ízű növényi olaj)
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál halszósz
  • 1 evőkanál barnacukor vagy méz
  • 2 csillagánizs
  • 1 rúd fahéj
  • 1 teáskanál szecsuáni bors
  •  2 szárított chili (opcionális, ha nem szeretitek a csípőset, elhagyható)
  • 2 dl főzőbor (pl. shaoxing bor vagy száraz sherry)
  • 4 dl kókusztej
  • 1 dl víz vagy alaplé
  • 2 evőkanál apróra vágott snidling
  • 2 evőkanál újhagyma zöld (aprítva)

A kurkumás palacsintához:

  • 100 g liszt
  • 50g rizsliszt
  • 1 tojás
  •  2 dl tej vagy kókusztej
  • 1 teáskanál kurkuma
  • olaj a sütéshez

A salátához:

  • 1 db római saláta szív (csíkokra vágva)
  • 50 g mungóbab csíra
  • 1-2 shiso levél
  • 1 salotta hagyma (vékony csíkokra szelve)
  • 1 chiliecetes fokhagyma
  • 1-2 csepp törökmogyoró-olaj

Elkészítés:

Kezdjük a gyöngytyúkkal. Melegítsd fel az olajat egy vastag falú lábosban és pirítsd meg a gyöngytyúkcombokat mindkét oldalukon, amíg szép aranybarna kérget kapnak. Ha ez megvan, tedd félre őket. Ugyanabban az edényben pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát, majd add hozzá a csillagánizst, a fahéjat, a szecsuáni borsot és a chilit. Keverd hozzá a szójaszószt, a halszószt és a barnacukrot. Öntsd rá a főzőbort, és hagyd, forrald vissza. Tedd vissza a combokat az edénybe, öntsd rá a kókusztejet és az alaplevet. Fedd le, majd 150 °C-os sütőben süsd két órán át, amíg a hús omlós nem lesz. Ha a combok elkészültek, vedd ki őket, és hagyd kicsit hűlni. Tépd szálakra egy villa segítségével. A visszamaradt szószt forrald vissza sűrű mártássá, majd keverd össze a tépett hússal. Add hozzá az apróra vágott snidlinget és az újhagyma zöldet, majd óvatosan keverd össze.

Főzz úgy, mint egy Michelin-csillagos séf! – Készítsd el te is Kaszás Kornél ázsiai ihletésű palacsintáját

A palacsintához egy tálban keverd össze a lisztet, a kurkumát és a sót. Üsd hozzá a tojást és fokozatosan add hozzá a tejet, hogy csomómentes tésztát kapj. Forrósíts fel egy kevés olajat egy serpenyőben, és süss vékony palacsintákat a tésztából.

Végül egy nagy tálban keverd össze a római salátát, a mungóbab csírát, a shiso leveleket és a salottát. Add hozzá a chiliecetes fokhagymát és az egészet locsold meg pár csepp törökmogyoró-olajjal, majd óvatosan keverd össze.

Főzz úgy, mint egy Michelin-csillagos séf! – Készítsd el te is Kaszás Kornél ázsiai ihletésű palacsintáját

Tálaláshoz töltsd meg a kurkumás palacsintát az ízesített gyöngytyúk-hússal. A palacsintákra halmozd a friss, ropogós salátát. Ha van otthon, lime-cikkekkel és friss korianderrel díszítheted (persze csak ha szerinted nem szappanízű a koriander). A maradék pecsenyelét kókusztejjel keverd össze és öntsd a palacsinta mellé.

Hajrá, kísérletezésre fel!  

#A Konyhafőnök#kaszás kornél#fördős zé#Tóth Szilárd#rácz jenő#palacsinta recept