XXI. Század

Bartók Béla és Thomas Mann is a barátja volt az „utolsó mecénásnak”, akinek kétszer is menekülnie kellett Magyarországról – Hatvany Lajos báró élete

Kerekes BorbálaKerekes BorbálaKiss BalázsKiss Balázs

2024. február 11. 18:55

Amihez hozzáértek az arannyá változott. Volt köztük kereskedő, üzletember, orientalista, műpártoló-író, festő-műgyűjtő, informatikus, sőt hollywoodi forgatókönv író is. Koruk influenszerei voltak, villáikban fényűző partikat adtak, köreikbe tartozni kiváltságnak számított. Ez volt a Hatvany család, a dúsgazdag cukorgyárosok, akik közül a leghíresebb talán báró Hatvany Lajos volt. Kiket támogatott és mi okozta, ha csak ideiglenesen is a vesztét báró Hatvany Lajosnak? Kerekes Borbála ennek jár utána a XXI. században.

Hatvany Lajos báró igazi playboy volt. Mindemellett Kossuth-díjas magyar író, kritikus, irodalomtörténész, az MTA tagja; akit szokás az „utolsó mecénásnak” is nevezni. A szép nőkért való rajongását édesapjától örökölte, aki csak azért szerzett egy autót Magyarországon az első között, hogy elkápráztathassa a lányokat. Így nem csoda, hogy Lajos házasságaiból nem született gyereke. Legalábbis hivatalosan, ugyanis Hatvanban máig felbukkannak a múltjuk után kutató törvénytelen leszármazottak.

Más példákat nem követett családjából, elődeivel ellentétben őt nem érdekelte sem az üzlet, sem a pénz.

„Nem tudott a pénzzel bánni. Meghallotta, hogy bankszámla, akkor elfordította a fejét. Ha kiment az utcára, elment sétálni, a felesége dobott bele pengőkötegeket a zsebébe, hogy legyen nála készpénz, hogy tudjon fizetni. Azt mindig szétosztogatta az utcán az embereknek” – mondta a XXI. századnak Kökény Ferenc, a Hatvany Lajos múzeum igazgatója.

Bartók Béla és Thomas Mann is a barátja volt az „utolsó mecénásnak”, akinek kétszer is menekülnie kellett Magyarországról – Hatvany Lajos báró élete
Kökény Ferenc – Forrás: XXI. század

Ám a pénzt nem csak elverte. Patronáltjait az irodalmi élet krémjéből választotta, akikhez mai szemmel olykor egyoldalúnak tűnő barátság fűzte. Karinthy Frigyes például előszeretettel kért kölcsön a kedves báró úrtól, vagy ahogy ő szólította leveleiben „Lacikám”-tól. A művészbarátok közül Thomas Mann-nal különösen jó kapcsolatot ápolt Hatvany.

„Mindig Hatvany Lajos látta vendégül Thomas Mann-t, amikor Magyarországra jött. Volt egy este, amikor egy hivatalos delegációval érkezett Magyarországra, és hát olyan nagyon nagy kedve nem volt a Horthy-korszak elitjével mulatni, ezért beteget jelentett Bartók Bélával együtt, és egy ilyen örömzenélést tartottak Hatvany Lajos könyvtárában, miközben hivatalosan lázasan feküdt” – mesélte a Budapest ezernyi, kevésbé ismert arcát bemutató hosszúlépés.járunk? nevű szervezet alapítója, Merker Dávid.

Impsszíbile, hogy elmenjen Horthyék báljába

A meghívás a zsidótörvények parlamenti előkészítésében és megszavazásában is résztvevő Hóman Bálint miniszter bankettjére szólt. Hómanról néhány nappal azelőtt jelent meg egy fotó, amin Bernhard Rusttal, a Hitler kormány kultuszminiszterével együtt látható. Hatvany felesége, Somogyi Jolán Thomas Mann elé csúsztatta a képet, mire az író felcsattanva annyit mondott: imposszíbile, hogy eleget tegyen a meghívásnak. A Hatvany palotában két telefon volt, így Jolán kihallgatta, hogy férje és Bartók Béla mit beszélget a szóban forgó bankettről.

„Thomas Mann nem mehet el Hóman Bálint bankettjére, mert nem érzi jól magát. Eljönne-e Thomas Mann-nal találkozni, mert őneki ez a kívánsága, hogy magát szeretné látni. Erre olyan kis csend volt, és a Bartók azt mondja: érdekes, én is ugyanarra a bankettra vagyok meghívva, és én is rosszul érzem magam, nem megyek el, nagyon szívesen fölmegyek magukhoz” – emlékezett vissza a cselre Hatvany felesége egy korábbi felvételen. 

Bartók Béla és Thomas Mann is a barátja volt az „utolsó mecénásnak”, akinek kétszer is menekülnie kellett Magyarországról – Hatvany Lajos báró élete
Hatvany Lajos és Thomas Mann – Fotó: XXI. század

Hiába volt a kulturális élet kedvelt, központi figurája, arra is volt példa, hogy kegyeltjei kihasználták Hatvany Lajos jóindulatát, sőt ellene is fordultak. Szabó Dezső író például, miután menedéket kért a gróftól, saját birtokán írt róla lejárató regényt Elsodort falu néven. De Hatvany Lajos nevén nem Szabó Dezső könyve ejtette a legnagyobb foltot, hanem saját politikai nézetei.

Elkapta őt a forradalmi hevület

– mondta Merker Dávid.

Bartók Béla és Thomas Mann is a barátja volt az „utolsó mecénásnak”, akinek kétszer is menekülnie kellett Magyarországról – Hatvany Lajos báró élete
Merker Dávid – Fotó: XXI. század

Művészbarátai a világ minden pontjáról írásban álltak ki mellette, de a tárgyaláson figyelmen kívül hagyták a Lajost védelmükbe vevő iratokat.

Hatvany az őszirózsás forradalom idején Károlyi Mihály oldalára állt, de a tanácsköztársaságot már nem várta meg, emigrált. Miután hazatért elítélték, de egy évvel később már szabad volt. 1938-ban aztán újra menekülnie kellett, akkor a szélsőjobboldal hatalomra kerülésével zsidó származása miatt az élete is veszélybe került. De a háború után akkor is visszatért szeretett hazájába.

Kerekes Borbála filmjét hétfőn nézhetik meg az RTL-en a XXI. század adásában a késő esti Híradó után.

#XXI. Század#Videó#hatvany lajos#író#mecénás#Kultúra#emigráció#történelem#ma

Címlapról ajánljuk