Sachertorta: a tökéletes csokoládés sütemény az ünnepi asztalra

rtl.hurtl.hu

2025. december 21. 13:26

Csokoládéimádók figyelem! A karácsonyi Sachertorta nem csak látványos, hanem ízekben is gazdag élmény: a selymes csokoládé, az édes narancslekvár és a karamell spirál tökéletes harmóniája minden ünnepi asztalt feldob. Készülj fel, mert ez a recept igazi ünnepi élvezet minden falatban!

Ez a karácsonyi Sachertorta nemcsak látványos, hanem minden falatja az ünnepi hangulatot varázsolja az asztalra. Egy csésze forró tea vagy kávé mellett garantáltan elolvad mindenki a csokoládé ízében.

Mi kell hozzá?

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 200 g étcsokoládé
  • 8 közepes tojás
  • 150 g puha vaj vagy margarin
  • 150 g cukor + 5 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet mézeskalács-fűszer
  • 1 csipet só
  • 150 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 30 g porcukor
  • 340 g narancslekvár
  • 2 ek narancslikőr
  • 300 g étcsokoládé 
  • 25 g kókuszzsír
  • 1 narancs

Elkészítése:

  1. A csokoládét apróra vágjuk, majd vízgőz felett megolvasztjuk.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A vajat, 150 g cukrot, vaníliás cukrot, fűszereket és sót habosra keverjük. Egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat, majd beleforgatjuk az olvasztott csokoládét. A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a csokis masszába forgatjuk.
  3. A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verjük, és óvatosan három részletben a csokis masszába forgatjuk. Egy 26 cm-es tortaforma alját sütőpapírral béleljük, masszát beleöntjük, elsimítjuk, majd előmelegített sütőben 175°C-on (légkeverés: 150°C) 50–60 percig sütjük.
  4. A kihűlt tortalapot vízszintesen félbevágjuk. A lekvárt és a narancslikőrt összeforraljuk, átszűrjük, majd a tortalap alsó részére kenjük. Rátesszük a második lapot, és a maradék lekvárral bevonjuk a tortát. Hagyjuk kb. 2 órát száradni.
  5. Az étcsokoládét és kókuszzsírt vízgőz felett megolvasztjuk, majd kb. 32°C-ra hűtjük. Ezzel vonjuk be a tortát, és hűvös helyen hagyjuk legalább 1 órát kötni.
  6. A narancsot szeleteljük, a cukrot karamellizáljuk, és spirált formázunk belőle. A tortát 16 szeletre vágjuk, minden szeletre egy-egy karamellspirál és narancsszelet kerül.

Sachertorta: a tökéletes csokoládés sütemény az ünnepi asztalra

Tipp a tökéletes élményhez:

  • A csokoládébevonat hőmérséklete kritikus: túl forró, elfolyik, túl hideg, nem lesz fényes.
  • A narancslekvár és a narancslikőr kombinációja pikáns kontrasztot ad a sötét csokoládé mellett.
  • Pihentesd a tortát legalább 4–5 órát, de akár egy éjszakát is, hogy az ízek összeérjenek.

Fotók: Pexels

Kapcsolódó tartalom