Villámgyors lekváros csepp – a vasárnapi süti, amit minden vendég imádni fog
2025. október 26. 11:30
Ha váratlanul bejelentkeznek a vendégek, vagy csak valami édeset kíván a család, ez a lekváros csepp lesz a megmentőd. Összesen 20 perc alatt elkészül, és még a kezdők is garantáltan sikerrel járnak vele. Puha, illatos, omlós – pont olyan, mint a nagymamánál.
A lekváros csepp nemcsak gyors és egyszerű, de nosztalgikus is – gyerekkorunk ízeit idézi. Tökéletes kávé vagy tea mellé, és egy tálcányi mindig pillanatok alatt elfogy. Ha szereted a klasszikus, házias ízeket, ez a recept a te konyhádból sem hiányozhat.
Hozzávalók (kb. 32 darabhoz):
- 8 dkg vaj
- 1/3 csésze kristálycukor
- 2 evőkanál tej
- ½ teáskanál vanília aroma
- 1 csésze liszt
- 1/3 csésze porcukor
- piros színű lekvár (pl. eper, málna vagy ribizli)
Elkészítés:
- A vajat a kristálycukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a vaníliaaromát.
- A lisztet beleszitáljuk, a porcukrot is hozzáadjuk, és puha, könnyen formázható tésztát gyúrunk. Diónyi gombócokat formálunk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket.
- Mindegyik közepébe egy fakanál végével kis mélyedést nyomunk, majd belekanalazunk egy mokkáskanálnyi lekvárt.
- 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranyszínűre sütjük. Hagyjuk kihűlni – így lesz igazán omlós és tökéletes.
Tippek a tökéletes lekváros csepphez:
- A lekvár legyen sűrű! Ha túl híg, sütés közben kifolyhat. A házi vagy magas gyümölcstartalmú lekvárok a legjobbak.
- Kísérletezz ízekkel! Eper helyett használhatsz sárgabarackot, áfonyát vagy feketeribizlit is.
- Ha különlegessé tennéd, szórd meg porcukorral vagy darált dióval a tetejét tálalás előtt.
- Ünnepi változat: keverd a tésztába egy csipet fahéjat vagy reszelt citromhéjat – ettől még illatosabb lesz.
- Tartósítás: jól záródó dobozban 3-4 napig friss marad, így előre is elkészítheted.
Fotó: Pexels
Ez is érdekelhet
- Lekváros tekercs 10 perc alatt – mindenki imádni fogja!
- Őszi kedvenc: Szilvás morzsasüti – tökéletes minden alkalomra
Kövess minket, és értesülj a friss hírekről a Facebookon is!
Követem