Villámgyors lekváros csepp – a vasárnapi süti, amit minden vendég imádni fog

rtl.hurtl.hu

2025. október 26. 11:30

Ha váratlanul bejelentkeznek a vendégek, vagy csak valami édeset kíván a család, ez a lekváros csepp lesz a megmentőd. Összesen 20 perc alatt elkészül, és még a kezdők is garantáltan sikerrel járnak vele. Puha, illatos, omlós – pont olyan, mint a nagymamánál.

A lekváros csepp nemcsak gyors és egyszerű, de nosztalgikus is – gyerekkorunk ízeit idézi. Tökéletes kávé vagy tea mellé, és egy tálcányi mindig pillanatok alatt elfogy. Ha szereted a klasszikus, házias ízeket, ez a recept a te konyhádból sem hiányozhat.

Hozzávalók (kb. 32 darabhoz):

  • 8 dkg vaj
  • 1/3 csésze kristálycukor
  • 2 evőkanál tej
  • ½ teáskanál vanília aroma
  • 1 csésze liszt
  • 1/3 csésze porcukor
  • piros színű lekvár (pl. eper, málna vagy ribizli)

Elkészítés:

  1. A vajat a kristálycukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a vaníliaaromát.
  2. A lisztet beleszitáljuk, a porcukrot is hozzáadjuk, és puha, könnyen formázható tésztát gyúrunk. Diónyi gombócokat formálunk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket.
  3. Mindegyik közepébe egy fakanál végével kis mélyedést nyomunk, majd belekanalazunk egy mokkáskanálnyi lekvárt.
  4. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranyszínűre sütjük. Hagyjuk kihűlni – így lesz igazán omlós és tökéletes.

Tippek a tökéletes lekváros csepphez:

  • A lekvár legyen sűrű! Ha túl híg, sütés közben kifolyhat. A házi vagy magas gyümölcstartalmú lekvárok a legjobbak.
  • Kísérletezz ízekkel! Eper helyett használhatsz sárgabarackot, áfonyát vagy feketeribizlit is.
  • Ha különlegessé tennéd, szórd meg porcukorral vagy darált dióval a tetejét tálalás előtt.
  • Ünnepi változat: keverd a tésztába egy csipet fahéjat vagy reszelt citromhéjat – ettől még illatosabb lesz.
  • Tartósítás: jól záródó dobozban 3-4 napig friss marad, így előre is elkészítheted.

Fotó: Pexels