Borsody István

8:56
BelföldVitézy Dávid: Azt gondolom, tudnám ezt jobban csinálni
2024. március 19. 18:02

Vitézy Dávid: Azt gondolom, tudnám ezt jobban csinálni

Nyilatkozott az RTL Híradójának kedden Vitézy Dávid, miután kiderült, hogy ő is indul a június 9-i önkormányzati választásokon Budapest főpolgármesteri székéért. „Azt gondolom, tudnám ezt jobban csinálni, tudnék a budapestiek hasznára lenni” – mondta a kérdésre, hogy miért jelölteti magát a főváros élére. Mint mondta, hol civil aktivistaként, hol a BKK vezetőjeként húsz éve foglalkozik azzal, miképp lehet fejleszteni Budapestet, hogyan lehet jobb hely a város, ahol ő is született és ahol felnőtt. Szerinte régebben Bécs vagy München utolérése sem tűnt lehetetlennek, de mára a Varsóval vagy Prágával sem tudja a lépést tartani a magyar főváros, lemarad a fejlődésben, akár új lakások építéséről, parkosításról, vagy a közlekedésről van szó. „Városfejlesztési szakemberként rengeteg olyan kiváló szakembert tudnék Budapest szolgálatába állítani, akikkel valóban érdemben tudnánk fejleszteni a fővárost” – magyarázta törekvéseit Vitézy Dávid, aki civil-LMP közös jelöltként határozta meg magát.
2:28
Videó„Addig élek, ameddig úszom, addig úszom, ameddig élek” – 97 évesen is versenyzett az azóta elhunyt Bánki Horváth Béla
2023. augusztus 15. 6:33

„Addig élek, ameddig úszom, addig úszom, ameddig élek” – 97 évesen is versenyzett az azóta elhunyt Bánki Horváth Béla

Hat éve ezen a napon mutattuk be, hogy 97 évesen a budapesti Masters vizes világbajnokságon rajtkőre állt egy magyar úszó. Bánki Horváth Béla egyedüliként indult el a 95 évesnél idősebbek csoportjában, többször volt már bajnok. A 2017-es versenyen öt számban indult. Béla bácsi fiatal korában vízilabdázott és úszott, hatvanéves kora után kezdett el újra versenyszerűen sportolni. A Balatont életében először 79 éves korában úszta át, nyolcvanévesen még futóversenyen is elindult, ott ezüstérmet szerzett. A szenior úszó a riport után több mint két évvel, 2019 novemberében, életének kilencvenkilencedik évében hunyt el.
7:01
XXI. SzázadTankkal ment vissza a kocsmához a sértett szovjet százados, és eltaposta a gyulafirátóti családapát
2023. július 21. 14:49

Tankkal ment vissza a kocsmához a sértett szovjet százados, és eltaposta a gyulafirátóti családapát

Az ideiglenesen Magyarországon állomásozó szovjet csapatokról sokszor festett idilli képet a kor propagandája. A kiképzésen résztvevő orosz és magyar katonákat jó barátokként mutatták be, holott ez közel sem volt igaz. A megszállók nemcsak fegyvertársaikat, de a civileket is lenézték és sokféleképpen keserítették meg életüket a gyulafirátótiak szerint. A tűzifa és borlopástól a molesztálásig minden belefért, ha pedig nem sikerült a tett helyszínén fülön csípni az elkövetőt, következménye sem lett a dolgoknak. Bár az atrocitások jó része nem követelt emberi életeket, 1986. július 16-án ennek az ellenkezőjére is volt példa. Ő volt a szovjet megszállás utolsó magyar áldozata.