Sós finomságok sütőtökkel: három ellenállhatatlan őszi recept

rtl.hurtl.hu

2025. október 23. 8:00

Az ősz nemcsak a levesek és sütemények szezonja, a sütőtök a sós ételekben is igazi kincs. Krémes textúrája, enyhén édeskés íze tökéletesen harmonizál a sajttal, fűszerekkel és ropogós tésztákkal. Ha szeretnéd feldobni a hétvégi menüt vagy meglepni vendégeidet, ezekkel a receptekkel garantált lesz a siker.

1. Sütőtökös pogácsa: puha és ízes falatok

Hozzávalók (kb. 25 darabhoz):

  • 250 g sült sütőtökpüré
  • 350 g finomliszt
  • 150 g vaj vagy margarin
  • 1 tojás
  • 1 tk só
  • 1 csomag sütőpor
  • 100 g reszelt sajt (trappista vagy cheddar)
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

  1. A kihűlt sütőtökpürét keverd össze a vajjal és a tojással.
  2. Add hozzá a lisztet, sót, sütőport és a reszelt sajtot, majd gyúrd össze.
  3. Nyújtsd ki a tésztát kb. 1,5 cm vastagra, szaggasd ki a pogácsákat.
  4. Kend meg a tetejüket tojással, szórd meg sajttal, és süsd 180°C-on kb. 20 percig.
Sós finomságok sütőtökkel: három ellenállhatatlan őszi recept
Aranybarnára sült sütőtökös pogácsák, frissen a sütőből.

Tipp: Tálaláskor jól illik mellé egy fokhagymás tejfölmártogatós vagy fűszeres vaj.

2. Sajtos-tökös quiche: francia ihletésű őszi ebéd

Hozzávalók (1 piteformához):

  • 1 csomag omlós tészta (vagy házi pitetészta)
  • 300 g sült sütőtök
  • 150 g reszelt sajt (emmentáli, gouda vagy kecskesajt)
  • 2 tojás
  • 200 ml főzőtejszín
  • só, bors, szerecsendió
  • pár levél friss kakukkfű

Elkészítés:

  1. A tésztát béleld a sütőformába, majd a tésztát süsd 10 percig 180°C-on.
  2. Készíts pürét a sütőtökből, majd keverd össze a tejszínnel, tojással és fűszerekkel.
  3. Öntsd a keveréket a tésztára, szórd meg sajttal, és süsd 30 percig, míg aranyszínű lesz a teteje.
Sós finomságok sütőtökkel: három ellenállhatatlan őszi recept
A krémes, sajtos-tökös quiche tökéletes őszi vacsora.

Tipp: A sütőtökös quiche langyosan a legfinomabb, salátával könnyű vacsora is lehet belőle.

3. Sütőtökös-sajtos tallér: gyors, ropogós snack

Hozzávalók (kb. 15 darabhoz):

  • 150 g sült sütőtökpüré
  • 100 g reszelt sajt
  • 1 tojás
  • 3 ek liszt
  • só, bors, rozmaring ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Keverd össze a sütőtököt, tojást, sajtot és a fűszereket.
  2. Adj hozzá annyi lisztet, hogy formázható tésztát kapj.
  3. Formázz kis korongokat, helyezd sütőpapírra, és süsd 190°C-on kb. 15 percig, vagy amíg ropogós nem lesz.

Tipp: Remek borkorcsolya vagy vendégváró falat, érdemes dupla adagot készíteni!

Akár hétköznapi vacsorára, akár vendégvárásra keresel különleges ötletet, a sütőtök sós formában is igazi jolly joker. Ezekkel a receptekkel egyszerre hozhatod be az őszi ízeket és illatokat a konyhádba.


Kapcsolódó tartalmak:

Fotók: Freepik