Almabefőzés egyszerűen: klasszikus befőtt, sütős módszer és kompót tippek
2025. szeptember 26. 10:50
Ha a kertben roskadoznak az almafák, érdemes a friss gyümölcsöt télire is megőrizni. Az alábbi lépésről lépésre útmutatóval akár egy évig eltartható, illatos, fűszeres befőtt vagy kompót készülhet.
Hozzávalók a klasszikus almabefőtthez
- 1 kg alma
- 1 liter víz
- 200 g cukor
- ízlés szerint fűszerek (vanília, fahéj, szegfűszeg)
- befőttesüvegek és fedők
Előkészítés és sterilizálás
- A tiszta, hibátlan üvegeket forró vízzel öblítsd ki, majd néhány percig forrald, hogy teljesen steril legyen.
- Mosd meg, hámozd, negyedeld és magozd ki a gyümölcsöt. Attól függően, hogy befőttet vagy kompótot szeretnél, vághatod cikkekre vagy kockákra.
Klasszikus befőzés fazékban
- Forralj fel 1 liter vizet, keverd el benne a cukrot, és ízesítsd vaníliával vagy fahéjjal.
- Az üvegeket kb. két centiméterrel a perem alatt töltsd meg a gyümölccsel, majd öntsd rá a forró cukorszirupot. Töröld tisztára a peremet, és zárd le.
- Helyezd az üvegeket konyharuhával kibélelt nagy lábasba, öntsd köréjük annyi vizet, hogy háromnegyedig ellepje, majd 20 percig forrald. Hagyd kihűlni.
- Hűvös, sötét helyen így akár egy évig is eláll.
Sütőben is működik
A fenti előkészületek után tedd az üvegeket magas falú tepsibe, önts alá vizet kb. egy centi magasságban, majd 175 °C-on süsd 30 percig. A végeredmény selymes, illatos befőtt.
Almakompót vagy almamártás
- A felkockázott almát kevés vízzel, lefedve 10 percig párold, majd forrón töltsd az üvegekbe – nem kell hozzá szirup. Fordítsd őket öt percre fejre, hogy légmentesen záródjanak.
- Almapüré (almamártás): A megpárolt almát botmixerrel pürésítsd, így kapod a klasszikus, lágy állagú almamártást.
Tipp a sikerhez
- Savanykás, kemény húsú fajták, például Idared vagy Jonagold, főzés közben is szépen tartják az alakjukat.
- A kész befőttet sötét, hűvös kamrában vagy pincében tartsd, így megőrzi friss ízét a következő almatermésig.
Fotók: Pexles
Kapcsolódó tartalom
Kövess minket, és értesülj a friss hírekről a Facebookon is!
Követem