Sós finomságok sütőtökkel: három ellenállhatatlan őszi recept
2025. október 23. 8:00
Az ősz nemcsak a levesek és sütemények szezonja, a sütőtök a sós ételekben is igazi kincs. Krémes textúrája, enyhén édeskés íze tökéletesen harmonizál a sajttal, fűszerekkel és ropogós tésztákkal. Ha szeretnéd feldobni a hétvégi menüt vagy meglepni vendégeidet, ezekkel a receptekkel garantált lesz a siker.
1. Sütőtökös pogácsa: puha és ízes falatok
Hozzávalók (kb. 25 darabhoz):
- 250 g sült sütőtökpüré
- 350 g finomliszt
- 150 g vaj vagy margarin
- 1 tojás
- 1 tk só
- 1 csomag sütőpor
- 100 g reszelt sajt (trappista vagy cheddar)
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
- A kihűlt sütőtökpürét keverd össze a vajjal és a tojással.
- Add hozzá a lisztet, sót, sütőport és a reszelt sajtot, majd gyúrd össze.
- Nyújtsd ki a tésztát kb. 1,5 cm vastagra, szaggasd ki a pogácsákat.
- Kend meg a tetejüket tojással, szórd meg sajttal, és süsd 180°C-on kb. 20 percig.
Tipp: Tálaláskor jól illik mellé egy fokhagymás tejfölmártogatós vagy fűszeres vaj.
2. Sajtos-tökös quiche: francia ihletésű őszi ebéd
Hozzávalók (1 piteformához):
- 1 csomag omlós tészta (vagy házi pitetészta)
- 300 g sült sütőtök
- 150 g reszelt sajt (emmentáli, gouda vagy kecskesajt)
- 2 tojás
- 200 ml főzőtejszín
- só, bors, szerecsendió
- pár levél friss kakukkfű
Elkészítés:
- A tésztát béleld a sütőformába, majd a tésztát süsd 10 percig 180°C-on.
- Készíts pürét a sütőtökből, majd keverd össze a tejszínnel, tojással és fűszerekkel.
- Öntsd a keveréket a tésztára, szórd meg sajttal, és süsd 30 percig, míg aranyszínű lesz a teteje.
Tipp: A sütőtökös quiche langyosan a legfinomabb, salátával könnyű vacsora is lehet belőle.
3. Sütőtökös-sajtos tallér: gyors, ropogós snack
Hozzávalók (kb. 15 darabhoz):
- 150 g sült sütőtökpüré
- 100 g reszelt sajt
- 1 tojás
- 3 ek liszt
- só, bors, rozmaring ízlés szerint
Elkészítés:
- Keverd össze a sütőtököt, tojást, sajtot és a fűszereket.
- Adj hozzá annyi lisztet, hogy formázható tésztát kapj.
- Formázz kis korongokat, helyezd sütőpapírra, és süsd 190°C-on kb. 15 percig, vagy amíg ropogós nem lesz.
Tipp: Remek borkorcsolya vagy vendégváró falat, érdemes dupla adagot készíteni!
Akár hétköznapi vacsorára, akár vendégvárásra keresel különleges ötletet, a sütőtök sós formában is igazi jolly joker. Ezekkel a receptekkel egyszerre hozhatod be az őszi ízeket és illatokat a konyhádba.
Kapcsolódó tartalmak:
- Őszi smoothie-élmény: vitaminbomba pohárban
- Almabefőzés egyszerűen: klasszikus befőtt, sütős módszer és kompót tippek
Fotók: Freepik