XXI. Század

„Aki megtanul színházat nézni, megtanul élni is” – küzdelem és siker, majd elkerülhetetlen bukás: a Független Színpad története

Szikszai OttiliaSzikszai Ottilia

2024. január 21. 13:05

Rendszerváltást akart a színházban 1989-ben Ruszt József, a neves színházi rendező és a Szegedi Nemzeti Színház 16 színésze. Egy fillér nélkül, hittel és tehetséggel hoztak létre országos hírű előadásokat, de ez is kevésnek bizonyult. A független színházi szférát sújtó, máig rendezetlen, rendszerszintű problémák miatt széthullott a társulat. Szikszai Ottilia filmje hétfőn tekinthető meg, a késő esti Híradó után.

A Független Színpad szinte nulla költségvetéssel indult, meghökkentő színházreformjaiknak köszönhetően pedig sokszor antipatikussá váltak a szakma szemszögéből, mégis méltó múltat tudhatnak maguk mögött. 

A kivételesen sikeres és küzdelmes 6 évről sok filmdokumentum maradt fenn Both Andrásnak, az RTL hangjának köszönhetően.

Both András színművész így mesélt a videózás kezdetéről: „Tucsni Andrisnak mondtam, hogy te, vegyél már egy kamerát! Az előadásokat, meg ami történik, föl kéne venni. Nekem mindig volt indíttatásom a fotózás, a kamera felé, gyakorlatilag hozzám nőtt ez a kis optika, és hozzászoktattam az embereket, hogy ha fél méterre van a kamera, akkor is menjenek.”

A társulat Szegeden határozta el, hogy előadást rendez, mégpedig nem mást, mint a Rómeó és Júliát. Mivel egy garasuk sem akadt díszletre és jelmezre, nem maradt más, mint egy üres tér és a kimondott szó mágiája.

„Mint Shakespeare-nél, nálunk is körben ültek a nézők, ennek a körnek a végén pedig a színészek, így mindenki láthatta az átváltozást” – idézte fel az ikonikus előadást Bagó Bertalan színész, rendező a XXI. Század kamerái előtt. A színdarabot egy hét leforgása alatt dolgozták fel a szövegtanulástól a bemutatóig.

„Én azt mondom, hogy a színészetnek egyébként az is a lényege, hogy tényleg gondolkozunk, és arról beszélgetünk a Virág cukrászdában, amikor megállunk, hogy hogyan oldjuk meg az erkélyjelenetet. Ott találtuk ki a Romeó és Júliához, hogy a Berci lehasal, és kész az erkély” – mesélte Both András.

Az előadást középiskolákban adták elő, mert Ruszt József, a Független színpad 2005-ben elhunyt alapítója és rendezője küldetésének érezte, hogy színházi nézőket neveljen. Már a hetvenes években is rendezett beavató színházat. A Filmhíradó 1982-ben forgatott vele Zalaegerszegen, ahol színházigazgató volt. Egy előadás előtt Ruszt így szólt a középiskolásokhoz: „Elég rendhagyó dolog, hogy itt ül egy ilyen civil ember az előadás kezdetén, és megállítja az elindult előadást. 

Amit most látni fogtok, az az úgynevezett beavató színház. A színház végül is mindig arról szól, hogy hogyan kell élni. Aki megtanul élni, az jobban él. Aki megtanul színházat nézni, az megtanulja az életet is.

 Szikszai Ottilia teljes filmje hétfőn tekinthető meg az RTL-en, a késő esti Híradó után.

#XXI. Század#Videó#történelem#színház#Kultúra#Belföld#Ruszt József#ma#Szegedi Nemzeti Színház#rendszerváltás#20. század#szeged#kaszás géza#both andrás

Címlapról ajánljuk