Belföld

Nevetni fog, ha megtudja, mi a magyarok három kedvenc étele

rtl.hurtl.hu

2022. október 26. 14:17

Az első nem meglepetés, a második már inkább, a harmadikra pedig senki nem számítana igazán.

A Tadam.hu reprezentatív kutatása 500 magyar fogyasztót vizsgált a 2021-es év második felében, azzal a céllal, hogy megismerje a magyarok bizonyos étkezési szokásait és kedvenc ételeit. Ebből kiderült, hogy egy átlag magyar naponta háromszor étkezik, és jellemzően napi egyszer fogyaszt melegételt.

A válaszokból kiderült, hogy a magyar háztartások 58,6 százalékában senki sem követ speciális diétát. Azok közül, akik mégis kerülnek valamilyen alapanyagot, a legtöbben a cukortól tartózkodnak – írta szerdai közleményében a cég. A felmérés szerint a háztartások 17 százalékában figyelnek a csökkentett cukorbevitelre, ezt követik 15 százalékkal a laktóz- és tejtermékmentesen étkezők, míg a dobogó harmadik fokán a csökkentett szénhidrátbevitel jellemzi az étkezéseket.

A háztartások mindössze 8 százalékában él gluténérzékeny személy, és mindössze 4,4 százalékukban kell gondoskodni vegetáriánus, 1,1 százalukban pedig vegán étkezésről. A kutatásból az is megállapítható, hogy a megkérdezettek csupán egyötöde tudja megbecsülni, hány kalóriát fogyaszt el. Ez a kalóriaszám átlagosan 1985 Kcal/ napra becsülhető.

A hétköznapokban naponta háromszor étkezik a válaszadók több mint fele (54 százalék). Ami meglepő eredmény, hogy a magyarok közel 20 százaléka csak kétszer étkezik hétköznaponként. A sok dietetikus és táplálkozási tanácsadó ajánlása szerinti öt étkezést mindössze 33 ember tart az 500-ból.

A hétvégi szokások nagyban nem térnek el a hétköznapiaktól, ugyanakkor azzal, hogy több időnk van tízóraizni vagy uzsonnázni, megnő a naponta négyszer étkezők száma (hétköznap 14 százalék, hétvégén 19 százalék) – áll a közleményben. Nemcsak az étkezések számában találunk eltéréseket a szokásokban; a hétköznapokon jellemzően mindössze egyszer fogyasztunk melegételt (64 százalék). Bár szombaton és vasárnap is a napi egyszeri melegétel-fogyasztók vannak a legtöbben, jelentősen megnő a meleget ebédelők és vacsorázók aránya a hétköznapokhoz képest (hétköznap 26 százalék, hétvégén 40 százalék).  A napi egyszeri meleg étkezés feltehetően abból következik, hogy a magyar lakosság több mint fele (55 százalék) hideget vacsorázik.

A magyarok kedvencei

A főételek toplistájának első helyén

  • a rántott csirkemellfilé áll,
  • ezüstérmes a rántott karaj,
  • míg a harmadik kedvenc a rántott sajt.

Épphogy lemaradnak a dobogóról a fasírtgolyók, amit a rántott karfiol követ. Összességében tehát elmondható, hogy a magyarok öt kedvenc étele közül négy ki van rántva, de a negyediktől sem idegen az olajban sütés és a prézli.

Nyitókép: Balázs Attila / MTI

#Belföld#étkezés#magyarország#magyarok#rántott hús#ma

Címlapról ajánljuk