7 retró menzás kaja, amiért titokban még mindig rajongunk

rtl.hurtl.hu

2025. augusztus 5. 9:00

Van valami furcsán megnyugtató abban, ha felidézzük a régi iskolai menzák világát. A gőzölgő levesek illata, a folyosón terjengő rántotthús szag, és a nagy összemosolygások, amikor kiderült, hogy grízes tészta az ebéd. Gyerekként néha fanyalogtunk, de valljuk be őszintén, van néhány retró menzás fogás, amiért ma is simán beállnánk a sorba. Íme az a nosztalgia lista, amitől garantáltan beindul a nyálelválasztás!

1. Grízes tészta lekvárral: amit főzelékes tányérból volt a legjobb enni

Száraz? Igen. Furcsa? Talán. A legtöbben ma is pontosan tudjuk, milyen az a kicsit összetapadt, édes-morzsás tésztaélmény. Krumplileves mellé? Na az volt az igazi menzás duó!

2. Paradicsomos káposzta: mert az édes-savanyú menzán kezdődött

A paradicsomos káposzta egy olyan étel, amit talán sosem ennél meg egy étteremben, de a menzán valamiért működött. Az enyhén savanykás, édeskés paradicsomos szószban úszó káposzta mellé járt egy vagdalt szelet, vagy épp egy furán rugalmas virsli. Ma már inkább „fermentált comfort foodként” gondolunk rá, igaz? 

Kedvenc kaják a retró iskolai menzáról, amiket ma is megennél
Paradicsomos káposzta tejföllel

3. Rántott sajt szottyadt rizzsel és tartárral

Egyik nap borsóleves, másnap pedig a menzás „fine dining”: rántott trappista, rizs, és persze az a híres, tubusos tartármártás. A rizs lehet, hogy gombócba állt, a sajt gyakran kifolyt, de a hangulat verhetetlen volt. És igen, a sercegő sajtillat még most is felébreszt valami régi jó emléket.

Kedvenc kaják a retró iskolai menzáról, amiket ma is megennél
Rántott sajt fatálon burgonyával

4. Sárgaborsó főzelék, amit ma már „retró superfoodnak” is nevezhetnénk

A sárgaborsó főzelék a menzák egyik legmegosztóbb fogása volt. Akadt, aki egy kanállal sem tudta lenyelni, mások viszont boldogan tunkolták hozzá a fasírtot. Ma már újra divatba jött a hüvelyesek fogyasztása, így hivatalosan is elmondhatjuk: a magyar menza megelőzte a korát.

Kedvenc kaják a retró iskolai menzáról, amiket ma is megennél
Sárgaborsó-főzelék pörkölttel

5. Aranygaluska vaníliasodóval

Nem számított, mi volt az ebéd: ha aranygaluska jött, mindenki boldog volt. A dióval megszórt, puha galuskák és a langyos, illatos vaníliasodó kombinációja igazi ünneppé tette a sima hétköznapokat. 

Ma már ritkán készítjük az aranygaluskát, de ha egyszer mégis… abban benne van egy fél gyerekkor.

Kedvenc kaják a retró iskolai menzáról, amiket ma is megennél
Aranygaluska

6. Lecsós szelet, ahogy csak a menzán tudták

A menzás lecsó nem volt épp klasszikus: néha virsli, néha vagdalt, máskor valami rejtélyes hús úszott benne. Mégis szerettük. Az íze összeolvadt a tört krumplival, amit mindig egy kicsit hígabban tálaltak, és sosem tudtad, hogy a sárga szín az étel része-e vagy a tálcáé.

7. Baracklekváros bukta  

Buktanapokon mindig jobb kedve volt az osztálynak. Pláne, ha forrón érkezett. Belül a ragacsos, sötét baracklekvár, kívül az enyhén megkérgesedett tészta: egy falatban benne volt minden, amit az iskolai menzáról szeretni lehetett. És amit néha ma is megennénk, titokban, egy forró kakaóval.

Kedvenc kaják a retró iskolai menzáról, amiket ma is megennél
Lekváros bukta

És te mit kérnél vissza a menzáról?

Bármennyire is fejlődött a gasztronómia, vannak ízek, amik egyszerűen belénk égtek. Nem tökéletesek, nem kifinomultak, de őszinték. Valljuk be: néha jól esne újra leülni a zöld műanyag székre, kézbe venni a fehér zománctányért, és megenni egy jó nagy adag grízes tésztát. Csak úgy. Titokban. 

Képek forrása: Getty Images, Pexels

Kapcsolódó tartalmak