Életmód

A növényi alapú étrend csökkenti a legfőbb betegségek kockázatát, állítja egy új kutatás

rtl.hurtl.hu

2024. május 16. 13:56

Egy nagyszabású új tanulmány megállapította, hogy a növényi alapú étrend csökkenti a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Manapság egyre többen ismerik fel a húsmentes táplálkozás egészségügyi előnyeit, míg mások környezetvédelmi megfontolásból hagynak fel a húsevéssel. A növényi alapú táplálkozásra való áttéréssel nemcsak a bolygónknak teszünk jót, hanem a tudósok szerint saját magunknak is.

A vegán és vegetáriánus étrendet követő emberek egészségi állapota ugyanis több területen mérhetően jobb, szemben azokkal, akik mindet megesznek – állapította meg egy új, nagyszabású tanulmány. A Science Alert cikke szerint ebből nem az következik, hogy mindenkinek azonnal ki kéne iktatnia a húst az étrendjéből, viszont arra utal, hogy a táplálkozási szokások megváltoztatása hatékonyabb eszköz lehet az egészségünk megőrzésére, mint eddig gondoltuk.

A növényi alapú étrend csökkenti a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

A tudósok egyetértenek abban, hogy a növényi alapú étrend számos egészségügyi előnnyel jár. Számos korábbi tanulmány kimutatta például, hogy a növényközpontú étkezés javítja az anyagcserét, csökkenti a stroke, a szívroham és egyéb szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a rák kialakulásának esélyét, de még a 2-es típusú diabéteszt és az elhízást is jótékonyan befolyásolja.

Az olasz kutatók 2000 és 2023 között megjelent tudományos szakirodalom növényi alapú táplálkozással kapcsolatos adatait elemezték, átfogó analízist alkalmazva. Azt találták, hogy a vegetáriánus és vegán étrend valóban csökkenti a rák kockázati tényezőit, és védi a szívet is, csökkentve az amiatti halálozást. Megállapították azt is, hogy ezek az étrendek összefüggésbe hozhatók a megfelelő koleszterin- és vércukorszinttel, valamint alacsonyabb testtömegindexszel járnak együtt, szemben a mindenevő táplálkozással.

A növényi alapú étrend csökkenti a legfőbb betegségek kockázatát
Kép: Pexels

A kutatócsoport azonban megjegyezte, hogy a várandós nőknél nem mutatkozott szignifikánsan alacsonyabbnak a terhességi cukorbetegség és a magas vérnyomás kockázata. A tudományos portál szerint azonban nem feltétlenül kell áttérni növényi étrendre, ha valaki egészségesebb akar lenni. Már azzal is nagyon sokat tehetünk, ha evesebb feldolgozott élelmiszert, valamint a magas hozzáadott zsír- és cukortartalmú ételeket fogyasztunk.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a növényi alapú étrend vitamin- és ásványianyag-hiányt eredményezhet, allergiát, valamint gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhat, ezért fontos a gondosan felépített, személyre szabott táplálkozás kialakítása. A kutatás korlátjai közé tartozik még, hogy nem feltétlen a növényi alapú táplálkozás lehetett az egyedüli oka a korábban említett javulásoknak.

A vegánok száma globálisan emelkedik

A mindenféle állati eredetű élelmiszert, illetve terméket elutasító vegánok száma a világban évről évre nő, de így is csak nagyjából a lakosság 1 százaléka választja ezt az életformát. Magyarországon viszonylag kevés vegán és vegetáriánus ember él, de az talán lassan változóban van, és a fiataloknál is egyre inkább előtérbe kerülnek ezek az étrendek. Kátai Bernadett, a Real Nature ügyvezetője korábban Reggeliben azt mondta: ha áttérünk a növényi alapú étrendre, három hónap alatt olyan géneket tudunk aktiválni a szervezetünkben, amik segítenek egészségünk megőrzésében.  

#Életmód#húsmentes#étrend#egészség#vegán#vegetáriánus#növényi táplálkozás#növényi alapú#egészséges táplálkozás#húsfogyasztás#kutatás#rák#daganatos betegségek#cukorbetegség#szív- és érrendszeri betegség

Címlapról ajánljuk