Sachertorta: a tökéletes csokoládés sütemény az ünnepi asztalra
2025. december 21. 13:26
Csokoládéimádók figyelem! A karácsonyi Sachertorta nem csak látványos, hanem ízekben is gazdag élmény: a selymes csokoládé, az édes narancslekvár és a karamell spirál tökéletes harmóniája minden ünnepi asztalt feldob. Készülj fel, mert ez a recept igazi ünnepi élvezet minden falatban!
Ez a karácsonyi Sachertorta nemcsak látványos, hanem minden falatja az ünnepi hangulatot varázsolja az asztalra. Egy csésze forró tea vagy kávé mellett garantáltan elolvad mindenki a csokoládé ízében.
Mi kell hozzá?
Hozzávalók 16 szelethez:
- 200 g étcsokoládé
- 8 közepes tojás
- 150 g puha vaj vagy margarin
- 150 g cukor + 5 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet mézeskalács-fűszer
- 1 csipet só
- 150 g liszt
- 1 tk sütőpor
- 30 g porcukor
- 340 g narancslekvár
- 2 ek narancslikőr
- 300 g étcsokoládé
- 25 g kókuszzsír
- 1 narancs
Elkészítése:
- A csokoládét apróra vágjuk, majd vízgőz felett megolvasztjuk.
- A tojásokat szétválasztjuk. A vajat, 150 g cukrot, vaníliás cukrot, fűszereket és sót habosra keverjük. Egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat, majd beleforgatjuk az olvasztott csokoládét. A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a csokis masszába forgatjuk.
- A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verjük, és óvatosan három részletben a csokis masszába forgatjuk. Egy 26 cm-es tortaforma alját sütőpapírral béleljük, masszát beleöntjük, elsimítjuk, majd előmelegített sütőben 175°C-on (légkeverés: 150°C) 50–60 percig sütjük.
- A kihűlt tortalapot vízszintesen félbevágjuk. A lekvárt és a narancslikőrt összeforraljuk, átszűrjük, majd a tortalap alsó részére kenjük. Rátesszük a második lapot, és a maradék lekvárral bevonjuk a tortát. Hagyjuk kb. 2 órát száradni.
- Az étcsokoládét és kókuszzsírt vízgőz felett megolvasztjuk, majd kb. 32°C-ra hűtjük. Ezzel vonjuk be a tortát, és hűvös helyen hagyjuk legalább 1 órát kötni.
- A narancsot szeleteljük, a cukrot karamellizáljuk, és spirált formázunk belőle. A tortát 16 szeletre vágjuk, minden szeletre egy-egy karamellspirál és narancsszelet kerül.
Tipp a tökéletes élményhez:
- A csokoládébevonat hőmérséklete kritikus: túl forró, elfolyik, túl hideg, nem lesz fényes.
- A narancslekvár és a narancslikőr kombinációja pikáns kontrasztot ad a sötét csokoládé mellett.
- Pihentesd a tortát legalább 4–5 órát, de akár egy éjszakát is, hogy az ízek összeérjenek.
Fotók: Pexels
Kapcsolódó tartalom
- Így lesz még finomabb a karácsony: melyik fahéjat érdemes választani?
- Egészséges karácsonyi sütik: puha mézeskalács kevesebb cukorral
Kövess minket, és értesülj a friss hírekről a Facebookon is!
Követem