Így készítsd el a legfinomabb comfort food recepteket lépésről lépésre
2025. november 14. 8:00
Ahogy beköszönt a hidegebb idő, egyre gyakrabban vágyunk arra, hogy valami meleg, illatos és otthonos étel kerüljön az asztalra. Ezek az egészséges receptek egyszerre könnyűek, táplálóak és igazi kedvcsinálók a hűvös napokra.
1. Sütőtökkrémleves kókusztejjel
A sütőtök a szezon egyik legkedveltebb zöldsége, édes, selymes, mégis tele van rosttal és antioxidánsokkal. Kókusztejjel készítve pedig krémes és laktató, de nem nehéz.
Hozzávalók:
- 1 kisebb sütőtök
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 dl kókusztej
- só, bors, gyömbér, szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés:
A hagymát és fokhagymát megpároljuk, hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt, fűszerezzük, majd felöntjük vízzel. Amikor megpuhult, turmixoljuk, végül belekeverjük a kókusztejet.
Tipp: Pirított tökmaggal vagy egy kanál natúr joghurttal tálalva még ízletesebb.
2. Édesburgonya és lencse curry
Ez a fogás igazi „comfort food”: tápláló, fűszeres, de nem nehéz. A lencse remek növényi fehérjeforrás, az édesburgonya pedig béta-karotinban gazdag.
Hozzávalók:
- 1 csésze vöröslencse
- 1 közepes édesburgonya
- 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál curry paszta vagy curry fűszerkeverék
- 2 dl kókusztej
- olívaolaj, só, bors
Elkészítés:
A hagymát megpároljuk, hozzáadjuk a curry fűszert, majd az édesburgonyát és a lencsét. Felöntjük vízzel, puhára főzzük, a végén belekeverjük a kókusztejet.
Tipp: Tálald főtt barna rizzsel vagy kuszkusszal, friss korianderrel megszórva.
3. Gombás zabrisottó vaj és tejszín nélkül
A zab nemcsak reggelire való! Zabdarát vagy aprószemű zabot használva könnyű, mégis krémes „risottót” készíthetsz, ami rostban gazdag és kíméli az emésztést.
Hozzávalók:
- 1 bögre apró zabpehely
- 1 evőkanál olívaolaj
- 200 g gomba
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl zöldségalaplé
- friss petrezselyem, só, bors
Elkészítés:
A gombát olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a zabot és a fokhagymát, majd folyamatosan adagoljuk hozzá az alaplevet. Amikor a zab megpuhult, fűszerezzük és friss petrezselyemmel keverjük össze.
Tipp: Egy kevés élesztőpehelytől sajtosabb ízt kap, tejtermék nélkül is.
4. Almás-fahéjas crumble
A crumble a brit konyha klasszikusa, gyors, illatos, igazi lélekmelengető. Ebben a változatban fehér liszt helyett zabot és mandulát használunk, a cukrot pedig méz vagy datolya helyettesíti.
Hozzávalók:
- 2 nagy alma
- 1 teáskanál fahéj, 1 evőkanál méz
- ½ bögre zabpehely
- 2 evőkanál mandulaliszt vagy darált dió
- 1 evőkanál kókuszolaj
Elkészítés:
Az almát felkockázzuk, fahéjjal és mézzel összekeverjük, majd hőálló tálba tesszük. A tetejére szórjuk a zabos-mandulás morzsát, és 180°C-on kb. 20 percig sütjük.
Tipp: Langyosan, egy kanál natúr joghurttal a legfinomabb.
Az egészséges comfort food nem arról szól, hogy lemondjunk a kedvenc ízekről, hanem arról, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a test és a lélek táplálása között.
Ősszel különösen fontos, hogy melegítő, természetes alapanyagokat válasszunk, amik egyszerre adnak energiát és nyugalmat.