Belföld

Hadházy Ákos bemutatja a legfurcsább 1956-os emlékművet

rtl.hurtl.hu

2023. október 23. 18:14

Egy vértesboglári kis mellékutcában áll három, Kun Pista nevű, uniós és magyar adófizetők pénzéből épült vendégház tövében.

„Mintha kicsit fontosabb lett volna valakinek a pénz, mint a forradalmárok emléke” – írta hétfőn Facebook-oldalán Hadházy Ákos.

A független országgyűlési képviselő október 23. alkalmából mutatott be egy szobrot, amelynél több furcsaságot is talált. 

Ez itt kérem a legfurcsább ’56-os emlékmű egy vértesboglári kis mellékutcában, mindentől távol. Három, EU-s és magyar adófizetők pénzéből épült hatalmas vendégház tövében 

– írta bejegyzésében. 

A vendégházakat Kun Pistának (I., II. és III. számú) hívják és az ominózus szobron pedig az áll, hogy a Kun Pista Egyesület állította azt. Hadházy azonban a titokzatos egyesületről nem talált semmit, éppen ezért felkereste a vendégháznál megadott telefonszámot, hogy ki is lehetett az a Kun Pista. 

A számon az egyik, 50 millió forintos EU-s támogatást elnyert tulajdonos jelentkezett, aki szerint Kun Pista egy állatidomár volt, aki korábban az egyik vendégház helyén lakott, de tudtával semmilyen 56-os kötődése nem volt

– folytatta posztját.

A politikus ezen felül mindössze két, „nagyon furcsa” dokumentumot talált az emlékműről. Az egyikben a vendégházak tulajdonosa kéri az önkormányzatot, hogy hadd tegye le a vendégház elé a szobrot, azt ugyanis valamilyen pályázati pénzből építették, „aminek lejár a határideje, muszáj valahová letennie”. Mint írja, a 2017-es jegyzőkönyvből az is kiderül, hogy

a képviselő testület beleegyezett, hogy ideiglenesen, a saját háza elé letegye a vállalkozó a szobrot, azonban azóta is ott áll.

Hadházy szerint az emlékmű „5 millió forintos állami támogatásból létesült nagy sebtében”, a pályázó pedig a Vértesboglártól 130 kilométerre fekvő Vaszar község volt, a megvalósításért a Kun Pista Egyesület, a kivitelezésért a Frank and Son Bt. felelt. Hadházy azt írja, a cégnek az elmúlt öt évben nem volt bevétele, és a tulajdonosok nevével egyező szobrászt pedig nem talált az interneten. 

A honlap leírásában az áll, hogy a „kivágott közepű magyar zászló forgószélként csavarodik az ég felé.” Mutatjuk, mire gondolt a költő:

Új tartalom

Nyitókép: Hadházy Ákos / Facebook

 

#Belföld#1956#október 23.#emlékmű#szobor#hadházy ákos#uniós pénz#vendégház

Címlapról ajánljuk