XXI. Század

„Szenteltvízzel szórták” – ilyen fegyverekkel mentek a szovjet tankok ellen az 56-os forradalmárok

Borsody IstvánBorsody István

2022. április 10. 11:55

1956-ban senki nem hitte, hogy az orosz csapatokat le lehet győzni. Senki nem hitte, hogy akkora lesz az ellenállás, és olyan veszteségeket szenved a második világháborúban győztes Vörös Hadsereg, hogy kénytelen lesz kivonni erőit a Budapestről. Pedig megtörtént.

Sokan vártak segítséget külföldről. Fegyvereket és katonákat, de egy nagyhatalom sem merte megkockáztatni, hogy kitörjön a harmadik világháború, amiben nagy eséllyel vetettek volna be atomfegyvereket. A támogatás csak eszmei volt, egyedül a nemzetközi szervezetek küldtek élelmiszert, gyógyszert, kórházi eszközöket. Mindent, amire egy háborúban szükség lehet.

Pedig több nyugat-európai városban is tüntetéseket szervezetek a megszállók ellen. Az oroszellenesség megnőtt, és a közvélemény beavatkozást sürgetett. Végül csak önkéntesek lépték át a határt. Olyanok, akiknek korábban el kellett hagyniuk hazájukat, és abban bíztak, hogy ha harcolnak az oroszok ellen, akkor visszatérhetnek Magyarországra.

1956-ban – ha csak rövid időre is és nem olyan intenzitással, mint 11 évvel korábban – háború dúlt Magyarországon. Vidéki városokban és Budapesten. A harcokról, a felkelő csoportokról, az életüket kockáztató forradalmárokról és csatáikról mindig kevesebb szó esik, mint Nagy Imréről és mártírtársairól, vagy Kádár Jánosról.

A XXI. században pótoljuk a hiányt: látványos filmet készíthettünk a harcosokról és fegyverekről és a veszteségekről. Az ellenállásról, amelyet akkoriban az egész világ figyelt. A teljes adást az RTL Most-on nézheti meg.

#XXI. Század#1956#56-os forradalom#fegyverek#tank#harckocsi#szovjetunió#történelem

Címlapról ajánljuk