Fókusz

„Egy csattanásra emlékszem, és arra, hogy a motorháztetőt fölülről látom” – újra szolgálatba állt a motoros rendőr, akit egy éve elütött egy figyelmetlen autós

Borsody IstvánBorsody István

2023. augusztus 3. 21:08

Dobrocsi Gábor motoros rendőr egy éve szolgálat közben súlyos balesetet szenvedett Budapesten. Egy figyelmetlen autós nem adta meg az elsőbbséget, ő pedig átrepült a kocsin, és összetörte magát. Tíz hónap lábadozás után augusztus elsején állt újra szolgálatba, a Fókusz elkísérte őt visszatérése első napján.

Dobrocsi Gábor sorsa már kisgyerek korában eldőlt, amikor édesapja, aki rendőröket oktatott vezetésre, egyszer elvitte egy járőrversenyre. Mivel késésben voltak, előkerült a sziréna, ami megpecsételte az életét, emlékezett vissza. 

Győrben szerzett közlekedésmérnöki diplomát, közben polgárőrként is dolgozott. Ha kellett, kijárt balesetekhez, hogy biztosítsa a helyszínt. „Volt, amikor az illető a kezeim között halt meg, de szerencsére ezeket otthon mindig átbeszéltük” – mondta. Gábor szerint ez a kulcsa annak, hogy az ember képes legyen feldolgozni a traumákat. 

Én szeretem, hogy ő rendőr, és szeretem, ahogy rendőr. Ő tényleg azért van, hogy jobb legyen ez az ország

– mondta férjéről Niki. 

Ő motoros oktató, így pontosan tudja, milyen veszélyes lehet egy-egy motorozás. 

Bízom benne, hogy tud magára vigyázni, hogy jó döntéseket hoz, és megfelelően odafigyel. Csak erre szabad gondolni, mert ha arra gondolok, hogy bármi baja lesz, akkor úgy nem lehet élni

– magyarázta. 

Jól tudja, hogy érte is sokan aggódnak, de szerinte valami szenvedély kell az ember életébe, „nem sakkozhatunk otthon mindannyian”.  

Ilyen a motoros rendőrök élete

Motoros rendőrré válni sokkal nehezebb, mint azt sokan gondolnák. Már a felvételire sem jelentkezhet bárki, egy előválogatás van a képzés előtt, és csak az mérettetheti meg magát, aki azon átment.

„Nagyon szinkronban kell lenni a motorral. Az általános dolgok mellett a szakoktatói gárda rendszeresen megspékeli a képzést akrobatikus elemekkel is. Legyen az teniszlabda pattogtatása, közben egykézzel való motorozás, vagy elengedett kormánnyal történő motorozás. Ezeket mind magas szinten tudni kell” – avatott be Léránt Krisztián alezredes.

Bár magas presztízse van a motoros járőrszolgálatnak, sok embert el is rettent az a fizikai és szellemi megterhelés, ami ezzel jár, folytatta az alezredes. 

Budapesten jelenleg 29 motoros rendőr járja az utakat, köztük három nő is. 

Dobrocsi Gáborral és állandó társával, Horváth Péterrel – akik az évek alatt nemcsak profi motorosok, de diplomás rendőrök is lettek – többször foglalkozott a sajtó. 

Egy éve készítettek egy videót arról, hogy mit tegyenek az autósok és mit ne, ha szirénázó rendőrmotoros próbál közöttük utat találni. Két éve egy, az M3-as autópályán megmentett vizsla miatt, máskor egy sérült fiú kórházba juttatása miatt kaptak elismerést.

Nem tudom, hogy jókor vagyunk-e jó helyen, vagy valami felső akarat akarja így, de megtalálnak ezek az események. És nem fordítja el az ember a fejét, mert ha elfordítja, akkor le kell venni az egyenruhát

– fogalmazott Horváth Péter.

„Felhívott Gábor, hogy történt egy kis baleset”

Gábor 2022. szeptember 17-én szenvedett balesetet, amikor egy figyelmetlen autós kikanyarodott elé. Felesége ekkora hathónapos várandós volt.

Felhívott Gábor, hogy történt egy kis baleset

– emlékezett vissza Niki. 

Akkor azt mondta, valószínűleg eltört a lapockája, de úgy volt vele, hogy ha ő hívta fel, akkor nagy baj nem lehet. Ám amikor meglátta a baleset helyszínén készül fotókat, azonnal a kórházba rohan. 

Láttam, hogy néz ki a motor, és mondtam a többieknek, hogy nekem azonnal mennem kell a kórházba

– mesélte.

„Eltört 9 borda, abból három ablakosan, szegycsont, csigolyanyúlványok, mind a két hüvelykujjam, légmellem volt, illetve a kulcscsontomat tartó szalag elszakadt, és még műteni kellett márciusban” – sorolta sérüléseit Gábor.

A baleset előtti és utáni pillanatokra nem emlékszik. 

Egy csattanásra emlékszem, és arra, hogy a motorháztetőt fölülről látom. Arra még igen, hogy elindultam, hova indultam, de arra a szituációra, hogy jön ki elém, arra nem. (…) Azt hittem, hogy elaludtam a hátamat, és azért fáj. Aztán láttam a motoros ruhát, láttam a sisak külső héját, akkor már kezdtem aggódni, hogy valami baj történt. Majd meghallottam a társam hangját, és akkor mondtam, hogy most már nincsen baj

– osztotta meg Gábor.

Niki a kórházban azt látta, hogy nagyon sok társa, kollégája ott áll az ágyon fekvő férje körül. „Nem volt jó látni, de tartani kellett magam, nem omolhattam össze a gyerek miatt. Szerencsére magánál volt, tudtunk beszélni, ez sokat segített.”

Nikiből és Gáborból egy év terhe szakadt ki a kamerák előtt, örömkönnyekkel, felszabadító nevetéssel idézték fel mindazt, amin keresztülmentek. 

Úton volt a baba, Gábor közben egyetemre járt, szakdolgozatra készült. „Az volt a nagy szerencsénk, hogy a barátaink, kollégák jöttek, és építették a gyerekszobát” – idézték fel.

Motoros rendőröket viszonylag ritkán ér baleset. De ha hozzájuk kell mentőt hívni, nagy az esélye a súlyos sérülésnek, hiszen a motorosokat nem védi karosszéria. A BRFK alezredese azt mondta, a balesetek okozója jellemzően a figyelmetlen autósok, akik nincsenek hozzászokva az úton a motorosokhoz. 

Egyelőre nem ülhet motorra

Gábor majdnem egy év után, augusztus elsején jelentkezett újra parancsnokánál szolgálatra. Egyelőre könnyített szolgálatot kell ellátnia, vagyis nem ülhet motorra, csak azután, ha az orvosi vizsgálaton megfelelt. Ő erősnek tartja magát, és bízik benne, hogy minél előbb újra társa mellett járőrözhet.

Egyetlen kérdőjel lesz majd. Ha motorozás közben azt érzem magamon, hogy ez már nem biztos, ha olyan emlékképek, érzések jönnek vissza, hogy tartok a motorozástól, akkor meg kell hozni azt a döntést, hogy innentől kezdve már nem, mert azzal saját magamat és másokat is veszélyeztetek. 

Gábor majdnem egy év után vehette fel újra az egyenruháját, és napra pontosan 10 évvel azután, hogy rendőrnek állt.

Hozzászólna? 

#Fókusz#Videó#Életmód#rendőr#motor#baleset#budapest#szolgálat#egyenruha#hivatás

Címlapról ajánljuk