Borsody István

2:28
Videó„Addig élek, ameddig úszom, addig úszom, ameddig élek” – 97 évesen is versenyzett az azóta elhunyt Bánki Horváth Béla
2023. augusztus 15. 7:33

„Addig élek, ameddig úszom, addig úszom, ameddig élek” – 97 évesen is versenyzett az azóta elhunyt Bánki Horváth Béla

Hat éve ezen a napon mutattuk be, hogy 97 évesen a budapesti Masters vizes világbajnokságon rajtkőre állt egy magyar úszó. Bánki Horváth Béla egyedüliként indult el a 95 évesnél idősebbek csoportjában, többször volt már bajnok. A 2017-es versenyen öt számban indult. Béla bácsi fiatal korában vízilabdázott és úszott, hatvanéves kora után kezdett el újra versenyszerűen sportolni. A Balatont életében először 79 éves korában úszta át, nyolcvanévesen még futóversenyen is elindult, ott ezüstérmet szerzett. A szenior úszó a riport után több mint két évvel, 2019 novemberében, életének kilencvenkilencedik évében hunyt el.
7:01
XXI. SzázadTankkal ment vissza a kocsmához a sértett szovjet százados, és eltaposta a gyulafirátóti családapát
2023. július 21. 15:49

Tankkal ment vissza a kocsmához a sértett szovjet százados, és eltaposta a gyulafirátóti családapát

Az ideiglenesen Magyarországon állomásozó szovjet csapatokról sokszor festett idilli képet a kor propagandája. A kiképzésen résztvevő orosz és magyar katonákat jó barátokként mutatták be, holott ez közel sem volt igaz. A megszállók nemcsak fegyvertársaikat, de a civileket is lenézték és sokféleképpen keserítették meg életüket a gyulafirátótiak szerint. A tűzifa és borlopástól a molesztálásig minden belefért, ha pedig nem sikerült a tett helyszínén fülön csípni az elkövetőt, következménye sem lett a dolgoknak. Bár az atrocitások jó része nem követelt emberi életeket, 1986. július 16-án ennek az ellenkezőjére is volt példa. Ő volt a szovjet megszállás utolsó magyar áldozata.