XXI. Század

Több mint százéves felvételen tűnt fel a nemzetközileg ismert magyar szélhámos

Borsody IstvánBorsody István

2024. január 28. 14:06

Egy celluloidszalag az előző századból, amin Magyarország történetének egyik legnagyobb kaliberű szélhámosát kapták lencsevégre. A Horváth Menyhért álnéven futó svindler azzal házalt, hogy ő herceg Festetich Tasziló törvénytelen gyermeke. Ki volt ez a nemzetközi hírű csaló, hogyan vették filmre, és vajon születni kell-e arra, hogy valakiből sikeres szélhámos váljon? Borsody István filmje a XXI. Században.

Torma Galina, a Magyar Nemzeti Filmarchívum kutatója talált rá arra a felvételre, amiről később kiderült, hogy Magyarország egyik legnagyobb svindlerét ábrázolja. A film helyszíne és időpontja ismert volt, és az egyik szereplőt is biztosan be lehetett azonosítani, de a kutatás ezzel nem állt le. Végül Szalay Balázs csornai helytörténész leplezte le a mosolygós, harminc év körüli férfit, az azonosításban egy 1918-as jótékonysági rendezvényről szóló cikk segített.

A programok felsorolásánál „az egyik programpont lett volna, hogy a konferanszié nem más, mint a fővárosi Bohém Társaság kiemelkedő alanya, Horváth Menyhért. Így kezdődött el a keresgetés, hogy rákerestem Horváth Menyhért képére, és kiderült, hogy ő nem akármilyen személy volt” – mesélt kutatása kulcsmomentumáról Szalay Balázs a XXI. Századnak.

Horváth Menyhért nemzetközileg ismert szélhámos volt, aki hihetetlen karriert futott be a 20. század első felében. Azt állította magáról, hogy ő herceg Festetich Tasziló törvénytelen gyermeke.

Az egyébként Kolozsváron Hoffner Ferenc néven született csaló hamis csekkek beváltásából szerzett pénzből és más bűncselekményekből próbált luxuséletet teremteni. 1912-ben egy újságcikk hozta meg a kedvét ahhoz, hogy ajánlatot tegyen Nagyvárad vezetésnek a közvilágítás fejlesztésére. Megegyeztek vele.

Az előlegből munkásokat bérelt, akikkel a budapesti Rottenbiller utcáról leszereltette a kandelábereket. Aki megkérdezte, mit folyik ott, annak azt mondta, felújítás lesz. Bizonyíték nincs a több helyen is visszatérő történetre, de Horváth Menyushoz feltűnően sok legenda kötődik. Ezek egy részét biztosan ő táplálta, mert szerette, ha beszélnek róla, élvezte, ha interjú készül vele az újságokban.

„Érdekes, hogy ez a fiatalember sok szélhámossága ellenére nem bujkált, hanem örökké fényben volt, és vissza is élt ezzel. Hiszen senki nem feltételezte, hogy ő, egy közismert valaki lehet a svindler, nem feltételezték róla, hogy ezeket a szélhámosságokat elkövette” – mondta róla Torma Galina.  

Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus szerint a szélhámos legfontosabb képessége abban rejlik, hogy más a metakommunikációja, mint az átlagembereknek. „Más a testbeszédje, mások a gesztusai, mint az átlagembernek, sokkal inkább el tudja leplezni a hazugságot. Sokkal hitelesebbnek látszani, és ezt használja ki a saját érdekében.”

Szélhámosok, svindlerek mindig is léteztek, és örökké maradnak. Olyanok, akik képesek úgy a szemünkbe hazudni, ahogy a nagy átlag arra képtelen. Erre több kortárs kutatás is bizonyítékot adhat, Szvetelkszy Zsuzsanna pedig kutatásai alapján így fogalmazott: „Az emberiség egy kicsiny része valóban így születik, hogy amikor felmutatja a hetes kártyát, akkor tudja azt mondani szemrebbenés nélkül – miközben azon hetes áll –, hogy ez egy kettes. Az átlagembernek ilyenkor megváltozik a metakommunikációja.”

#XXI. Század#Videó#horváth menyhért#film#filmszalag#archív#20. század#szélhámos#ma#történelem

Címlapról ajánljuk