KERESÉS search-close

1956

80 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "1956"

UNGVÁRY KRISZTIÁN: „A független tudományt megtaposták”

Ungváry Krisztián jellemzően Magyarország 1956 utáni történelmét kutatja. A Terror Háza Múzeumot történelemhamisító propagandagyárnak tartja, többször kijelentette, hogy a jelenlegi hatalom emlékezetpolitikája számára vállalhatatlan. Az Átlátszón ma megjelent tanulmányában pedig új főnökének, a Veritas főigazgató-helyettesének állambiztonsági múltját tárja fel. Eszerint Marinovich Endre 1965-66-ban svájci ösztöndíjasként együttműködött a kommunista állambiztonsággal.

Így azonosították ’56 miniszterelnökének földi maradványait

Nagy Imrét, az 1956-os forradalom miniszterelnökét halálos ítélete után kivégezték, titokban a börtön udvarán temették el, majd 3 évvel később jeltelen sírba tették, a 301-es parcellában. Újratemetésének közelgő évfordulója alkalmából az RTL hírműsorai is többször foglalkoznak a 89-ben történt rendszerváltó eseményekkel!

Magyar hírességek, akik testközelből élték meg 1956-ot

Két évvel ezelőtt az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Fókusz énekeseket, sportolókat, színészeket és ismert embereket keresett meg, hogy meséljenek arról, ők hogyan élték meg a forradalmat és a szabadságharcot. Sokan nem vállalták. Volt, aki bevallotta, hogy meglőtték és majdnem meghalt, erről azonban hat évtized távlatából sem tudott beszélni.

1956 emlékeiről meséltek nekünk

Ma is látszik egykori otthonuk falát hol ütötte be az ágyúgolyó 1956-ban, Fodor Zsóka azt meséli, ami akkor történt örökre megváltoztatta családjuk életét. Koltai Róbert gyerekkori emlékeit később filmrendezőként is felhasználta. Ahogy az utókor szerint Bródy János is, akiben viszont édesanyja pofonja, amit október 23-án adott, mindennél élénkebben él.

A teljes adást ITT nézheti meg!

Fókusz Plusz 2017-10-21


szerző:
2017.10.21. 18:50
FODOR ZSÓKA: A családja a konyhában ült, mikor az oroszok lőni kezdték a házat

Fodor Zsóka elmesélte, hogyan emlékszik az 1956-os eseményekre. Október 23-án, délután a színiskolából indult el haza a szerelmével.

 

A teljes adást ITT nézheti meg!

KOLTAI RÓBERT: 13 évesen élte át a forradalmat

Koltai Róbert színész-rendező 13 évesen szintén a tüntetők között volt a forradalom napján, ő Dunaújvárosban. Gyerekként ő egy nagy kalandnak fogta fel a drámai perceket.

A teljes adást ITT nézheti meg!

Fókusz 2017-08-18


szerző:
2017.08.18. 19:00
Fegyelmit kaptak a történészek

Írásbeli figyelmeztetést kapott négy történész, amiért engedély nélkül nyilatkoztak a sajtónak – írta meg a 444.hu. Ungváry Krisztián a tavalyi október 23-i állami ünnepségen nyilatkozott, miután úgy arcon vágták, hogy vérzett a feje. Az ’56-os intézet három másik történésze pedig abban a vitában foglalt állást, hogy ki látható az 56-os emlékév egyik óriásplakátján. A történészek pénteken nem akartak nyilatkozni. Ahogy a kormány és az emlékévet szervező bizottság sem. Az LMP szerint ez a módszer a Rákosi-korszakra emlékeztet. A kormánypártok viszont azt mondják, a történészek írásban bármikor kifejthetik a véleményüket.

1956: Nők menete, a néma tüntetés

Az összefogás, az együttgondolkodás Magyarországon nem olyan erős, mint más demokráciákban. Sokan próbálják inkább egyedül, okosban megoldani, mint másokkal közösen, esetleg némi lemondással. Mégis voltak pillanatok a XX. században Magyarországon, amikor összejött az összefogás, tanítják is az iskolákban, néhány esetről viszont megfeledkezünk. Tavaly, az 56-os emlékév alkalmával sem lehetett hallani a nők menetéről vagy a néma tüntetésről. 1956 decemberében asszonyok néma gyászmenete vonult végig Budapest és aztán több vidéki város utcáin. Budapest másik – talán legnagyobb – tiltakozása egy néma tüntetés volt. Röplapokon szervezték be a fővárosiakat, hogy egy órára szellemvárossá változzon Budapest.

Egy diktátor három napja

A titokzatos három nap 1956-ban, amikor a forradalmat támogató Kádár János, a kommunista párt vezetője eltűnt Budapestről. A szovjet fővárosból egy megtört ember tért vissza, aki meggyőződésből vagy félelemből végrehajtotta elvtársai akaratát. A három moszkvai nap története a XXI. században.

Újabb 950 millió az emlékévre

Újabb 950 millió forintot csoportosít át a kormány az 1956-os emlékévre. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a pénzt pedagógusok képzésére költik majd. Azt írták, az összeg eddig is szerepelt a költségvetésben, csak egy másik fejezetben. Az LMP szerint az emlékévhez kapcsolódó programoknál átláthatatlan, mire költik a pénzt, ezért az összes szerződést nyilvánosságra hoznák.

Amikor az állam belegyalogol egy család életébe

Itt ez a hatalmas falfestmény, egy 56-os pesti srácról. A kép mellé azt írták, hogy ő Dózsa László, aki 1942-ben született. Pedig nem. Mert a képen szereplő pesti srác Pruck Pál, aki már nem él, a családja viszont igen. És a rokonok most csak kapkodják a fejüket: megalázva érzik magukat, mert egyszer csak jött az állam, és belegyalogolt a család történelmébe, sőt meghamisította azt.

FÓKUSZ ARCHÍV: A forradalom arca

60 éve az egész világot bejárta az a fekete-fehér fotó, amin egy leragasztott arcú lány és mellette egy fegyvert tartó férfi áll a Múzeum körúton. Az archív képből az ’56-os állami plakátkampány részeként kiemelték fiatal lányt, és színezve új háttér elé helyezték. Az Országos Széchényi Könyvtár 1956-os intézete szerint az egész kampány hitele kérdőjelezhető meg az eredeti dokumentumok megváltoztatása miatt . Az eredeti képet korábban egy kutatócsoport vizsgálta, akik kiderítették, kik szerepelnek rajta. Eredményeikről a Fókusz Plusz 2006-ban számolt be. A két kutató egyébként annak idején a Népszabadság és a Fókusz segítségét is kérte, hogy megtalálják a képen szereplő alakokat, köztük a lányt is. Abban reménykedve, hátha egy olvasó, illetve egy néző felismeri őket.

Újabb ’56-os plakáttal van gond

Az ’56-os intézet szerint a forradalmat bemutató állami plakátkampány az emlékezetpolitika csődje. Ez a történészekből álló intézet bocsátotta az eredeti fotók egy részét az 1956-os Emlékbizottság rendelkezésére. Szerintük a szervezők például eltúlozták a fegyvereket és a tankokat, amelyeket az eredeti fényképekből kivágott arcok körül szerepeltettek. A kormánypártok azonban elégedettek, azt mondják, lelkiismeretesen és precízen járt el a bizottság.

 

Bizarr: nagyanyáink szépségtrükkjei 1956-ból

Disznózsíros és rozslisztes tésztamaszk pakolás, gyümölcspépes-uborkaleves mellfeszesítés, arcborotválás - és mindenféle alternatív sminkhelyettesítő-de vajon beváltak nagymamáink –ma már bizarrnak számító szépségtrükkjei? Teszteltük!
 

Sírok a fővárosi utcákon

Sírok az utcán, nincsenek pontos számok arról, hogy hatvan évvel ezelőtt hány embert földeltek el Budapest közterületein, mert nem volt lehetőség a holttesteket temetőkbe vinni. A Fortepan online fotóarchívum szerkesztői és történészek közös sétát tartottak kedden Budapesten, hogy megmutassák, hol álltak a sírok.

Kegyeleti okból lemond

Kegyeleti okokból lemond arról, hogy az ő neve szerepeljen az 1956-os megemlékező plakátokon, ezt közölte Híradónkkal az akkor 15 éves színész-rendező Dózsa László. Azt mondta, bár továbbra is meg van győződve arról, hogy ő van a képen, tekintettel van Pruck Pál unokatestvérére. Hétfői híradónkban számoltunk be arról, hogy Híradónk egyik nézője úgy gondolja, visszaéltek az azóta meghalt rokona fotójával, ugyanis szerinte nem Dózsa László, hanem unokatestvére, Pruck Pál van a plakáton.

A legtöbb segítség Varsóból jött

Az 56-os forradalom idején kétszer annyi vért, kötszert, élelmiszert és pénzt adtak Magyarországnak a lengyelek, mint a világ többi országa összesen, de évtizedekig beszélni sem lehetett a segítségükről. Varsóból a forradalom első napjaitól küldtek segítséget Magyarországra. Az első repülőgépek hatvan évvel ezelőtt szálltak le Ferihegyen. Exkluzív felvételek az 56-os forradalomról a lengyelek szemével.

Felfüggeszthetik Havas Szófiát

Bekérette a Külügyminisztérium az orosz nagykövetet, az ottani állami tévé 1956-os műsora miatt. A riportban a forradalmat pogromnak, vagyis zavargásnak nevezték, és szerintük nyugati titkosszolgálatok is közreműködtek benne. A külügyminisztérium szerint ez megalázó. Az orosz állami tévének egy szocialista politikus, Havas Szófia is nyilatkozott. Szerinte a forradalmárok kommunistákra és zsidókra vadásztak. Az MSZP rendkívüli elnökségi ülésen dönt a politikus a párttagságának felfüggesztéséről.

Hatvan éve dördült el a sortűz

Hatvan éve ezen a napon történt az 56-os forradalom egyik legvéresebb eseménye: a Parlament előtti sortűz. Magyar államvédelmisek és szovjet katonák körülbelül 80 embert öltek meg és több százat megsebesítettek, amikor több helyről is lőni kezdték a fegyvertelen tömeget. Híradónknak interjút adott egy mentős, aki ott volt hatvan évvel ezelőtt a téren.

Az '56-os menekültek küzdelmei

A XXI. Század című műsor "Történet azokról, akik nem féltek elindulni" címmel mutatott be riportot azokról a magyar menekültekről, akik 1956-ban hagyták el tömegesen az országot.

Így élhették meg '56-ot vidéken

Nem az iskolapadban, hanem korhű körülmények között lehet igazán megérteni, mi történt a forradalom idején. Ezt mondta Híradónknak egy miskolci diák. A városban néhány perces jelenetekkel idézték meg a tanulók az 1956-os eseményeket. A Szentendrei Skanzen pedig puskadörrenéstől volt hangos, ott azt mutatták meg a látogatóknak, hogyan élték meg vidéken a forradalmat.

Orbán: nemzet akarunk maradni

A magyarok 1989-ben bátorságból nyitották meg a határaikat és most bátorságból zárják le azokat - mondta a Parlament előtti ünnepi beszédében a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint meg kell akadályozni, hogy az Európai Unió a Szovjetunióhoz hasonlóan modernkori birodalommá alakuljon. A kormányfő beszédét folyamatosan füttyel zavarták meg a kormány politikája ellen tiltakozók, mindez még az állami televízió adásában is hallható volt.

60 éve tört ki a forradalom

Hatvan évvel ezelőtt a budapesti Kossuth téren, éppen ezekben az órákban több százezres tömeg követelt változásokat, és hogy a kormányfő Nagy Imre legyen. Néhány órával később már az első lövések is eldördültek a fővárosban, kitört a forradalom. 1956-ban a diktatúra ellen lázadtak fel az emberek és pár napig úgy tűnt, győzni fognak.

SZIRTES TAMÁS:

Ez történt hatvan éve: 1956. október 23-án, még eufóriában úszott az ország, november 4-én, pedig már orosz csapatok vonultak be a fővárosba tankokkal, akkor a Madách Színház igazgatója még csak kisfiú volt. Szirtes Tamás a forradalomban elvesztette egyik legjobb barátját, ma is jól emlékszik arra, amikor a tragédia után néhány nappal meglátogatták a fiú szüleit. A harcokban több mint kétezer magyar és több mint hétszáz szovjet állampolgár halt meg.

Így élték meg 56'-ot magyar hírességeink

1956 még mindig mély és fájdalmas sebeket szakít fel 60 év után is. Az évforduló emlékére a Fókusz most énekeseket, sportolókat, színészeket és ismert embereket keresett meg, hogy meséljék el nekünk, ők hogyan élték meg a forradalmat és a szabadságharcot. Sokan nem vállalták. Volt, aki bevallotta, hogy meglőtték és majdnem meghalt, erről azonban hat évtized távlatában sem képes beszélni.

 

 

 

Fókusz 2016-10-21


szerző:
2016.10.21. 17:25
Művészek a szabadságról

Szabadság és remény - főként ezt jelentette 1956 azoknak a művészeknek, akik a forradalom után elhagyták az országot. Sokukat a mai napig felzaklatják az akkor történtek. Az Abigail galériában a forradalom évfordulóján 15 olyan művész képeiből nyílt kiállítás, akik az emigrációban készítették legjelentősebb alkotásaikat.

Emlékmű a kutyafuttató mellett

Egy budai kutyafuttató mellé helyezték át a Forradalom lángját a Parlament elől. Erről a 444.hu írt először. A műalkotást az 1956-os forradalom negyvenedik évfordulóján avatták fel a Kossuth téren. A tér átépítésekor azonban elbontották, és a Nagy Imre téren állították fel. Az átépítés vezetője szerint a lángnak azért kellett mennie, mert a Kossuth tér háború előtti arculatát akarták helyreállítani. Az 56-os emlékbizottság korábbi elnöke felháborítónak tartja az új helyszínt.

1956: Átélték azt, ami ma érettségi tétel

Az eltiport forradalom emlékei: utcák, ahol járunk, hősök, akik nagyapáink lehetnének. Egy felkelő és egy a felkelés idején dolgozó orvos. Egyikük tényleg harcolt, a másik pedig tényleg azokon segített, akik harcoltak és megsebesültek az ’56-os csatákban. Mindketten átélték azt, ami ma érettségi tétel.

Tank a Budai Várban


szerző:
2016.10.15. 18:50
Tank a Budai Várban

Másfél óra alatt szállítottak Szentendréről a Budai Várba egy szovjet T34-es tankot éjszaka. A harckocsit teherautó húzta le egy utánfutóról, majd tolta a Kapisztrán térig. A tankot a Hadtörténeti Múzeumnál állították ki, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából. November végéig lesz ott látható.

Nagy Imre-per: igazolták a semmisségét

Igazolta Nagy Imre és társai perének semmisségét a Kúria. Az 1956-os forradalom miniszterelnökét, Maléter Pált és Gimes Miklóst kivégezték a csaknem 60 évvel ezelőtti népbírósági döntés következtében. Most, a legfőbb ügyész indítványozta, hogy állítsanak ki semmisségi igazolást - egy alig néhány hónapja elfogadott törvény alapján, amelyet együtt kezdeményeztek a parlamenti pártok. A hozzátartozók viszont kutyakomédiának nevezték ma az eljárást.

Müller Péter egyszer már biztosan meghalt

Százezrek olvassák írásait, ő a magyar spirituális irodalom egyik legismertebb alakja. Müller Péter a Story Extrának arról mesélt, mikor és hogyan esett át egy halálközeli élményen, ami aztán teljesen megváltoztatta az életét. Az írót 1956-ban meglőtték az oroszok. Hat golyót kapott. Müller Péter elárulta nekünk: az életmentő műtét közben nem vették észre, hogy egy golyó a testében maradt. Még most is benne van és a hamarosan nyolcvan éves író szerint ez bizony már így is marad.

Orbán: Legyen „szexi” az 56-os emlékév

Legyenek szexik az '56-os emlékév programjai. Az emlékbizottság vezetője szerint ezt kérte tőle a miniszterelnök. Schmidt Mária, aki a Terror Háza főigazgatója is, azt mondta, a kormányfő célja az, hogy a fiatalokat is megszólítsák a forradalom 60. évfordulóján. Ezért 6 romkocsmának összesen 17 millió forint támogatást fizettek, hogy ott is a szabadságharcra emlékezzenek - számolt be a Hír TV. Hiába kérdeztük, ma sem Orbán Viktor, sem Schmidt Mária nem magyarázta el, milyenek lesznek a szexi megemlékezések.

Amerikai kosarasoknak készült az 50 milliós dal

 

Valóban nem teljesen új, valóban nem most írta, de ingyen adta a magyaroknak - ezt mondta az '56-os emlékdalról Desmond Child a közösségi oldalára feltöltött videóban. A dalszerzőt meglepte, hogy mennyien támadták a dalért, melyet eredetileg a Miami kosárlabdázóknak írt. Itthon viszont a magyar szöveg félreértése miatt többen csak "Magyarország halszagú-nak" éneklik. A dal 50 millióba került a kormánynak, az Együtt szerint ez sok egy egyszer felhasznált szerzeményért, és felveti a hűtlen kezelés gyanúját. A kormány egyelőre nem kommentálta ezt, egyszerűen mindenkit alkotásra buzdítanak.

Nyilvánosságra hozták a neveket

Nyilvános a Nagy Imre-per előkészítőinek életútja - a Nemzeti Emlékezet Bizottsága 100 állambiztonsági alkalmazott karrierjét tette fel honlapjára, melyből kiderült, sokan közülük még a nyolcvanas években is az államapparátusban dolgoztak. Éppen ma 58 éve végezték ki az '56-os forradalom miniszterelnökét, Nagy Imrét, valamint társait.

Sosem látott felvételek 1956-ról

Soha nem látott 56-os filmfelvételeket hozott nyilvánosságra az OSA archívum. A rendőrség egyik kutyatelepéről kerültek elő a filmek, amiket az október 23-ai tüntetésekről és a későbbi harcokról forgattak. Egészen mostanáig egy raktárban porosodtak.

Történet azokról, akik nem féltek elindulni '56-ban

Nem csak a forradalmárok menekültek el 1956 novemberében Magyarországról. Hogyan jutottak át a határon? Miért lázongtak az élelem és a gyógyszerek ellen a magyarok Ausztriában? Miért vettek ujjlenyomatot tőlük a menekülttáborban? Válaszok a XXI. században.

Nézegessen kormányellenes tüntetőket!

Október 23-án a hivatalos állami ünnepségek mellett tüntetés is volt: az Új Magyar Köztársaság Szabad a gazda címmel hirdetett meg tiltakozást délután három órára a Nemzeti Múzeum elé. A demonstráción erősen kritizálták az Orbán kormányt és a parlamenti pártokat is.

Katonák, képviselők, Kövér - ilyen volt a zászlófelvonás a Kossuth téren képekben

Katonai tiszteletadás mellet felvonták az ország zászlaját az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulójának emlékére, Budapesten a Kossuth Lajos téren.

Sok hasonlóság van 1956 és 2015 között

Több politikus is erre a következtetésre jutott a nemzeti ünnep alkalmából tartott megemlékezéseken. A Fidesz frakcióvezetője szerint a menekültkérdésben a magyarok ugyanúgy a szívükre hallgattak, mint ’56-ban, nem törődve a nyugati országok véleményével.

Áder köszönetet mondott a németeknek

Nem lehet az európai országok célja, hogy európai életet biztosítson a menekülteknek, akiket a saját hazájukban kell segíteni. Ezt mondta Orbán Viktor, az Európai Néppárt madridi kongresszusán. Miközben a miniszterelnök a menekültek befogadása ellen érvelt, Áder János köztársasági elnök Münchenben köszönetet mondott a németeknek, hogy az '56-os forradalom után befogadták a magyar menekülteket, akik szerinte Németországot erősebbé és szabadabbá tették.

Ilyen volt a villamos ’56-ban


szerző:
2015.10.23. 18:20
Ilyen volt a villamos ’56-ban

56-os nosztalgia villamosok jártak több vonalon is pénteken Budapesten. Az ingyenes járatok nem csak külsejükben idézték a múltat: belül idézetekkel, 56-os idővonallal emlékeztek a forradalom eseményeire.

59 éve tört ki a forradalom


szerző:
2015.10.22. 19:00
59 éve tört ki a forradalom

Megkezdődtek a megemlékezések az 1956-os forradalom és szabadságharcra. Kora este fáklyás felvonulás indult a Budapesti Műszaki Egyetemtől a Bemtérre. 59 évvel ezelőtt ezen a napon kezdődött az egyetemisták tüntetése, amely végül kirobbantotta a forradalmat.

 

Biszku Béla és a megtorlás

Még mindig érzelmeket kavar fel valószínűleg azért, mert következmények nélkül maradt.

Nagy Ricsi hangszerrel akart színpadra ülni

Ricsihez nagyon közel állnak az ’56-os forradalomhoz kapcsolódó dalok, de talán még ennél is fontosabb szempont volt Dés László dalának kiválasztásánál, hogy Alföldi mentoráltja így magát tudta kísérni a színpadon.

Fókusz Plusz 12-10-20


szerző:
2012.10.20. 19:30
Fókusz Plusz 12-10-20

Fókusz Plusz: Hogy élték meg a sztárok gyerekfejjel a forradalmat? 1956, ahogy eddig még sosem hallottuk! Milyen titkokat rejtenek a rommá lőtt házak, és lakóik tudják-e, mi történt a falaik között? 1956 – ahogy itthon és ahogyan külföldön látták.

Október 23: Elkezdődtek a megemlékezések

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 55-ik évfordulója alkalmából országszerte több helyen tartottak koszorúzásokat szombaton.

Mindenki kedvencéből az ország ellensége

Az ünnepelt sztár, Mészáros Ági karrierje egy csapásra tönkre ment, mikor 1956-ban a szovjetek távozását követelte.

Rágja az enyészet az ’56-os emlékművet

Szemét és vizeletszag. Ez fogadja a látogatókat a helyszínen. Úgy tűnik, nincs gazdája a 2006-ban épült emlékműnek.

Benyújtották a vádiratot Biszku Béla ellen

„Nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása” miatt nyújtotta ba a vádiratot az I-XII. kerületi ügyészség.

Panasz a Biszku-ügyben


szerző:
2010.11.18. 11:38
Panasz a Biszku-ügyben

Panasszal élt Gellért Ádám jogász a Biszku-ügyben hozott, feljelentést elutasító határozat ellen. Szerinte az elutasítás megalapozatlan.

Amatőr forradalmi felvételek 1956-ból

Pár bátor egyetemista megörökítette a forradalom napjait. Néhányan még most is élnek, ők mesélték el személyes emlékeiket a XXI. századnak és mutatták meg képeiket.

Tisztelgés az ’56-os áldozatok emléke előtt

Zászlófelvonással, majd a lobogó félárbocra engedésével emlékeztek csütörtök délelőtt az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira a Parlament előtt.

Nem nyomoznak Biszku Béla ellen


szerző:
2010.11.03. 19:08
Nem nyomoznak Biszku Béla ellen

Az ’56 utáni megtorlások idején belügyminiszterként dolgozó és még ma is élő politikus ügyében egy jogász kért vizsgálatot még 2 héttel ezelőtt.

Az európaiakért is harcoltak 56 magyar hősei

A magyar nép 1956-ban a szabadságot választotta - mondta az Európai Parlament elnöke szombaton.

Orbán: Áprilisban ért véget az 56-osok harca

Mindent meg kell változtatni, így az alkotmányt, a törvényeket, a közéletet és a médiát is.

A forradalomra emlékeztünk


szerző:
2010.10.23. 18:12
A forradalomra emlékeztünk

A Kossuth téren családi programokkal, könnyűzenei koncertekkel, filmvetítéssel várták az érdeklődőket.

Morvai: Félelem vagy szabadságvágy?

A félelem és a szabadságvágy közti választásról beszélt Morvai Krisztina.

Ezrek özönlöttek a Parlamentbe


szerző:
2010.10.23. 15:51
Ezrek özönlöttek a Parlamentbe

Körülbelül 4 ezer ember látogatta meg szombaton kora délutánig az Országház ünnepi nyílt napját.

Budapesten az Európai Parlament elnöke

Jerzy Buzek az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepi megemlékezései alkalmából látogatott Budapestre.

Tarlós: Az erkölcs forradalma volt ’56

1956 öröksége és a jelen feladatainak sokasága szervesen összenő a főpolgármester szerint.

Gazdagítják az országot a kitüntetettek

„Sokszínű a kitüntetettek csoportja, egy azonban közös ezekben az emberekben: az átlag feletti tehetség és az átlag feletti életút.”

Felülemelkedtek magukon az 56-osok

1956 a méltóság diadala volt, a magunkra találás, a közösség megélésének pillanata.

Mesterházy: Hétköznapi emberek váltak hőssé

Ötvennégy évvel ezelőtt egy egész nemzet kiáltotta: elég volt a zsarnokságból.

Fellobbant a forradalom lángja


szerző:
2010.10.22. 20:19
Fellobbant a forradalom lángja

A Budapesti Műszaki Egyetemnél több egykori politikus emlékezett az 56-os forradalom áldozataira.

Történelmi tragédiák és a fantázia találkozása

Igaz történetek, amelyekben hollywoodi producerek is fantáziát látnak.

Biszku Béla szavai miatt nyomoznak

Nyomozás indult Biszku Béla egykori belügyminiszter Duna Televíziónak adott nyilatkozata miatt.

Biszku Béla nem bánt meg semmit


szerző:
2010.08.05. 18:44
Biszku Béla nem bánt meg semmit

Hosszas hallgatás után megszólalt az 1956-os forradalom utáni korszak belügyminisztere. Azt mondta, hogy nem felelős az akkori megtorlásokért.

Eladó Sztálin füle!


szerző:
2009.12.09. 18:10
Eladó Sztálin füle!

2 millió 400 ezer forint a kikiáltási ára a szobordarabnak.

A forradalom áldozataira emlékezünk

November 4-én, az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékeznek országszerte.

A politikai pártok megemlékezései

Az 56-os forradalomra és szabadságharcra, illetve a magyar köztársaság kikiáltásának 20. évfordulójára emlékeztek a politikusok.

Emlékezés az ’56-os vértanúkra

Nagy Imre miniszterelnököt és mártírtársait 1958. június 16-án végezték ki és 1989. június 16-án temették őket újra.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való