Így készíts almaecetet házilag – egyszerű recept lépésről lépésre

rtl.hurtl.hu

2025. április 20. 6:00

Az almaecet készítése házilag nemcsak egyszerű, de költséghatékony és természetes módja annak, hogy egészséges konyhai alapanyagot nyerjünk. Az almaecet számos jótékony hatással bír: segíti az emésztést, támogatja az immunrendszert, és természetes tisztítószerként is megállja a helyét. Ha szeretnél biztos lenni abban, hogy adalékanyagoktól mentes, valódi ecetet használsz, érdemes kipróbálni az almaecet házilag történő előállítását. 

Mire van szükség az almaecet házilag történő elkészítéséhez?

A házi almaecethez csupán néhány alapanyag szükséges:

  • érett, lehetőleg bio alma
  • cukor (vagy méz)
  • víz
  • nagy befőttesüveg vagy csatos üveg
  • géz vagy konyharuha és befőzőgumi

A házilag készült almaecet akkor lesz a legjobb, ha jó minőségű, vegyszermentes almát használunk, mivel a héj és a magház is részt vesz az erjedési folyamatban. 

Így készíts almaecetet házilag – Egyszerű recept lépésről lépésre
A házilag készült almaecethez érdemes vegyszermentes almát használunk, mivel a héj és a magház is részt vesz az erjedési folyamatban.

Almaecet házilag – lépésről lépésre

  1. Alma előkészítése: az almákat alaposan mosd meg, majd vágd fel kisebb darabokra – a héjat és magházat is nyugodtan használd!
  2. Erjesztés beindítása: helyezd az almaszeleteket egy tiszta üvegbe, majd önts rá annyi vizet, amennyi ellepi! Adj hozzá egy evőkanál cukrot minden fél liter vízhez!
  3. Lefedés: az üveg száját fedd le gézzel vagy egy légáteresztő konyharuhával, rögzítsd befőzőgumival!
  4. Erjedés: tedd az üveget meleg, sötét helyre! Két-három hétig naponta kevergesd meg fakanállal!
  5. Leszűrés: ha az almaszeletek lesüllyednek, és a folyadék ecetszagú lesz, szűrd le, és tedd vissza az üveget érni további 3–4 hétre. 
Így készíts almaecetet házilag – Egyszerű recept lépésről lépésre
Helyezd az almaszeleteket egy tiszta üvegbe, majd önts rá annyi vizet, amennyi ellepi. Adj hozzá egy evőkanál cukrot minden fél liter vízhez.

Mire figyelj?

Almaecet készítése házilag egyszerű, de a folyamat során ügyelj a tisztaságra, mert a rossz baktériumok tönkre tehetik az erjedést. Ha fehér réteg vagy penész jelenik meg, azt azonnal el kell távolítani.

A házilag készült almaecet nemcsak természetes és olcsó alternatívája a boltban kapható változatnak, de egyben fenntartható megoldás is. Ha szereted a házi készítésű termékeket, próbáld ki te is ezt az egyszerű receptet, megéri a fáradtságot!