Így készítsd el a legfinomabb comfort food recepteket lépésről lépésre

rtl.hurtl.hu

2025. november 14. 8:00

Ahogy beköszönt a hidegebb idő, egyre gyakrabban vágyunk arra, hogy valami meleg, illatos és otthonos étel kerüljön az asztalra. Ezek az egészséges receptek egyszerre könnyűek, táplálóak és igazi kedvcsinálók a hűvös napokra.

1. Sütőtökkrémleves kókusztejjel

A sütőtök a szezon egyik legkedveltebb zöldsége, édes, selymes, mégis tele van rosttal és antioxidánsokkal. Kókusztejjel készítve pedig krémes és laktató, de nem nehéz.

Hozzávalók:

  • 1 kisebb sütőtök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 dl kókusztej
  • só, bors, gyömbér, szerecsendió ízlés szerint

Elkészítés:

A hagymát és fokhagymát megpároljuk, hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt, fűszerezzük, majd felöntjük vízzel. Amikor megpuhult, turmixoljuk, végül belekeverjük a kókusztejet.

Tipp: Pirított tökmaggal vagy egy kanál natúr joghurttal tálalva még ízletesebb.

Lelket melengető őszi receptek: egészséges comfort food ötletek a hideg napokra
A sütőtökkrémleves az egyik legegyszerűben elkészíthető és legtáplálóbb leves őszi alapanyagokból. 

2. Édesburgonya és lencse curry

Ez a fogás igazi „comfort food”: tápláló, fűszeres, de nem nehéz. A lencse remek növényi fehérjeforrás, az édesburgonya pedig béta-karotinban gazdag.

Hozzávalók:

  • 1 csésze vöröslencse
  • 1 közepes édesburgonya
  • 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál curry paszta vagy curry fűszerkeverék
  • 2 dl kókusztej
  • olívaolaj, só, bors

Elkészítés:

A hagymát megpároljuk, hozzáadjuk a curry fűszert, majd az édesburgonyát és a lencsét. Felöntjük vízzel, puhára főzzük, a végén belekeverjük a kókusztejet.

Tipp: Tálald főtt barna rizzsel vagy kuszkusszal, friss korianderrel megszórva.

Lelket melengető őszi receptek: egészséges comfort food ötletek a hideg napokra
A lencse curry fűszeres és tápláló finomság

3. Gombás zabrisottó vaj és tejszín nélkül

A zab nemcsak reggelire való! Zabdarát vagy aprószemű zabot használva könnyű, mégis krémes „risottót” készíthetsz, ami rostban gazdag és kíméli az emésztést.

Hozzávalók:

  • 1 bögre apró zabpehely
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 200 g gomba
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl zöldségalaplé
  • friss petrezselyem, só, bors

Elkészítés:

A gombát olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a zabot és a fokhagymát, majd folyamatosan adagoljuk hozzá az alaplevet. Amikor a zab megpuhult, fűszerezzük és friss petrezselyemmel keverjük össze.

Tipp: Egy kevés élesztőpehelytől sajtosabb ízt kap, tejtermék nélkül is.

4. Almás-fahéjas crumble

A crumble a brit konyha klasszikusa, gyors, illatos, igazi lélekmelengető. Ebben a változatban fehér liszt helyett zabot és mandulát használunk, a cukrot pedig méz vagy datolya helyettesíti.

Hozzávalók:

  • 2 nagy alma
  • 1 teáskanál fahéj, 1 evőkanál méz
  • ½ bögre zabpehely
  • 2 evőkanál mandulaliszt vagy darált dió
  • 1 evőkanál kókuszolaj

Elkészítés:

Az almát felkockázzuk, fahéjjal és mézzel összekeverjük, majd hőálló tálba tesszük. A tetejére szórjuk a zabos-mandulás morzsát, és 180°C-on kb. 20 percig sütjük.

Tipp: Langyosan, egy kanál natúr joghurttal a legfinomabb.

Lelket melengető őszi receptek: egészséges comfort food ötletek a hideg napokra
Illatos, ropogós és bűntudatmentes, az ősz esszenciája egy tálban.

Az egészséges comfort food nem arról szól, hogy lemondjunk a kedvenc ízekről, hanem arról, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a test és a lélek táplálása között. 

Ősszel különösen fontos, hogy melegítő, természetes alapanyagokat válasszunk, amik egyszerre adnak energiát és nyugalmat.

Kapcsolódó tartalmak: